Turine prasidėjo „Eurovizijos“ finalas – kas nugalės? | Kas vyksta Kaune

Turine prasidėjo „Eurovizijos“ finalas – kas nugalės?

delfi.lt 2022/05/14 22:24
/ DELFI nuotr.

Šeštadienio vakarą milijonai žiūrovų visame pasaulyje stebi finalinę „Eurovizijos“ kovą. Olimpinėje arenoje, Turine, dėl pergalės iš viso varžosi 25 dalyviai, tarp kurių – ir Lietuvos atstovė, ir pusfinalius praleidęs „Didysis penketas“: Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija bei Jungtinė Karalystė. Kas taps šių metų nugalėtoju? Sužinosime jau netrukus, o visas naujienas kviečiame stebėti kartu su Delfi.

Galimybę rengti dainų konkursą Italija pelnė dėl praėjusių metų pergalės, kuomet „Eurovizijoje“ triumfavo ekstravagantiškieji rokeriai „Måneskin“ su daina „Zitti E Buoni“. Pastarieji renginiui pasiekus spalvingą kulminaciją taip pat rengia savo pasirodymą. Tiesa, prieš pat šou paaiškėjo, kad lyderis patyrė traumą, dėl kurios grupė praleido repeticijas.

Po pergalės Romoje įsikūrę rokeriai pelnė tarptautinę šlovę: jie atidarė legendinės britų roko grupės „The Rolling Stones“ koncertą, taip pat pasirodė amerikiečių televizijos laidoje „Saturday Night Live“ ir papuošė daugelio žurnalų viršelius savo „firminiais“ abiem lytims tinkančiais kostiumais.

Tris vakarus iš eilės su žiūrovais arenoje ir prie televizoriaus ekranų sveikinasi talentingasis vedėjų trio: Laura Pausini, Alessandro Cattelanas ir Mika.

Italijos šiauriniame Turino mieste 25 dalyviai tiesiogiai pasirodo publikai, kol dar milijonai žmonių stebi šią fejeriją per televiziją. Europos širdis mėgina pavergti: Šveicarija, Armėnija, Islandija, Lietuva, Portugalija, Norvegija, Ukraina, Graikija, Moldova, Nyderlandai, Belgija, Čekija, Azerbaidžanas, Lenkija, Suomija, Estija, Australija, Švedija, Rumunija ir Serbija.

Minėtosios 20 šalių varžosi ir su „Didžiuoju penketu“: Italija, Jungtine Karalyste, Prancūzija, Vokietija ir Ispanija. Šioms šalims dėl konkursui skiriamos finansinės paramos finale suteikiamos nuolatinės vietos.

Monika Liu su daina „Sentimentai“ pasirodo 14-uoju numeriu, iškart po Vokietijos atstovo.

Lažybų tarpininkai su 60 proc. tikimybe pergalę pranašauja ukrainiečių grupei „Kalush Orchestra“, tradicinius ukrainietiškus ritmus, kostiumus ir šokių judesius derinančiai su šiuolaikiniu hiphopu.

Ukrainos atstovų daina „Stefanija“ buvo parašyta kaip duoklė grupės lyderio motinai, tačiau vasario 24 dieną prasidėjus Rusijos invazijai kūrinys tapo himnu karo draskomai valstybei, o dainuojami žodžiai įgavo naują prasmę.

„Visada rasiu kelią namo, net jei visi keliai bus sunaikinti“, – teigė „Kalush Orchestra“ vokalistas Olehas Psiukas.

Šešis vyrus atlikėjus vienijanti grupė gavo specialų leidimą išvykti iš šalies ir atstovauti Ukrainai bei ukrainiečių kultūrai muzikos konkurse. Vienas iš narių pasiliko kariauti, o kiti planuoja grįžti, kai tik baigsis renginys.

Nugalėtoją lygiomis dalimis išrenka kiekvienos konkurse dalyvaujančios šalies muzikos ekspertų komisijos ir balsuojantys žiūrovai – taigi, neatmestina netikėtumų galimybė.

Remiantis prognozėmis, tiek brito Samo Ryderio, tiek švedės Cornelios Jakobs galimybė laimėti – 10 proc., o italų dueto „Mahmood & Blanco“ – 6 procentai.

Nugalėtojas namo parsiveš trofėjų – stiklinį mikrofoną, taip pat galės tikėtis postūmio savo muzikinei karjerai.

Rusija šiemet buvo pašalinta iš „Eurovizijos“ dėl įsiveržimo į Ukrainą. Pasak organizatorių, toks sprendimas priimtas, kad konkurso, skirtą skatinti tautų įvairovė ir draugystę, neaptemdytų politika.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA