Kauniečius papiktino neaiškus apmokestintų gatvių ženklinimas: taip turi būti? | Kas vyksta Kaune

Kauniečius papiktino neaiškus apmokestintų gatvių ženklinimas: taip turi būti?

Skaitytojo nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Dar gegužės mėnesį miesto taryba pritarė įstaigos „Parkavimas Kaune“ inicijuotiems siūlymams – nuo liepos 1 d. keisti ir ženkliai išplėsti rinkliavos už automobilių stovėjimą zonas. Nors planas įgyvendintas norint mažinti automobilių srautus Kauno centre, tačiau vairuotojai pasigenda aiškumo. Mat daugelis apmokestintų zonų ženkliai pabrango, tačiau skiriamieji ženklai pakeisti ne visose gatvėse.

„Nuo praeitos savaites pastebėjome mokėdami už automobilio stovėjimą per programėlę „UniPark“, Kauno Senamiestyje, dvigubai pakilo kaina iki 1,2€ už 1 val., ten buvo mėlyna zona kuri kainavo 0,6€/val, o dabar ten jau raudona… Jokių perspėjimų nebuvo ir kelio ženklai nurodo, kad ten vis dar yra „mėlyna“ zona. Ar gali taip elgtis „UniPark“?“, – teiravosi kaunietis.

Atsiųstoje skaitytojo nuotraukoje matyti įamžinta Muitinės gatvė, kurioje už automobilio parkavimą tenka susimokėti, tačiau glumina kelio ženklas, nurodantis, kad šioje atkarpoje galioja mėlynoji parkavimo zona, už kurią įprastai reikėtų susimokėti 0,6 eur./val. Viskas būtų gerai, jei ne tai, kad atliekant mokėjimą vairuotojai informuojami, kad už automobilio stovėjimą reiks pakloti net 1,2 eur./val.

Mokestis įsigalioja pastačius ženklą?

Už rinkliavą atsakingos biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ vadovas Justas Limanauskas „Kas vyksta Kaune“ anksčiau nurodė, kad kelio ženklai jau sustatyti, naujos zonos įtrauktos į sistemą, tad SMS žinutėmis galima apmokėti. Visgi, tarkime, programėlėje „uniPark“ Jonavos gatvė mėlynai dar nešvyti.

„Vairuotojai turėtų vadovautis mokamą parkavimą nurodančiais kelio ženklais. Praktiškai mokestis už stovėjimą įsigalioja kai „Kauno gatvių apšvietimas“ sustato ženklus. Naujose zonose pranešimų dėl nesumokėtos rinkliavos pirmą savaitę už valytuvų nepaliekame, kontrolieriai deda informacinius lapelius, kad nuo šiol tam tikrose vietose stovėjimas yra mokamas“, – liepos 2 dieną aiškino J. Limanauskas.

Anot jo, visur, kur įmanoma pastatyti nauji parkomatai, tačiau mokėjimo būdų yra daug. Už parkavimą taip pat galima mokėti trumpąja SMS žinute, keliomis išmaniosiomis programėlėmis, grynaisiais pinigais arba bekontaktėmis kortelėmis parkomatuose, galima įsigyti leidimą.

Atnaujintą mokamų parkavimo zonų žemėlapį rasite čia.

Planus pakoregavo pandemija

Kaip anuomet teigė J. Limanauskas, parkavimo zonų plėtimas buvo numatytas dar prieš metus, tačiau planus teko koreguoti dėl užklupusios pandemijos. Eismas senamiestyje tapo ne toks intensyvus ir numatytas rinkliavos didinimas buvo įgyvendintas tik šių metų liepos 1 dieną.

Remiantis atlikto tyrimo duomenimis, daugiau kaip pusė senamiesčio sklypų nėra suformuoti. Tačiau gyventojai vis tiek yra linkę net ir tokius kiemus užsitverti, kad būtų išvengta neprašytų svečių vizito, o kitur erdvės po namų langais ar siauros gatvelės tampa tiesiog per ankštos automobiliams.

Plečiamos apmokestintos teritorijos

Pagal priimtus siūlymus mėlynoji zona bus nustatyta dalyje Jonavos, Servitutų, Hipodromo, Pravieniškių, Skuodo, A. Šociko, Aušros, P. Višinskio, Vaisių, A. Mackevičiaus, Telšių, Žemaičių ir Astronomijos gatvių bei Vaistinės skersgatvyje.

Mėlynojoje zonoje taip pat atsidurs ir Svirbygalos, Yliškių, Lakūnų, Antanavos bei Skudučių gatvės, tačiau jos bus apmokestintos tik savaitgaliais nuo 8 iki 18 val., kuomet čia, turgaus dienomis, aleksotiškių kiemų prieigas ir vietos gatveles chaotiškai užstato atvykėliai iš viso Kauno regiono.

Taip pat parkavimo problemas siekiama spręsti likusioje Karaliaus Mindaugo prospekto dalyje (nuo „Akropolio“ iki Kaunakiemio gatvės) ir Savanorių pr. teritorijoje ties 292 ir 292B numeriais pažymėtais pastatais. Šios vietos priskirtos mažiausiu tarifu įkainotai žaliajai zonai.

Pokyčiai palies ir atokesnes miesto vietas, esančias netoli vandens telkinių. Dėl labai didelio stovėjimo vietų užimtumo vasaros sezono metu pagal „Parkavimas Kaune“ siūlymus 4 teritorijos bus priskirtos prie Paplūdimio zonų, kuriose rinkliava galiotų nuo gegužės 1 iki rugsėjo 15 dienos (1 val. – 0,5 Eur).

Tarp tokių pateks aikštelės greta Kauno marių paplūdimio (priešais R. Kalantos g. 21A) ir iki vasaros planuojamas naujai įrengti plotas parkavimui greta Lampėdžių kempingo (Raudondvario pl. 190). Analogiškos parkavimo zonos palies ir Gervių bei Dovinės gatves kitame Lampėdžio krante. Dovinės gatvėje numatyta apskritai riboti transporto priemonių stovėjimą.

Naujieji pokyčiai laukia ir vairuotojų, paliekančių savo transporto priemones „Žalgirio“ arenos stovėjimo aikštelėje. Praėjus pirmoms trims nemokamoms parkavimo valandoms stovėjimas kainuos 1 eurą už valandą.

Šiuo metu mėlynojoje zonoje esančios I. Kanto, Druskininkų, Nemuno, D. Poškos, Puodžių, Smalininkų ir Šilutės gatvės bei senamiestis pateks į raudonąją zoną. Joje atsidurs ir iki šiol žalia zona ženklinta aikštelė K. Donelaičio gatvėje, „Merkurijaus“ statybvietės užnugaryje.

Taipogi dalis aikštelių Kęstučio, Smalininkų gatvėse ir Vytauto prospekte vietoje ligšiolinės žalios zonos bus priskirtos mėlynajai.

Senamiestyje ir naujamiestyje įsikūrę gyventojai specialiuosius leidimus automobiliams parkuoti gali įsigyti lengvatinėmis sąlygomis. Mėnesiui tai kainuotų vos kelis eurus – kone mažiau nei geros kavos puodelis kavinėje.

Visose rinkliavos zonose leidimas fiziniam asmeniui už pirmą automobilį kainuoja 35 eurus metams, o antrai transporto priemonei – dukart tiek. Kiek didesni įkainiai juridiniams asmenims – atitinkamai 105 ir 210 eurų. Daugiabučių gyventojų, kurių kiemuose suformuoti žemės sklypai, naujoji rinkliava nepalies.

Užklausą išsiuntėme „Parkavimas Kaune“ atstovams, gavus atsakymus publikaciją papildysime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA