Per metus Lietuvoje išpilta beveik 60 tūkst. koronaviruso vakcinos dozių | Kas vyksta Kaune

Per metus Lietuvoje išpilta beveik 60 tūkst. koronaviruso vakcinos dozių

BNS 2022/01/16 19:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Per metus Lietuvoje išpilta 57,6 tūkst. vakcinos nuo koronaviruso dozių, informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Vien per pernai gruodį išpilta 6,9 tūkst. dozių – keliais šimtais daugiau nei lapkritį. Iki šiol didžiausias utilizuotų vakcinų kiekis buvo liepą, tuomet išpilta 21,4 tūkst. dozių.

Tąkart ministerija teigė, kad tai susiję su „dramatiškai kritusiu aktyvumu skiepytis ir jau paruoštomis ir atitirpintomis vakcinomis“.

„Utilizuojamų vakcinų skaičius nėra pastovus, tačiau jis neviršija 1–2 proc. Vertinant pasaulinę praktiką, tai yra žemas rodiklis“, – BNS sakė SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus patarėjas Lukas Galkus.

Pasak jo, užšaldytų vakcinų Lietuvoje išpilta nebuvo.

„Iš utilizuotų atitirpintų vakcinų 96 proc. utilizuota pasibaigus galiojimo laikui arba neatvykus pacientui, likę keli procentai – dėl pažeisto vakcinos flakono, nepakankamo vakcinos likučio pritraukti vakcinos dozei ir kitų priežasčių“, – dėstė SAM atstovas.

L. Galkaus teigimu, kai flakonas yra pradurtas, vakcina privalo būti sunaudota per 6–24 val., priklausomai nuo gamintojo.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta apie 6,4 mln. vakcinų dozių, skiepyti sunaudota maždaug 4,3 mln. iš jų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA