Seimas pritarė inicijuotoms pataisoms dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo | Kas vyksta Kaune

Seimas pritarė inicijuotoms pataisoms dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo

BNS / Milena Andrukaitytė 2021/10/14 18:05
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seime į priekį juda nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimas.

Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo pritarė Laisvės partijos su koalicijos partneriais inicijuotoms pataisoms, kuriomis atsakomybė už nedidelį kiekį narkotinių medžiagų būtų perkelta iš Baudžiamojo į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Už nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimą balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 38 ir susilaikė penkti parlamentarai. Kitu balsavimu pritarta atsakomybės perkėlimui į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Dar liko vienas balsavimas dėl pataisų priėmimo.

Atsakomybė – administracinė, bet augtų baudos

Politikų nuomonės dėl siūlymo dekriminalizuoti nedidelį kiekį narkotinių medžiagų Seime išsiskyrė: iniciatoriai ragino nelaužyti jaunų žmonių likimų baudžiamąja atsakomybe, priešininkai nuogąstavo dėl išaugsiančio vartojimo.

Pataisos iš Baudžiamojo kodekso brauktų nuostatą, kad tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu.

Ši nuostata būtų perkeliama į Administracinių nusižengimų kodeksą ir nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtas gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas be tikslo jas platinti užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 350 eurų. Pakartotinis nusižengimas užtrauktų 300–500 eurų baudą.

Ragina padėti, o ne bausti

Už pataisas kalbėjęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys valdančiųjų konservatorių atstovas Linas Slušnys teigė, jog nuo narkotikų priklausomiems žmonėms reikia pagalbos, o ne kalėjimo.

„Kartais sunku stebėti žemyn besiritantį žmogų, bet laiku sugriebę jį prie bedugnės krašto mes galime jam pakeiti gyvenimą. Baudžiamasis kodeksas šiuo atveju nieko padėti negali, nes tam reikia tiesiog žmogiškumo“, – sakė L. Slušnys.

„Teismai dėl įstatymo nuostatų tapo socialinėmis tarnybomis, kurios ieško kelio, kaip padėti jaunuoliui ar jaunuolei išvengti kalėjimo, ir klauso brangiai samdomo advokato argumentų, iš anksto suvokdami savo atsakomybę dėl galimo įkalinimo padarinių. Šiems jaunuoliams lieka Baudžiamojo kodekso straipsnis, kurį jie turės nešiotis visą gyvenimą“, – teigė parlamentaras.

Nerimauja dėl galimo legalizavimo

Sveikatos reikalų komiteto narys, opozicinių „valstiečių“ atstovas Aurelijus Veryga tuo tarpu tvirtino, kad L. Slušnys klaidina parlamentarus kalbėdamas apie narkotikų pabandžiusiems jaunuoliams liekantį teistumą.

„Kolega bandė jus šiek tiek prigauti, jis pasakė, kad lieka koks tai straipsnis visam gyvenimui, tai straipsnio nelieka, nes tai baudžiamasis nusižengimas, o ne nusikaltimas, tad teistumo nelieka“, – sakė A. Veryga.

Jis taip pat teigė, kad dekriminalizavus nedidelio kiekio narkotikų laikymą jaunuoliams bus siunčiama žinutė, kad tai tėra pramoga, o Laisvės partijos iniciatyva iš tiesų yra pirmas žingsnis į narkotinių medžiagų legalizavimą.

„Ką mes padarysim, jei tokį sprendimą priimsim – pirmiausia mes pasakysim, kad narkotikai yra žaislas, o nedidelis kiekis – viso labo pramoga. Tie, kurie teikia šiuos siūlymus, visiškai neslepia, kad ateityje būtų visai smagu kalbėti apie narkotinių medžiagų legalizavimą, ir šis žingsnis yra labai logiškas ėjimas link to. Taip, šios pataisos nenumato legalizavimo ir nebandau tuo manipuliuoti, bet dekriminalizavimas yra vienas žingsniukas link to ir jaunimui būtų paleista žinia, kad tai nepavojinga, tai pramoginiai smagūs dalykai“ – kalbėjo „valstiečių“ atstovas.

Palaiko teismai

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė, Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė priminė, jog Lietuvoje anksčiau galiojo tvarka dėl administracinės atsakomybės už nedidelį kiekį narkotinių medžiagų, ir į Baudžiamąjį kodeksą tai persikėlė tik 2017 metais.

„Mes diskutuojame apie tai, kaip tinkamai ir proporcingai bausti tuos žmones, kurie turi problemų su narkotikų vartojimų. Projekte, kurį mes suformavome, yra numatyta proporcinga bausmė, yra numatytas nukreipimas pas specialistus, jaunuoliai ten galės kreiptis su visa šeima. Projektui pritaria visos svarbiausios Lietuvos institucijos, projektą palaiko Lietuvos aukščiausiasis teismas, Lietuvos apeliacinis teismas, Lietuvos advokatūra, Lietuvos teisės institutas, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas“, – kalbėjo M. Danielė.

Ji pažymėjo, kad „iki 2017 metų mes visada turėjom gana progresyvius įstatymus ir nebuvo jokios Apokalipsės“.

„Mes buvome pažangūs savo įstatymais, bet mums trūko investicijų į pagalbą žmonėms, ir šiandien mes esame tam pasiruošę“, – teigė komisijos pirmininkė.

Bausmes sieja su mažesniu vartojimu

Prieš projektą kalbėjęs opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas teigė, kad griežtesnė baudžiamoji politika lemia mažesnį vartojimą.

„Kodėl norima keisti tvarką visiškai neatsižvelgiant į tai, kad šiandien Lietuvos visuomenėje narkotikų suvartojama du su puse karto mažiau negu Europos vidurkis: Lietuva taip pat yra viena iš paskutinių Europos Sąjungoje pagal kanapių vartojimą. Akivaizdu, kad tas turėtų signalizuoti, kad dabar galiojančios tvarkos taip drastiškai keisti negalima, nes tai padarius jaunimui nusiųsime klaidingą signalą ir narkotikų vartojimas ims tapti norma“, – sakė M. Puidokas.

Dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotikų turėjimą be tikslo platinti siūlo valdančioji Laisvės partija. Projektus yra pasirašę visų valdančiųjų frakcijų atstovai.

Seimas anksčiau yra patvirtinęs Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, kurioje įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA