Ragina nedramatizuoti dėl kainų: iššūkį tai kelia labai mažai daliai gyventojų | Kas vyksta Kaune

Ragina nedramatizuoti dėl kainų: iššūkį tai kelia labai mažai daliai gyventojų

delfi.lt / Akvilė Bružinskaitė 2022/02/15 21:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šalyje augant infliacijai ir sparčiai kylant kainoms, gyventojams labiausiai neramu dėl maisto produktų brangimo. Jų kainos, prognozuojama, augs ir toliau. Nors ekonomistai ramina – situacija stabilizuotis turėtų jau netrukus. O ekonominė situacija šalyje išlieka gera – vargsta tik nedidelė dalis tautiečių.

Infliacija šalyje ir toliau šoka į aukštumas – brangsta ne tik šildymas ir elektra, bet ir įvairios paslaugos bei maistas. Maisto produktų kainas stebintis Petras Čepkauskas teigia, kad daržovės, pavyzdžiui bulvės, svogūnai, kopūstai per metus pabrango daugiau nei 100 procentų. Grūdinės kultūros produktai, pavyzdžiui, juoda duona, pabrango apie 40 procentų. Sausio ir gruodžio mėnesiais dėl pakilusios žaliavinės kainos ypač brango ir pieno produktai – kainų pokytis siekia apie 30 procentų. Artimiausiu metu turėtų brangti ir kiauliena.

„Dabar irgi brangsta labai ribotai, apie 1,5 proc., bet daug gamintojų, tame tarpe ir lietuviškų, skundžiasi, kad tas auginimas yra labai nuostolingas ir vos tik jie susireguliuos pasiūlą, susimažins auginamų gyvūnų bandas, tai toks kainos dėl kuro, dėl tų pačių grūdų, kuriais maitina kiaules, šoktels 30 procentų“, – komentuoja kainų palyginimo portalo Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Pasak specialisto, kol kas šviesios ateities nematyti – maisto produktų kainos dviženkliais skaičiais augs bent iki metų vidurio. Čepkauskas pataria gyventojams atsisakyti įpročio apsipirkti tik vienoje parduotuvėje ar viename tinkle – kainas reikia stebėti visur ir jas lyginti. Taip bus paprasčiau sutaupyti. Taip pat reikėtų ieškoti ir konkrečių produktų pigesnių alternatyvų, pavyzdžiui, rinktis pigesnį sviestą.

„Reikia pasiragauti, pasižiūrėti pigesnes alternatyvas, nes mes kai vertinam skirtingų kanalų kainas, to pačio prekių rinkinio, tai ten gaunasi ir 10 proc. skirtumas, o tarp skirtingų prekių ženklų kartais gaunasi ir 50 procentų skirtumas“, – teigia P. Čepkauskas.

Kainų šuolis – iššūkis mažai daliai gyventojų

Statistikos departamentas skelbia, jog per dešimtmetį labiausiai pigo bananai. 2012 metais kilogramą buvo galima įsigyti už eurą ir 24 centus, o štai praėjusiais metais kilogramas kainavo 95 euro centus. Labiausiai brango vėlyvosios bulvės. Jų kilogramą prieš dešimtmetį buvo galima įsigyti už 21 euro centą, o praėjusiais metais – už 39 euro centus. Tačiau Statistikos departamentas pabrėžia: nors maisto produktai brango, perkamoji galia taip pat augo ir nepaisant kainų šuolio, žmonės produktų gali įpirkti daugiau.

„Ekonominė situacija yra labai gera ir neturtingų ir mažas pajamas gaunančių gyventojų pajamos auga labai sparčiai, daugiau negu dešimtadaliu. Tai tikrai yra labai maža dalis gyventojų, kurie čia susiduria su labai rimtais kažkokiais iššūkiais, susijusiais su šituo kainų šuoliu. Dėl to jos nereikėtų labai dramatizuoti“, – teigia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Pastaruosius penkerius metus vidutinis darbo užmokestis kiekvienais metais didėja maždaug dešimtadaliu, o minimalus mėnesinis atlyginimas šiemet padidėjo beveik 14 procentų. Todėl, ekonomisto teigimu, natūralu, kad didėjančios darbo sąnaudos perkeliamos ir vidutines pajamas uždirbantiems vartotojams.

„Vis didesnė dalis įmonių nebegali tokiais tempais didinti atlyginimų ir visiškai nekelti kainų. Tai yra ypač akivaizdu paslaugų sektoriuje ir matome šių metų sausio mėnesį paslaugų kainų didėjimas yra irgi įsibėgėjęs ir šiuo metu paslaugos yra 9 procentais brangesnės nei buvo prieš metus“, – sako N. Mačiulis.

Tačiau, pasak Mačiulio, pagrindinės priežastys, lėmusios infliacijos šuolį yra dvi: suplanuotas dujų ir elektros energijos pabrangimas bei sezoninis šviežių vaisių ir daržovių kainų kilimas.

„Du trečdaliai infliacijos, 8 procentiniai punktai yra susiję labai tiesiogiai su energetiniais ištekliais ir pabrangusia nafta: brangesnės transporto išlaidos, brangesnės dujos, elektra, būsto aptarnavimo išlaidos lemia didžiąją dalį infliacijos“, – sako jis.

Ekonomistas aiškina, kad Lietuva situacijos kontroliuoti negali, todėl turi susitaikyti su globaliomis tendencijomis ir tikėtis, kad jos artimiausiu metu atslūgs.

„Mūsų skaičiavimais jau infliacijos pikas yra visiškai šalia ir bus pasiektas vasario mėnesį. Ir po to jau matysime metinės infliacijos gana spartų mažėjimą visais likusiais šių metų mėnesiais“, – komentuoja N. Mačiulis.

Metinė sausio mėnesio infliacija šalyje šiuo metu siekia daugiau nei 12 procentų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA