Būdamas 90-ies mirė kino ir teatro legenda V. Paukštė | Kas vyksta Kaune

Būdamas 90-ies mirė kino ir teatro legenda V. Paukštė

BNS 2022/07/21 18:33
R. Danisevičiaus nuotr.

Būdamas 90-ies mirė kino ir teatro aktorius Vytautas Paukštė. Apie tai ketvirtadienį „Facebook“ paskyroje pranešė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. V. Paukštė gimė Kaune, per savo karjerą sukūrė virš 200 vaidmenų teatre ir kine, yra įvertintas aukščiausiais valstybiniais apdovanojimais.

„Netekome Vytauto Paukštės…Scenos korifėjus, ištisa epocha, Klaipėdos miesto garbės pilietis, Klaipėdos ir visos Lietuvos pasididžiavimas, o tuo pat metu žodžiais nenusakomai nuoširdus ir šiltas žmogus, išskirtinė ASMENYBĖ“, – įraše teigė meras.

„Beprotiškai skaudi netektis, begaliniai nuoširdi užuojauta artimiesiems ir visiems mums“, – rašė jis.

Užuojautą ketvirtadienio pavakarę išreiškė ir šalies vadovai. „V. Paukštės kūrybinis kelias – tai ištisa Lietuvos teatro ir kino epocha, trukusi daugiau nei penkis dešimtmečius. Tai buvo vienas iš tų aktorių, kuriems prabilus nutyla triukšmas ir antraeiliai dalykai pasitraukia į šoną“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Anot Gitano Nausėdos, žmonės prisimins aktoriaus V. Paukštės stiprų ir įtaigų, raiškiai tariamą žodį, būdingą būtent jo kartos aktoriams, nesumeluotą emociją ir nuolatinį tiesios ieškojimą.

„Tai skaudi netektis visos Lietuvos kultūrai. V. Paukštės talento gerbėjų atmintyje ilgam išliks ir ateities kartas įkvėps žavesį kėlusi aktorinė meistrystė ir sukurti vaidmenys. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius ir visus pažinojusius šią šviesią asmenybę“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak kultūros ministro Simono Kairio, V. Paukštės sukurti vaidmenys teatro scenoje tapo legenda, o retas talento, profesinės atsakomybės, išminties ir žmogiškos šilumos derinys visuomet išliks pavyzdžiu.

„Netekome Asmenybės, kuri įkūnijo visą lietuviško teatro epochą. V. Paukštė buvo neatskiriama ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalis“, – ketvirtadienį paskelbtoje užuojautoje sakė ministras.

Apie velionį šiltai atsiliepė buvę aktoriaus kolegos. „Jis niekad nieko nebijojo, jis žmogus tremtinių vaikas, visada rėždavo teisybę“, – BNS ketvirtadienį sakė režisierius Algimantas Puipa.

Pasak jo, V. Paukštė savo drąsa užsitarnavo kolegų ir aplinkinių pagarbą, buvo savo amato meistras. Aktorė Nijolė Narmontaitė taip pat teigė, jog V. Paukštė buvo didis aktorius, tačiau visada išliko šiltu žmogumi.

„Tai buvo žmogus man didžiausias pavyzdys ir, be abejo, šiltas. Šalia to, kad buvo didis aktorius, didis meistras, didis pavyzdys visiems, kas yra teatro scena, kas yra teatro kultūra, šalia viso to jis buvo nepaprasto šiltumo“, – BNS sakė ji.

Su A. Puipa V. Paukštė dirbo kartu kurdami ne vieną filmą: „Velnio sėkla“, „Nebūsiu gangsteris, brangioji“, „Edeno sodą“, „Arkliavagio duktė“.

Režisieriaus teigimu, aktorius per gyvenimą nesikeitė. „Aš jį vadindavau savo talismanu. Jeigu nėra Paukštės, reiškia filmas nepasiseks“, – sakė A. Puipa.

Aktorė N. Narmontaitė kartu su V. Paukšte vaidino „Velnio sėkloje“, „Edeno sode“. Jos teigimu, aktorius pavardė puikiai nupasakojo jo charakterį.

„Žmogus su tokia pavarde, atitinkantis pilnai savo pavardę, tai žmogus Paukštė ir, man atrodo, kad visą gyvenimą buvo skrydyje. Tą skrydį mes visada stebėdavome ir tai man buvo didžiausias pavyzdys“, – pasakojo N. Narmontaitė.

V. Paukštė gimė 1932 metais liepos 2-ąją Kaune, 1957-aisiais baigė Lietuvos konservatoriją. Per savo karjerą teatre sukūrė daugiau kaip 130 vaidmenų, dar per 70 personažų įkūnijo kino vaidmenyse.

Aktorius yra apdovanotas Gedimino ordino Riterio kryžiumi, Vyriausybės meno premija, Lietuvos nacionaline premija, Auksiniu scenos kryžiumi, ordino Už nuopelnus Lietuvai Komandoro didžiuoju kryžiumi bei Auksine gerve.

Apie V. Paukštę režisierius Valdas Babaliauskas 2013 metais sukūrė dokumentinį filmą „Vytautas Paukštė. Įslaptintas gyvenimas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA