Pasienyje su Baltarusija pradėta tiesti spygliuota viela: užtvarai skirta 4,8 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Pasienyje su Baltarusija pradėta tiesti spygliuota viela: užtvarai skirta 4,8 mln. eurų statys ir tvorą

Kas vyksta Kaune, BNS, 2021/07/09 12:58
Asociatyvi / KAM nuotr.

Lietuvoje nemažėjant nelegaliai sieną kirtusių migrantų skaičiams, Liepos 9 d. Lietuvos kariuomenė bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija pasienyje nedelsiant pradėjo tiesti koncertiną – spygliuotą vielos užtvarą.

Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, montuojama užtvara reikšmingai pristabdys kertančius sieną migrantus, o tai leis patruliuojantiems pasieniečiams ir kariams juos pastebėti greičiau.

„Tai bus spygliuota viela, ją įveikti yra sudėtinga ir pavojinga, todėl tokia užtvara turi reikšmingą stabdomąjį poveikį”, – sakė A. Anušauskas.

Krašto apsaugos ministras pridūrė, kad šiuo metu su Vidaus reikalų ministerija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba yra aktyviai bendradarbiaujama, o iš Lietuvos kariuomenės pusės bus teikiama visa prašoma parama – nuo logistikos iki karių paramos.

Skirta 4,8 mln. eurų

Spygliuotos vielos užtvarai ties siena su Baltarusija įrengti Vyriausybė penktadienį iš rezervo skyrė 4,8 mln. eurų.

Nutarime numatyta, kad šie pinigai bus panaudoti „sienos su Baltarusija 550 km ilgio ruože papildomam fiziniam barjerui apsauginei vielinei tvorai „Concertina“ įrengti, siekiant užkardyti neteisėtus migracijos srautus“.

Anksčiau penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis BNS informavo, kad užtvara bus tiesiama pasienyje ties Druskininkais, kur nuo metų pradžios sulaikyta daugiausiai, apie trečdalis, visų iš Baltarusijos patekusių migrantų. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti per 1,5 tūkst. neteisėti migrantai, daugiausiai – iš Irako.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su beveik dvidešimt kartų išaugusiais nelegalių migrantų srautais Baltarusijos pasienyje. Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka prieš Lietuvą.

Papildyta 13.34 val.

A. Bilotaitė: priimtas sprendimas pasienyje su Baltarusija statyti tvorą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad siekiant suvaldyti išaugusius neteisėtos migracijos srautus, priimtas sprendimas pasienyje su Baltarusija statyti tvorą.

„Nuo šiandien pradėta spygliuoto barjero statyba, numatyta pastatyti 550 kilometrų, taip pat priimtas sprendimas pradėti statyti tvorą su Baltarusijos pasieniu. Mes matome, kad tai galėtume padaryti pakankamai greitai, kaina būtų tokios tvoros apie 41 mln. eurų“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Bilotaitė.

„Viskas atrodytų taip: pastatome spygliuotą barjerą ir paraleliai statome tvorą. Statant tvorą, mes panaudosime spygliuotą barjerą, tai bus dviguba apsauga“, – pridūrė ji.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad spygliuotos vielos užtvaras galėtų būti įrengtas pilnai per keletą mėnesių.

„Mes gavome patikinimą, kad galėtų pagaminti reikiama kiekį tos vielos ir mes diegsime etapais (…) Kompanijos užtikrino, kad per du–tris mėnesius gali pilnai patenkinti mūsų poreikius“, – teigė jis.

Pasak vidaus reikalų ministrės, tikslas yra padengti visą pasienį su Baltarusija fizine tvora.

„Pirmas etapas – spygliuota tvora. Antru etapu keliaujame su fizinės tvoros statymu“, – teigė ministrė.

A. Bilotaitė tvirtino, kad fizinė tvora bus pastatyta per „maksimaliai trumpą laiką“.

Lietuva su Baltarusija turi 678,8 kilometro ilgio sieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA