Smogas atakuoja kauniečių sveikatą: mieste vėl fiksuojamas padidėjęs užterštumas | Kas vyksta Kaune

Smogas atakuoja kauniečių sveikatą: mieste vėl fiksuojamas padidėjęs užterštumas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dainavos mikrorajone gyventis kaunietis skundžiasi dažnai pasikartojančia problema – dėl degėsių kvapo neįmanoma atsidaryti langų. Tuo metu antradienio rytą Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) Kaune iš tiesų fiksuoja normas viršijantį oro užterštumą.

„Mano gyvenamoje vietoje (V. Krėvės pr.) smogas kiekvieną vakarą, neįmanoma net lango atsidaryti. Smalkės, degėsiai vos atvėrus langą ir aš tikrai ne iš tų senų bobučių, kurios viskuo skundžiasi, bet čia tiesiog nebeįmanoma kvėpuoti.

Vos įsigijau butą ir kas vakarą tas pats. Nežinau, kur kreiptis ir kaip gelbėtis iš situacijos. Nuo smalkių kasdien pradeda skaudėti galvą ir savijauta jau kuris laikas bloga. PRAŠAU PADĖKIT. Ką buvau pastebėjęs, prieš kurį laiką, metai ar pusmetis atgal, buvo atvaryta oro tyrimų stotis, kol ji buvo apie savaitę dingo „kvapai”, ją išvežus vėl viskas po senovei”, – vidurnaktį į redakciją kreipėsi gryno oro pritrūkęs skaitytojas.

Antradienio 8.50 val. AAA duomenimis, vidutinė kietųjų dalelių KD10 koncentracija Kaune, Noreikiškėse siekė 48.37, Petrašiūnų stotyje – 73.12 mikrogramų kubiniame metre. Leidžiama paros ribinė norma yra 50 mikrogramų kubiniame metre.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų (NVSC), taršai įtakos turi sausos, nevalytos miestų gatvės ir šaligatviai, besikaupiantys teršalai iš individualių namų patalpų šildymo. Dažniausiai smogas susidaro virš pramonės centrų, didmiesčių, kai ilgesnį laiką nepučia vėjas ir nelyja.

Kietosios dalelės – tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, dulkių, suodžių, biologinių komponentų (alergenų, mikroorganizmų).

Didesnės kietosios dalelės (KD10) paprastai paveikia viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, dažniausiai sukelia kosulį ir čiaudulį.

Rekomendacijos padidėjusio oro užterštumo sąlygomis:

– Rizikos grupei priklausantiems asmenims patariama lauke būti toliau nuo matomų taršos šaltinių (judrių gatvių, rūkstančių kaminų, vietų, kuriose jaučiamas specifinis kvapas), jeigu tai neįmanoma, geriau likti namuose ir stebėti sveikatą.

– Sportuojantiems lauke siūloma pasirinkti vietas, esančias toliau nuo taršos šaltinių, o trukmę koreguoti pagal savijautą.

– Dėl darbo ar kitų priežasčių ilgą laiką būnantiems užterštose vietose siūloma dėvėti kvėpavimo takų apsaugos priemones (atsižvelgiant į jų techniniuose reikalavimuose nurodytą buvimo užterštoje aplinkoje trukmę).

– Rekomenduojama naudotis viešuoju transportu.

– Soduose, priemiesčiuose nekurkite laužų, nedeginkite atliekų.

– Stebėkite savo sveikatos būklę, pasijutę blogai kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA