Su Lenkijos premjeru susitikusi I. Šimonytė: turime didinti spaudimą Minskui | Kas vyksta Kaune

Su Lenkijos premjeru susitikusi I. Šimonytė: turime didinti spaudimą Minskui

LRVK / L. Penek nuotr.

Lapkričio 21 d. Vilniuje įvyko Lietuvos ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės susitikimas su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu. Premjerės teigimu, svarbu didinti spaudimą Minsko režimui, o Europos Sąjunga (ES) šiuo klausimu turi veikti vieningai.

Lietuvos ir Lenkijos premjerai aptarė saugumo padėtį regione ir situaciją ES pasienyje su Baltarusija dėl Aliaksandro Lukašenkos vykdomos hibridinės atakos, nukreiptos prieš visą ES, kalbėjo apie tolimesnius bendrus veiksmus didinant tarptautinės bendruomenės spaudimą Minskui.

„Reiškiame solidarumą su Lenkija, kuri šiuo metu patiria didžiausią krūvį atlaikant A. Lukašenkos hibridinę ataką prieš ES“, – Vyriausybės pranešime žiniasklaidai cituojama I. Šimonytė.

„Nors ir matome tam tikrų teigiamų ženklų grąžinant migrantus į kilmės šalis, tačiau Minsko režimo organizuojama ataka, deja, vis dar tęsiasi. Todėl ypač svarbu toliau didinti spaudimą ir sankcijas Minskui iki situacija pasikeis iš esmės“, – pabrėžė Lietuvos premjerė.

Vyriausybės vadovė akcentavo, kad kilusi humanitarinė krizė turi būti sprendžiama Baltarusijoje, o Minskas – šios krizės sukėlėjas – privalo suteikti visas galimybes šalyje veikti tarptautinėms humanitarinėms organizacijoms.

Lietuvos premjerė pabrėžė, kad būtina išlaikyti ES vienybę nenuolaidžiaujant režimui, dėl kurio kaltės prie ES rytinių sienų atsidūrė tūkstančiai apgautų žmonių.

Anot I. Šimonytės, Lietuvos ir Lenkijos strateginės partnerystės svarba dar labiau išryškėja šalims susiduriant su regioniniais ir globaliais saugumo iššūkiais.

„Todėl turime dar labiau stiprinti mūsų šalių strateginį ir praktinį bendradarbiavimą bei koordinuoti savo veiksmus. Glaudus mūsų šalių bendradarbiavimas daro mus stipresnius“, – pažymėjo Lietuvos premjerė.

Tuo metu M. Morawieckis išreiškė Lietuvai palaikymą dėl atidarytos Taivano atstovybės: „Lietuva – mūsų vienas artimiausių partnerių ir mes esame draugai, todėl tikimės, kad tai, ką Lietuva daro, yra Lietuvos valstybės interesas. Mes labai remiame visus Lietuvos veiksmus, taip pat ir šiuo klausimu.“

Primename, kad dėl Taivano, o ne pasaulyje įprasto Taibėjaus vardu Lietuvoje atidarytos atstovybės supykęs Pekinas sekmadienį paskelbė mažinantis diplomatinį atstovavimą su Lietuva iki reikalų patikėtinių lygio. Pasak I. Šimonytės, leisdama veikti Taivano atstovybei Lietuva nepažeidė „vienos Kinijos“ politikos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA