Kauno rajone intensyvinamas energijos išteklių taupymas | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone intensyvinamas energijos išteklių taupymas spartėja pasiruošimas šaltajam metui

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Paskaičiuota, kad siekdama padidinti energetinį efektyvumą ir pakeitusi šviestuvus, Kauno rajono savivaldybė daugiau nei per pusę sumažintų elektros energijos suvartojimą. Taip pat ne mažiau kaip 40 proc. sumažėtų infrastruktūros būklės palaikymo ir elektros energijos išlaidos.

Dėmesys – apšvietimo pagerinimui

Nuo spalio 1 dienos pradedamas įgyvendinti projektas „Gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimas Kauno rajono savivaldybėje”. Jo vertė – 10,4 mln. eurų. Europos Sąjungos lėšos čia sudaro 1,5 mln. eurų, o likusią dalį – 8,9 mln. eurų – savivaldybės lėšos.

Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko teigimu, savivaldybės teritorijoje iš viso yra 10 264 šviestuvai, kurie bus pakeisti naujais. Daugiausiai šviestuvų (daugiau nei 1 tūkst.) ketinama pakeisti Garliavos seniūnijoje, šiek tiek mažiau – Raudondvario, beveik 700 – Karmėlavos seniūnijose.

Seni šviestuvai bus pakeisti į ekonomiškesnius LED šviestuvus, senos valdymo spintos – pakeistos į naujas arba jos bus rekonstruotos. Greta to, bus centralizuotas apšvietimo sistemos valdymas ir stebėsena.

„Didžioji dalis rajono gatvių apšvietimo šviestuvų nėra efektyvūs ir naudoja daugiau elektros energijos nei šiuolaikinių technologijų apšvietimo priemonės. Dalis šviestuvų yra per daug nutolę nuo gatvės, kai kuriais atvejais jie įrengti privačiose valdose ar netinkamai parinktas jų montavimo kampas. Taip pat dalies šviestuvų skleidžiamą šviesą blokuoja medžiai, todėl siekiant užtikrinti reikiamą gatvės apšviestumą, yra naudojama padidinta lempų galia ir suvartojama daugiau elektros energijos. Kai kuriose gatvių atkarpose atstumai tarp atramų siekia iki 60 m. arba šviestuvai įrengti kas antroje atramoje bei neužtikrina tolygaus apšvietimo”, – atkreipia dėmesį savivaldybės specialistai.

Platesnės galimybės žaliosios energijos panaudojimui

Šiuo metu pakaunėje saulę įdarbinti skubama net vienuolikoje objektų, o bendra saulės kolektorių galia sieks 574 kW. Savivaldybės pastangomis saulės kolektoriai jau įrengti ant Domeikavos gimnazijos, Raudondvario lopšelio – darželio „Vyturėlis”, Ringaudų pradinės mokyklos stogų.

„Kadangi ženkliai išaugo elektros kaina, o kasdieninėje veikloje didėja poreikis elektros energijai, saulės elektrinių teikiama nauda jau pasijuto, ir ugdymo įstaigose pastebimas spartus šių projektų atsipirkimas”, – tvirtino Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Didžiausios galios saulės kolektoriai montuojami ant Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos (98,83 kW); Vilkijos gimnazijos (90,1 kW), Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos (90 kW). Mažiausios – ant Babtų lopšelis-darželio (10 kW), Eigirgalos lopšelio-darželio (18 kW), 20 kW – ant Vilkijos lopšelio-darželio „Daigelis” ir Karmėlavos lopšelio-darželio „Žilvitis” stogų.

Saulės energijos panaudojimo sprendimai diegiami ir Garliavos Jonučių progimnazijoje, Lapių pagrindinėje mokykloje, Noreikiškių lopšelyje-darželyje „Ąžuolėlis” bei Ilgakiemio mokykloje-darželyje.

Eilėje saulės kolektoriams įrengti rikiuojasi dar vienuolika Kauno rajono savivaldybės įstaigų. Šiame sąraše – ne tik gimnazijos, mokyklos bei darželiai, bet ir Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Garliavos bei Vilkijospirminės sveikatos priežiūros centrai.

Ir dar Kauno rajono savivaldybė ketina prašyti ESO leidimų saulės elektrines statyti ant žemės Babtų ir Čekiškės gimnazijoms bei Girininkų senelių namams.

Artėjant šildymo sezonui

Kauno rajono savivaldybė artėjančiam šildymo sezonui jau įsigijo dalį reikiamo kuro (granulių, durpių), ir toliau spartėja pasiruošimas artėjančiam šaltajam metui.

„Visais atvejais atnaujindami pastatus, atnaujiname ir katilines, šilumos tinklus, taip sudarydami sąlygas labiau taupyti energiją jos vartotojams. Pastaruoju metu atnaujintos Piliuonos gimnazijos ir Šlienavos pagrindinės mokyklos katilinės, šalia Zapyškio pagrindinės mokyklos pastatyta nauja katilinė. Visa tai leidžia nedidinti šilumos kainų vartotojams”, – teigė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Portalui „Kas vyksta Kaune” M. Rikteris dar patvirtino, kad rengiamos ir rekomendacijosvisoms Kauno rajono savivaldybės įstaigoms, kaip geriau taupyti elektros, šildymo bei kitus energijos išteklius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA