„Kauno projekcijos“ nemokamų filmų programa: diskusijos svarbiausiomis santykių temomis | Kas vyksta Kaune

„Kauno projekcijos“ nemokamų filmų programa: diskusijos svarbiausiomis santykių temomis

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sulaukusi daug dėmesio, antruosius metus iš eilės sugrįžta Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojama „Kauno projekcijų“ iniciatyva. Iniciatyvos tikslas – įtraukiančiomis priemonėmis skatinanti miestiečius svarbiomis santykių temomis diskutuoti su psichologais bei panašius išgyvenimus patariančiais žmonėmis. Šių metų pavasarį šios iniciatyvos metu pristatomų filmų bei jų aptarimo programoje dėmesys bus skiriamas tėvystės bei šeimos kūrimo temoms.

Vieta gauti atsakymus

Pasiruošimo tėvystei baimės bei iššūkių keliantys tarpusavio santykiai su antrąja puse, vaikais, o ypač – paaugliais, vienija daugelį. Atitinkamai, kiekvienu tėvystės bei šeimos kūrimo etapu žmogus susiduria su daugybe klausimų, į kuriuos atsakymus rasti pačiam gali būti gana sudėtinga.

„Kauno projekcijos” – tai antruosius metus Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojamos nemokamos filmų peržiūros miestiečiams, kurias lydi diskusijos su specialistais filmuose nagrinėjamoms temoms aptarti.

„Tarpusavio santykiai šeimoje – vienas svarbiausių geros emocinės būklės pamatų. Tiesa, pastebime, jog iki šiol mūsų visuomenėje sklando uždarumo, nesusikalbėjimo ir nuoskaudų temos, neleidžiančos atvirai kalbėtis, spręsti konfliktus bei sunkumus, su kuriais susiduriame. Būtent todėl šį pavasarį sugrįžtančių „Kauno projekcijų“ turinys bei diskusijos bus nukreiptos į vieną jautriausių – tėvų ir vaikų – santykių temų.

Pristatomi filmai bus skirti aptarti išgyvenimus, aktualius dar tik besiruošiantiems tapti tėvais ir šeimoms, jau auginančioms mažus vaikus bei paauglius. Kviečiame kauniečius dalyvauti įtraukiančių ir susimąstyti verčiančių filmų peržiūrose, o vėliau su psichologais aptarti juose analizuotas temas“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė.

Filmai ir diskusijos

Balandžio, gegužės ir birželio mėnesiais kauniečiams suplanuotos penkios filmų peržiūros ir jas lydinčios diskusijos su psichologijos bei santykių ekspertais.

„Kauno projekcijų“ programą pradės filmas, kurio siužetas bus artimas bene kiekvienam į naują tėvystės ar motinystės etapą žengiančiam žmogui. Filme „Guoba ir žuvėdra“ (2015) vaizduojama aktorių šeima ir juos ištikusi santykių krizė, sužinojus, jog jie laukiasi kūdikio.

Juostoje sekama dviejų aktorių kova su savo abejonėmis, baimė dėl motinystės prarasti savo gyvenimo aistrą – aktorystę, supinami pjesės ir tikrojo gyvenimo siužetai. Filmas bus prieinamas nuotoliniu būdu balandžio 7–21 d., o jo aptarimas suplanuotas balandžio 21 d. 19 val. platformoje „Zoom“.  Registracija į peržiūrą ir diskusiją spustelėjus ČIA.

Antruoju „Kauno projekcijų“ programos filmu miestiečiai bus kviečiami analizuoti egzistencines vyro ir moters santykių problemas. Kaip išsaugoti nepertraukiamą ryšį ir stiprius jausmus vienas kitam? Tai klausimai, į kuriuos padės atsakyti filmas „Netikėta meilė“ (2018). Draminės juostos siužetas suksis apie vidutinio amžiaus porą, susidūrusią su santykių krize.

Po 25 metų santuokos Markosas ir Ana ims kelti klausimus apie meilę, aistros prigimtį bei ištikimybę ir priims sprendimą, kuris iš esmės pakeis jų gyvenimą. Filmo peržiūra vyks gegužės 5 d. 18 val. gyvai kino teatre. Pasibaigus peržiūrai dalyviai bus kviečiami į toje pačioje vietoje vyksiančią diskusiją. Registracija į peržiūrą ir diskusiją spustelėjus ČIA.

Tęsiantis „Kauno projekcijos“ programai, kauniečiams bus pristatomas filmas „Kvėpavimas į marmurą“ (2018), skatinsiantis diskutuoti vaikų bei tėvų santykių temomis ir aptarti psichologinės būsenos svarbą, bandant sukurti tvarų tėvų ir vaikų tarpusavio ryšį.

Filmo siužetas suksis apie vaikų globą, skirtingas aplinkybes, kuriomis tampama tėvais, vaiko ir mamos psichologinę būseną. Juostoje bus kalbama apie ryšius tarp žmonių, nematomas gijas, siejančias jų gyvenimus, apie kiekvieno atsakomybę už save ir kitą. Filmas bus prieinamas nuotoliniu būdu gegužės 5-19 d., o filmo aptarimas planuojamas gegužės 19 d. 19 val. platformoje „Zoom“. Registracija į peržiūrą ir diskusiją ČIA.

Kiek vėliau „Kauno projekcijų“ programą tęs sukrečiantis filmas „Gražus sūnus“ (2018), kviesiantis analizuoti tai, kaip įsisenėjusios praeities nuoskaudos, nepasverti žodžiai ar neišspręstos santykių problemos gali paveikti santykius bei asmenybių raidą ateityje.

Filme bus kalbama apie narkotikų priklausomybę per tėvo ir sūnaus santykius, jų praeities nuoskaudas, nesusikalbėjimą. Širdį verianti, bet įkvepianti patirtis atskleis pasikartojantį išgyvenimo, atkryčio ir išgijimo ciklą. Filmas bus prieinamas nuotoliniu būdu gegužės 19 – birželio 2 d., o filmo aptarimas numatomas birželio 2 d. 19 val. platformoje „Zoom“. Užsiregistruoti į peržiūrą bei diskusiją galima spustelėjus ČIA.

„Kauno projekcijų“ programą užvers filmas „Fantastiška moteris“ (2017), įkvėpsiantis žiūrovus, o ypač – jaunus kauniečius, niekada nesustoti ieškoti atsakymų į vidinius išgyvenimus ar neraminančius klausimus. Filmo siužete kuriamas stiprus tapatybės paieškų portretas, tyrinėjantis žmogaus drąsą ir ryžtą, pasitikėjimą savimi.

Visos šios temos perteikiamos per išskirtinį pagrindinės aktorės personažą. 2017 m. Berlinalėje filmas apdovanotas už geriausią scenarijų, 2018-aisiais pelnė „Oskarą“ už geriausią filmą ne anglų kalba. Filmo peržiūra bei diskusija suplanuota birželio 16 d. vieta ir laikas bus patikslintas. Užsiregistruoti galima spustelėjus ČIA.

Sutraukė skirtingo amžiaus kauniečius

Visuomenės ir specialistų dėmesio susilaukęs projektas „Kauno projekcijos“ gimė prieš du metus kaip atsakas pandemijos sukeltiems emociniams išgyvenimams. Šį pavasarį prasidėjusioje iniciatyvos programoje bus siekiama  paliesti kiekvienam asmeniškai aktualias tarpusavio santykių temas.

„Kauno projekcijų“ filmų peržiūrose ir diskusijose labai laukiami visi miesto gyventojai. Kilus klausimams, daugiau informacijos gali suteikti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickiene el. paštu: kristina.navickiene@kaunovsb.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA