Kauniečiai jungėsi prie tarptautinės upių valymo akcijos: traukė nuo padangų iki unitazų | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai jungėsi prie tarptautinės upių valymo akcijos: traukė nuo padangų iki unitazų

M. Petraičio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Paskutinį pavasario savaitgalį visoje Lietuvoje vilnija pasaulinė upių valymo akcija „River Cleanup“. Švarinti labiausiai užterštų upių leidosi ir kauniečiai, pačiame miesto viduryje bei pakraščiuose „sužvejoję“ daug padangų, polietileno atliekų, taip pat nereikalingų buities rakandų, automobilinių šiukšlių.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė „River Cleanup“ kuratorius Kaune Martynas Petraitis, tai yra tarptautinis renginys, paskutinį gegužės savaitgalį vykstantis Europoje, o startavęs Nyderlanduose.

„Vakar kelios grupelės tvarkė Nevėžio pakrantes, didelė apie 100 mokinių grupė Šančiuose švarino Nemuną. Šiandien akcentas – A. Mickevičiaus slėnis, Girstupio ir Gričiupio upeliai. Vakar čia darbavosi kelios grupelės po 10 žmonių, o šiandien – keliolika kauniečių“, – talkininkus skaičiavo M. Petraitis.

Pagrindinės Kauno ir Kauno rajono upėse „sužvejotos“ atliekos – padangos. Prasčiausia situacija, pašnekovo vertinimu, Amalės upelyje, Taikos pr. 121. Šios vietos nuotrauka daryta seniau, dabar padangos esą kiek aprinktos, bet ir vanduo pakilęs, tad dalis gali būti apsemta.

Padangos Amalės upelyje / M. Petraičio nuotr.

Čia gilu, sunku prieiti, tad švarinti keblu. M. Petraičio nuomone, padangas Amalėje galimai utilizuoja su automobilių verslu susiję asmenys: mašinų turgaus meistrai, Palemone apsistoję perpardavinėtojai.

„Radome senų tepalų kanistrų, polietileno, atliekų pririnkome gana daug. Mieste stambių šiukšlių mažiau, bet ypač Nevėžyje einant nuo žemupio aukštyn – ir unitazai, ir vežimėliai, neaišku kaip atitempta dujinė viryklė“, – vardijo „River Cleanup“ kuratorius.

Anot pašnekovo, pagrindinė Girstupio ir Gričiupio problema – tarša nuotekomis. Dalis neteisėtų kanalizacijų jau uždaryta, bet per daug metų čionai susikaupęs užterštas dumblas, kurios nieks neišveža.

„Nemažai žmonių net nežino šių upelių Kauno viduryje, tad smagu buvo parodyti, kad kauniečiai tokius dalykus turi“, – ne tik švaresnėmis upėmis pasidžiaugė M. Petraitis.

Lietuvoje šeštadienį vykusioje „River Cleanup“ 100 savanorių komandų valė per 50 vandens telkinių. Kaip pranešė organizatoriai, akcijos metu rasta padangų, televizorių, mobiliųjų telefonų, kilimų.

„River Cleanup“ Lietuvoje vyksta jau ketvirtą kartą. Pernai apie 1500 savanorių sutvarkė 80 užterštų vietų prie 33 upių. Tarptautinė iniciatyva išvis vyko beveik 50-yje pasaulio valstybių – nuo JAV ir Japonijos iki Ganos ir Kamerūno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA