Lietuvoje pradedami diegti išmanieji elektros skaitikliai: žada, kad vartotojai galės sutaupyti | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje pradedami diegti išmanieji elektros skaitikliai: žada, kad vartotojai galės sutaupyti

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2022/09/06 11:09
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje prasideda plataus masto išmaniųjų elektros skaitiklių diegimas, turintis palengvinti gyventojų elektros suvartojimo apskaitą. Per kelerius metus numatoma įdiegti 1,2 mln. skaitiklių. Vartotojams už įrenginius mokėti nereikės, tačiau šiek tiek didės elektros persiuntimo tarifas.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) teigia, kad 150 mln. eurų bendros vertės projektas, kuris jau perėjo bandomąsias fazes, turėtų įgalinti didesnę konkurenciją rinkoje ir naujų paslaugų atsiradimą. Lietuva išmaniąją apskaitą diegiasi viena paskutiniųjų Europos Sąjungoje.

ESO laikinasis vadovas Renaldas Radvila sako, jog jau vykstantis Lietuvoje projektas turės didelės naudos šalies energetikai. Anot jo, diegimas bus naudingas trimis aspektais.

„Viena dalis yra klientai, kurie galės matyti detalų savo elektros energijos suvartojimą ir keisti savo įpročius. Viena iš naudų, atliktos realios studijos su 3 tūkst. klientų parodė, kad jie matydavo savo istoriją, gali suvartoti iki 6 proc. mažiau energijos. O dabartiniu metu tas taupymas yra svarbu“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo R. Radvila.

Pasak jo, kitas naudų gavėjas – tinklo operatorius, jis taip pat turės naudos, galės matyti savo investicijas. Trečia dalis yra rinkos įgalinamas.

„Paskata naujų išmanių sprendimų atsiradimui, planų pritaikymas jums“, – sakė jis.

ESO Išmaniosios apskaitos valdymo departamento direktorė Aurelija Židickytė-Orvydė sakė, kad išmanieji skaitikliai bus diegiami dviem etapais. Pirmasis jau prasidėjo: klientams suvartojantiems daugiau kaip 1 tūkst. kilovatvalandžių per metus ir verslo klientams (tai apie 90 proc. dabartinio elektros suvartojimo iš visų klientų). Per pirmąjį projekto etapą planuojama įdiegti 1,2 mln. skaitiklių.

Nuo 2026 metų – kitiems vartotojams, jiems esami skaitikliai bus keičiami, kai pasibaigs jų metrologinės patikros terminas.

„Keli pagrindiniai kriterijai, kaip planuojame išmaniųjų skaitiklių diegimą: nauji klientai – kuo greičiau privalome įrengti jiems, taip pat gaminantys klientai. Kartu – kai skaitiklis sugenda. Ir žinoma, neįgalieji klientai, jie rugsėjį galės teigti paraiškas. Tai yra prioritetinė grupė“, – kalbėjo A. Židickytė-Orvydė.

Atskirai nekainuos

Pasak A. Židickytė-Orvydės, dėl išmaniosios apskaitos prie elektros tarifo prisidės 0,05 cento už kilovatvalandę, tačiau už skaitiklio keitimą vartotojams atskirai mokėti nereikės. Vienas skaitiklis kainuoja apie 40 eurų.

„Noriu pabrėžti, kad skaitiklių keitimą vykdys ESO inžinieriai ir rangovai, pats darbas yra vykdomas nemokamai. Nei ESO, nei samdomi rangovai jokio mokesčio neima. Jokių pinigų neprašys. (…) Kiekvieną klientą informuosime asmeniškai“, – komentavo ji.

Pasak jos, investicijos, patvirtintos reguliuotojo, yra 147 mln. eurų ir jos atsipirks. Jau įrengta apie 35 tūkst. skaitiklių. Iki metų pabaigos per mėnesį planuojama įrengti po 30 tūkst. vienetų.

R. Radvila sako, kad šiuo metu individualių paraiškų ar „ekstra mokėjimų“ bendrovė nesiima, todėl ir yra tik kelios grupės, kurioms įrengiama individualiai (pavyzdžiui, neįgalieji).

„Patogumas jums, kad jums nereikia eiti tikrinti, žiūrėti“, – naujovės patogumus vardijo R. Radvila.

Du trečdaliai klientų šiuo metu deklaruoja savo rodmenis, trečdalis – ne.

ESO nuotoliniu būdu galės matyti, kur ir koks vartojimas yra neteisėtas – operatyviai imtis priemonių, kad tokia veikla nebūtų vykdoma. Paprastės elektros tinklo kokybės priežiūra, investicijos į tinklą taps tikslesnėmis, bus optimizuoti skaitiklių priežiūros ir rodmenų nurašymo kaštai bei kitos šiuo metu ESO patiriamos sąnaudos.

Padės sutaupyti

A. Židickytė-Orvydė sakė, kad nors pats įrenginys elektros netaupo, bet padeda nustatyti kliento įpročius. Jeigu klientas prisiregistravęs ESO savitarnos svetainėje, galės matyti savo suvartojimo duomenis 15 min. arba valandos tikslumu.

„Matyti, kad per dieną suvartojimas buvo stabilesnis, grįžo iš darbo – suvartojimas išaugęs. Tada galima matyti, kada buvo elektros suvartojimo pikai, klientai gali įvertinti, ar įrenginį reikia pakeisti efektyvesniu, gal yra palikęs įrenginį neatjungęs. Klientai galės įsivertinti vartojimo įpročius ir priimti sprendimus“, – A. Židickytė-Orvydė.

ESO teigimu, išmanieji skaitikliai leis lengvai ir suprantamai matyti savo vartojimo duomenis, analizuoti ir keisti vartojimo įpročius. Jie nuotoliniu būdu perduos suvartojimo duomenis ir tinklo parametrus, todėl bendrovė galės greičiau ir tiksliau nustatyti bei šalinti gedimus, efektyvinti tinklo veiklą, o gyventojams nebereikės patiems nurašinėti ir deklaruoti elektros skaitiklių rodmenų.

Pasiteiravus, kaip atrodome Europos Sąjungos (ES) kontekste A. Židickytė-Orvydė sakė, kad jau ir Lietuva prisijungė prie išmaniąją apskaitą diegiančių šalių.

„Paskutinės šalys likusios, buvo neįsidiegusios išmaniosios apskaitos, buvo Čekija ir Lietuva. Tai tiek Čekijoje, tiek Lietuvoje jau pradedame diegimą“, – sakė ESO atstovė.

Liepą pranešta, kad „Energijos skirstymo operatoriaus“ su tiekėju „Sagecom“ sudarytos sutarties vertė išaugo 13,7 proc. arba apie 10,5 mln. eurų, iki 105,5 mln. eurų su PVM. ESO atstovas Paulius Kalmantas teigė, kad bendros investicijos į išmaniosios apskaitos diegimo projektą bus apie 150 mln. eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA