Kauno hidroelektrinėje atliks eksperimentą | Kas vyksta Kaune

Kauno hidroelektrinėje atliks eksperimentą

Kauno HE / R. Tenio nuotr.

Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ ir „Ignitis gamyba“ pasirašė bendradarbiavimo susitarimą atlikti Kauno hidroelektrinės (HE) ir 1 MW galios baterijos bendro darbo tyrimą. Tai yra pirmasis eksperimentas su rinkai šį mėnesį atverta „Litgrid“ 1 MW baterija. Kaip skelbiama „Ignitis gamybos“ pranešime, planuojamas tyrimas savo kompleksiškumu ir aktualumu bus pirmasis toks visame Baltijos regione.

Tyrime panaudojant skirtingų technologijų savybes siekiama atlikti sujungtą Kauno HE veikiančio hidroagregato ir baterijos galių valdymą eksperimentiniais tikslais. Tyrimo metu bus modeliuojami energetikos sistemos dažnio charakteristikų pokyčiai bei vykdomas hidroagregato ir baterijos suderintas atsakas kombinuojant kaupiklio ir hidroelektrinės galių valdymą.

Hidroagregatai, kurių veikimo lankstumą riboja mechaninės įrenginių savybės, yra sąlyginai lėti. Tuo tarpu energijos kaupiklių sistemos į trikdžius elektros energetikos sistemoje reaguoja greitai ir gali kompensuoti lėtesnį hidroagregato veikimą bei kompensuoti trūkstamą arba sukaupti perteklinį elektros energijos kiekį. Taip pažangiu būdu valdomos hidroagregatų ir kaupiklių sistemos užtikrintų tinklų kodeksuose dažnio valdymo įrenginių grupėms keliamus reikalavimus.

Į planuojamą tyrimą ketinama pakviesti mokslinę instituciją, kuri moksliniais metodais išanalizuotų ir įvertintų atlikto eksperimento duomenis.

„Bendradarbiavimo susitarimo pagrindu atliktas inovatyvus tyrimas bus ypač svarbus ieškant netradicinių ir pažangių būdų efektyviausiu būdu išnaudoti sinergiją tarp šiandieninės elektros energijos generacijos ir kaupimo technologijų energetikos sektoriuje. Pažangūs valdymo sprendiniai, apjungiantys kaupimo technologijas su tradicine generacija, leis padidinti mūsų generacijos sistemos lankstumą, kuris ypač svarbus atsinaujinančių energijos šaltinių integracijai į šalies elektros energetikos sistemą.

Šis projektas bus puikus mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdys, turintis šaliai išliekamąją tiek strateginę, tiek mokslinę vertę. Atlikta galimybių analizė suteiks žinių, kaip užtikrinti patikimesnį ir saugesnį elektros tiekimą vartotojams“, – pranešime cituojamas „Ignitis gamybos“ vadovas Rimgaudas Kalvaitis.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, Baltijos šalims jungiantis su Kontinentinės Europos tinklais sinchroniniu režimu, reikės stabiliai ir ypač greitai reaguojančių bei patikimai veikiančių elektros generatorių. „Litgrid“ bandomoji 1 MW baterija ir joje įdiegtos technologijos suteikia galimybę rinkos dalyviams pasiruošti būsimai elektros sistemos transformacijai.

Šie bandymai, teigiama „Ignitis gamybos“ pranešime, taip pat prisideda prie atsinaujinančios energetikos elektrinių integravimo į elektros sistemą, o tai yra vienas iš kertinių Lietuvos tikslų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA