Kauno laukia išmanioji revoliucija: tūkstančiai daviklių ir speciali programėlė vairuotojams | Kas vyksta Kaune

Kauno laukia išmanioji revoliucija: tūkstančiai daviklių ir speciali programėlė vairuotojams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno planuose – automobilių parkavimo sistema, kuri turėtų apjungti naują įrangą miesto gatvėse ir kauniečių kišenėse. Prieš kelerius metus išbandytą sistemą savivaldybė ketina pakelti į kitą lygį: keli tūkstančiai jutiklių registruotų laisvas stovėjimo vietas ir jas realiu laiku rodytų mobiliajame telefone. Sistemą įdiegti tikimasi kitais metais.

Centriniame viešųjų pirkimų portale (CVPP) sausio 13 d. įkeltame skelbime nurodoma, kad Kaunas numato pirkti transporto priemonių parkavimo sistemą. Šią sudarytų sistemos valdytojams skirta programinė įranga, vartotojams skirta mobilioji programėlė, automobilių parkavimo jutikliai, švieslentės ir valdikliai.

Tiekėjas taip pat turėtų sumontuoti įrangą, įdiegti ir sukonfigūruoti sistemą bei sutartyje numatytą laiką ją aptarnauti. Pasiūlymus teikti buvo galima iki sausio 26 d.

Apie kauniečių įpročius žinos daugiau

Kaip pažymima preliminarioje techninėje specifikacijoje, duomenys iš parkavimo jutiklių turėtų keliauti į centrinį serverį, kuriame būtų įdiegta informacinė sistema (IS). Šią numatoma integruoti su mobiliosiomis navigacijos programėlėmis ir „Parkavimas Kaune“ priklausančiomis uždarų aikštelių apskaitos sistemomis.

IS valdytų ir perduotų reikalingą informaciją parkavimo jutikliams, LED švieslentėms ir mobiliajai programėlei, taip pat pateiktų duomenis iš uždarų stovėjimo aikštelių apskaitos sistemos.

„Programoje turi būti galimybė visus prie sistemos prijungtus įrenginius grafiškai sudėlioti interaktyviame žemėlapyje, suskirstyti į gatves, zonas, aikšteles, <…> atvaizduoti surinktą informaciją įvairiais pjūviais, grafikais, lentelėmis. Vietų užimtumas per pasirinktą laikotarpį, pagal zonas, aikšteles, gatves lentelės pavidalu ir stulpeline diagrama“, – reikalaujama specifikacijoje ir tai tik maža dalis statistinių įrankių, kuriuos nori turėti miestas.

Tiesa, pamąstyta apie saugumą – IS siunčiami duomenys turėtų būti koduojami.

Pasirinkti vietą – prieš važiuojant iš namų

Kaip minėta, tiekėjas kartu su IS turėtų pasiūlyti mobiliąją programėlę vairuotojams. Šie savo įrenginyje galėtų matyti laisvas parkavimo vietas ir jas užsisakyti pasirinktam laikui.

„Aplikacijoje turi būti atvaizduojamas miesto žemėlapis, kuriame galima pasirinkti norimą laisvą parkavimo vietą. Pasirinkus vietą, ji sistemoje rodoma kaip užimta nustatytą laiko periodą. Aplikacija turi perduoti koordinates telefone naudojamai navigacijos programai, kuri apskaičiuotų maršrutą iki pasirinktos vietos ir nuvestų vartotoją“, – papildoma funkcija apibrėžiama dokumentuose.

Programėlė taip pat leistų susikurti mėgstamų stovėjimo vietų sąrašą, kauptų vietų paieškos istoriją.

Reiktų sumontuoti 3000 jutiklių

Pagal preliminarų sąrašą, 2084 jutiklius numatoma įrengti 31-oje gatvėje centrinėje Kauno dalyje. Daugiausia jų (440) tektų Karaliaus Mindaugo prospekto atkarpai nuo Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto iki A. Mickevičiaus gatvės.

587 jutikliai atsirastų Savanorių prospekte ir 10-yje gatvių aplink, daugiausia (320) – pačiame prospekte. 329 jutikliai planuojami 12-oje gatvių Kauno klinikų rajone, po 60 – Eivenių ir Lazūnų gatvėse.

Parkavimo sistema iš viso startuotų su 3000 jutiklių, bet tai dar ne viskas. Nuo E. Ožeškienės iki Miško gatvių planuojama pastatyti 30 švieslenčių, kurios rodytų laisvas vietas tam tikrose atkarpose, reiktų ir 30 valdiklių bei penkių naujų atramų minėtai įrangai.

Be to, viešojo pirkimo konkurso laimėtojas įsipareigotų penkerius metus teikti IS ir mobiliosios programėlės aptarnavimo ir priežiūros paslaugas, ne trumpesnė nei penkerių metų garantija turėtų būti suteikta prietaisams ir programoms.

Projektuojama kaina – milijonas eurų

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad šia parkavimo sistema įgyvendinama viena iš Kauno darnaus judumo priemonių, o pats projektas yra ankstyvoje stadijoje.

„Tikimės, kad pavasarį turėsime galimybę pradėti sistemos pirkimo procedūras. Projektą planuojama įgyvendinti 2023 metais. Šis projektas bus dalinai finansuojamas ES lėšomis, tačiau tiksli suma paaiškės tik po konkurso“, – sakė M. Matusevičius.

Apytikrę tokios sistemos kainą ar bent jau sumą, kurią norėtų mokėti savivaldybė, galima numanyti iš viešinamo sutarties projekto. Jame įvardyta maksimali suma, kuri būtų skirta pirkimui – šiek tiek virš 1 mln. eurų su PVM.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA