Nauji ribojimai ne už kalnų – vaistininkai griebiasi už galvų | Kas vyksta Kaune

Nauji ribojimai ne už kalnų – vaistininkai griebiasi už galvų

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2021/10/20 18:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nusprendė nuo penktadienio įvesti papildomą ribojimą prekyvietėms, dirbančioms be galimybių paso (GP). Jose turės būti reguliuojami pirkėjų srautai, užtikrinant 30 kv. m vienam klientui. Vaistinių atstovai sako, kad lauke ir pas gydytojus nutįs ilgos eilės, kentės klientų sveikata, o prekybininkų vertinimu, nauja priemonė turėtų galioti visur vietoje GP.

SAM sprendimu, nuo penktadienio prekybos vietose, kuriose aptarnaujami gyventojai be galimybių paso, turės būti reguliuojami pirkėjų srautai. Tokiose parduotuvėse ir turgavietėse turės būti užtikrinamas minimalus 30 kv. m prekybos plotas vienam klientui.

Pirmosios naują reguliavimą sureagavo vaistinės. Iš pradžių manyta, kad mažesnės nei 30 kv. m vaistinės iš viso negalės aptarnauti klientų, tačiau vėliau SAM patikslino, kad tokiu atveju viduje galės būti tik vienas lankytojas.

„Jei vaistinė mažesnio ploto nei 30 kv. m, ji galės aptarnauti ne daugiau kaip po vieną klientą esamose patalpose vienu metu. Tokią praktiką jau turėjome ir anksčiau, ji buvo sėkmingai taikoma“, – paaiškina SAM atstovai.

Lauke formuosis eilės

Kaip sako „Camelia“ vaistinių tinklą valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė, dėl naujo reguliavimo lauke formuosis lankytojų eilės.

„Žmogus į vaistinę eina dėl to, kad jam reikia farmacinės paslaugos, būtinųjų vaistų. Dažniausiai į vaistines atėję žmonės turi sveikatos problemų – serga ūmiai ar turi lėtinių ligų. Pagal šį ministerijos patikslinimą, išeina taip, kad nesvarbu, ar vaistinė bus 10 kv. m, ar 59 kv. m, į tokią vaistinę vienu metu galės patekti vienas pacientas, nepaisant to, kad didesnėje vaistinėje vienu metu galėtų dirbti daugiau nei vienas vaistininkas ar konsultantas ir aptarnauti pacientą.

Visiems asmenims, nesvarbu, ar jis turi galimybių pasą, ar ne, teks laukti lauke, formuosis eilės, strigs farmacinės paslaugos teikimas, pacientai gali pasijusti dar blogiau, o kai šiuo metu lauke toks oras, dar labiau susirgti“, – komentuoja ji.

Labiausiai nukentės maži miesteliai

A. Budrikienės vertinimu, reikalavimas vienam pirkėjui paskirti 15 kv. m prekybos ploto buvo logiškas ir sukuriantis saugią aplinką. Anot jos, labiausiai nukentės maži miesteliai, kuriuose kai kur yra vienintelė „Camelia“ vaistinė.

„Tarkime, jei vaistinė yra 45 kv. m, vienu metu iki šiol mes galime aptarnauti net tris pacientus. Pagal naujausią nutarimą – tik vieną, tad eilės dvigubės ar net trigubės. Šiuo metu analizuojame mūsų vaistinių plotus ir pastebime, kad labiausiai nukentės maži miesteliai, kuriuose kai kur yra vienintelė mūsų vaistinė.

Tokiuose miesteliuose neretai žmonės vangiau skiepijasi, patekimas į gydymo įstaigas jiems yra apsunkintas, į vaistinę jie ateina ne tik įsigyti vaistų, bet ir pasikonsultuoti dėl sveikatos problemų, o tai užtrunka. Nuo rugsėjo jaučiame padidėjusį sergamumą peršalimo ligomis, srautai vaistinėse yra dideli, mes tiesiog nespėsime normaliai aptarnauti pacientų“, – pažymi pašnekovė.

Vaistinių asociacija: dar labiau padidinsime eiles pas gydytojus

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė sutinka, kad lauke nutįs ilgos lankytojų eilės.

„Visi sutinkame, kad specialistų paskirti vaistiniai preparatai yra būtini žmonėms, negali jų tiesiog nebevartoti, palaukti ar nuspręsti, kad atidėsi jų vartojimą. Tam tikrų vaistų vartojimas yra gyvybiškai būtinas ir negalima jų vartojimo nukelti ar pertraukti nei vienai dienai. Taip pat būna atvejų kai vaistiniai preparatai yra reikalingi čia ir dabar, pavyzdžiui, pirmai pagalbai ar skausmui sumažinti.

Esama situacija tikrai kelia nerimą, visų pirma dėl to, kad dalis gyventojų jau anksčiau negalėjo patekti į didesnes vaistines be galimybių paso, dabar dar bus ribojamas ir patekimas į mažesnes vaistines. Atsižvelgiant į tai, kad daugelio vaistinių plotas tikrai nėra didelis, susidarys situacija, kai vaistinėje galės būti aptarnaujamas tik vienas žmogus ir formuosis didelės eilės lauke.

Nerimą kelia, kad gyventojai nuspręs nešalti lauke, nestovėti eilėje ir nutrauks medikamentinį gydymą, tokiu atveju eisime ne prie pandemijos suvaldymo, bet priešingai, dar labiau padidinsime eiles pas gydytojus, o kraštutiniu atveju gali tekti hospitalizuoti dar daugiau pacientų“, – dėsto ji.

Anot pašnekovės, vaistinei turi būti taikomas išimtys, čia turi būti aptarnaujami visi Lietuvos gyventojai ir plotas taip pat neturi būti ribojamas: „Negalime versti žmonių, galimai jau sergančių, turinčių negalią, laukti lauke ir šalti.“

Vainienė: turėtų taikyti visur vietoje GP

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė sako, kad naujasis ribojimas turėtų būti taikomas visose parduotuvėse vietoje galimybių paso (GP).

„Kvadratinių metrų lankytojui nustatymas yra efektyviausias būdas sureguliuoti srautą parduotuvės viduje. Jis taikomas daugumoje ES valstybių. Mes tokį reguliavimą palaikome ir manome, kad jis turėtų būti taikomas vietoje galimybių paso kaip taiklesnė ir efektyvesnė alternatyva galimybių pasui“, – pažymi ji.

Anot jos, galimybių pasas įvestas prieš daugiau nei mėnesį ir jis visiškai neveikia.

„Jis netaiklus, perskirstė srautus, išbalansavo tiekimo grandinę ir padarė žymiai daugiau žalos nei atnešė naudos.

Kai jis dar nebuvo įsigaliojęs, kai tik priėmė sprendimą, buvo padidėję vakcinavimo tempai, porą savaičių jie buvo dideli, o po to nuslopo. Tai reiškia, kad GP išsisėmė dar iki jo įsigaliojimo. Reikėjo jį atšaukti ir taikyti ES valstybėse įprastą srauto reguliavimo praktiką – nustatyti kvadratinius metrus lankytojui“, – sako R. Vainienė.

Per didelė riba

Jos vertinimu, nustatyta 30 kv. m riba – labai didelė. Asociacija siūlytų taikyti 20 kv. m vienam pirkėjui.

„Jei prisimintume karantiną, buvo ribojimai 10-15 kv. m, prekybos centruose – 50 kv. m, o 30 kv. m yra tokio dydžio rodiklis, kad dabar, kai mes turime informacijos apie sumažėjusius srautus didžiosiose parduotuvėse, kurios veikia su GP, jos aidi, nes ten nėra pirkėjų, jose vidutiniškai vienam lankytojui tenka 24 kv. m. Šis reguliavimas dar griežtesnis. 30 kv. m dydžio butus jau leidžiama statyti“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Ji teigia negalinti prognozuoti, kaip naujas ribojimas paveiks pirkėjų elgesį ir apyvartas. Tačiau sako, kad iki penktadienio prekybininkai tam spės pasiruošti, mat priemonė nėra nauja.

Prekybininkai spės pasiruošti

„Priemonė nėra nauja, buvo taikoma ir pažįstama, tad prekybininkai spės tam pasiruošti. Dauguma taiko krepšelių principą – palikta tiek krepšelių, kiek gali būti žmonių, kitų neįleidžia“, – paaiškina R. Vainienė.

Anot jos, prekybos vietose papildomai reikės darbuotojų. „Tai nėra nekainuojantis sprendimas, bet jį supranta visi ir palaiko, nes jis logiškas, nukreiptas prieš pandemiją, o ne kaip GP prieš apyvartas. Tai – apyvartų mažinimo priemonė. Prekyboje galima drąsiai sakyti, kad tai visiška klaida“, – įsitikinusi R. Vainienė.

Delfi primena, kad reikalavimas užtikrinti 30 kv. m prekybos plotą vienam aptarnaujamam asmeniui bus taikomas toms prekybos vietoms, kurioms Vyriausybės nutarimu yra numatyta išimtis ir leidžiama aptarnauti žmones, neatitinkančius Galimybių paso kriterijų.

Aptarnauti tokius asmenis gali parduotuvės ir turgavietės, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų pardavimas, jeigu prekybos vieta turi atskirą įėjimą iš lauko ir jos plotas neviršija 1500 kv. m (arba parduotuvė yra įsikūrusi prekybos centre, kurio plotas neviršija 1500 kv. m).

Šiuos kriterijus atitinkanti parduotuvė arba turgavietė gali savarankiškai priimti sprendimą aptarnauti tik pirkėjus su Galimybių pasu ir apie tai informuoti Nacionalini visuomenės sveikatos centrą (NVSC). Tokiu atveju minimalaus ploto reikalavimas vienam pirkėjui nebus taikomas, tačiau bus privaloma užtikrinti, kad į prekybos vietą nepatektų Galimybių paso arba jam lygiaverčio dokumento neturintys pirkėjai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA