Burbulas sprogo: tūkstančius žmonių sudominęs vakarėlis Kaune neįvyks | Kas vyksta Kaune

Burbulas sprogo: tūkstančius žmonių sudominęs vakarėlis Kaune neįvyks

„Sound Traffik“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Iš pradžių Vilniuje planuotas, o vėliau į S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą Kaune perkeltas renginys su didžėjumi Borisu Brejcha atšauktas. Organizatoriai apgailestauja ir žada skelbti naują datą, tačiau žmonių viltys pamatyti daugiau nei 1,5 mln. sekėjų „Facebook“ tinkle turintį klubų grandą nyksta, kaip ir lūkesčiai atgauti pinigus už nepigius bilietus. Renginio organizatoriumi pasidomėjęs Skirmantas Malinauskas neabejoja, kad tai ne kas kita kaip pasipelnymo schema.

„Pasaulinės žvaigždės Boris Brejcha pasirodymas Lietuvoje – jau šį penktadienį. Vienos dienos festivalis bus surengtas S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome Kaune, tad karantino apribojimai susibūrimams uždarose patalpose negalios. Renginyje galės dalyvauti pilnametystės sulaukę asmenys, turintys Galimybių pasą. Norintys galės prisidėti prie tyrimo apie žmonių susibūrimų poveikį visuomenės sveikatai. Tai – pamatai rugpjūtį vyksiančiam tiriamajam šou Kauno „Žalgirio“ arenoje“, – taip buvo anonsuojamas renginys tik prieš kelias dienas, birželio 8-ąją „Kas vyksta Kaune“ pasiekusiame pranešime.

Kiek padrikame laiške teigta, kad tai – didžiausias renginys Lietuvoje nuo pandemijos pradžios, pakviestas didžėjus yra superžvaigždė, o susidomėjimas renginiu „Karnavalas Eksperimentas su Boris Brejcha“ „Facebook“ tinkle viršijo šeimos gynimo maršo skaičius, tarsi tai būtų popandeminio masiškumo etalonas.

Renginiu išties susidomėjo ar pažymėjo dalyvausiantys netoli 10 tūkst. socialinio tinklo naudotojų. Tiesa, dvejones galėjo pakurstyti literatūriškai gerai suręstas, tačiau abstraktus neaiškaus būsimo renginio „Žalgirio“ arenoje pažadas. Apie tokią idėją bankrutavusios VšĮ „Sound Traffik“ vadovas Vitalijus Litvinenko „Kas vyksta Kaune“ pasakojo dar balandžio pradžioje, bet iš S. Malinausko paskelbtos medžiagos panašu, kad šis žmogus žadėti moka visų geriausiai.

Likus mažiau nei parai iki penktadienio vakarą planuoto vakarėlio, „Sound Traffik“ renginio „Facebook“ puslapyje paskelbė liūdnas naujienas – S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome viskas suruošta, tačiau renginys neįvyks, nes organizatoriai „neteko festivalio vietos“.

„Mes vis tiek pasimatysime! Šiuo metu deriname naują datą įtemptame Boris Brejcha koncertų grafike. Ją prižadame pranešti artimiausiu metu. Patikiname, kad bilietai niekur neprapuls – jie galios naujo renginio metu. Depozitai bus sugrąžinti visiems“, – nurodoma įraše, kuriame taip pat nekukliai pareiškiama, kad „Lietuva nepasitiko šio eksperimentinio renginio kaip kitos šalys <...> dėl žinių stygiaus, nenoro įsigilinti į situaciją, o gal – baimės“.

Biudžetinės įstaigos „S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas“ direktorius Justas Limanauskas „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad toks renginys buvo derintas su aerodromu, planuota, kad vakarėlis įvyks, pasirašyta sutartis, tačiau organizatoriai neįvykdė sutarties sąlygų, tad ją teko nutraukti. Scena, kurios nuotraukos paviešintos socialiniame tinkle, taip pat surinkta šiam renginiui.

„Neįvykdytos sąlygos susijusios su mokėjimais, renginys aerodrome tikrai nevyks, o dėl kitos vietos ir laiko nežinau. Įstaiga turi savivaldybės tarybos nustatytus įkainius, pagal kuriuos renginių organizatoriams nuomojamas plotas, sudaroma sutartis“, – kalbėjo J. Limanauskas, pridėjęs, kad apmokėti už paslaugas reikia prieš renginį, o organizatoriai sąlygų neišpildė.

Susisiekę su bilietus platinusia bendrove „Paysera“, kauniečiai sužinojo, kad disponavimas už renginį surinktais pinigais yra apribotas kol vyksta aplinkybių tyrimas. Visi, pirkę bilietus, raginami užregistruoti apgavystės atvejį per „Paysera“ bei informuoti apie situaciją policiją. Kuo daugiau tokių skundų, tuo esą didesnė tikimybė atgauti pinigus.

Beje, medicininiu eksperimentu pakrikštytą renginį mėginta įsiūlyti ir Vilniui – B. Brejcha pasirodymas matuotas Vingio, Kalnų parkams, taip pat „Žalgirio“ arenai, tačiau sostinės savivaldybė bendradarbiauti su V. Litvinenko atsisakė, nes rengėjas pasirodė nepatikimas, dalis siųstų duomenų buvo netikri.

„Eksperimento pirminis tikslas buvo renginį daryti viduje, nes taip pavyktų atverti ir klubus, ir barus, bet dabar, išsikėlus į lauką, jo statusas pasikeičia – renginys tampa eksperimentu lauke. Jis parodys tai, ar saugiai gali vykti festivaliai“, – prieš kelias dienas portalui 15min.lt dėstė V. Litvinenko.

Penktadienį vaizdo įrašą apie V. Litvinenko darbo metodus savo „YouTube“ kanale patalpino tinklaraštininkas S. Malinauskas, pastebėjęs, kad renginio publika labai profesionaliai buvo įtikinėjama vakarėlį įvyksiant. Dalyvauti kvietė pats B. Brejcha, tikinta, kad dėl renginio sutarta su ministerijomis, kitomis valstybinėmis institucijomis.

S. Malinausko žiniomis, žmonės atvyko iš užsienio, skrido, darėsi greituosius testus ir prieš pat Kaune numatytą renginį sužinojo, kad jis neįvyks. Maža to, ketvirtadienį į eksperimentinį karnavalą vis dar buvo galima įsigyti bilietus, kurių kainos siekė 50-120 eurų, o prekiauti pradėta brangesniais bilietais.

„Visa tai yra apgavystė, padaryta žmogaus, kuris šitaip savo klientus apgauna ne pirmą ir ne antrą kartą. Maniau, kad ši tema gana smulki, tačiau kalbame apie šimtus tūkstančių eurų, tūkstančius apgautų žmonių ir klasikinį modelį, kurį esu aptaręs daugelį kartų. <...> Jeigu parduodate bilietą, sudarote sutartį ir padarote bent mažiausius veiksmus ją vykdydamas, galite pasiimti dešimtis, šimtus tūkstančių, net milijonus ir, greičiausiai, nesėsite, nes tai bus tik civiliniai santykiai.

Policija jums pasakys, koks sukčiavimas, kokia vagystė, keliaukite į teismą ir aiškinkitės. Čia situacija panaši – pakalbėsime apie žmogų, kuris organizuoja didžiulius renginius, kviečia pasaulines žvaigždes į Lietuvą, susirenka pinigus ir paaiškėja, kad dėl tam tikrų aplinkybių renginiai tiesiog neįvyksta“, – S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome planuotą vakarėlį kaip pasipelnymo įrankį vertino S. Malinauskas.

Anot komunikacijos specialisto, pinigai už renginį kurį laiką negrąžinami, žadama, kad su tuo pačiu bilietu bus galima nueiti į kitą puikų renginį. Taip tris kartus parduodami bilietai, dalijami pažadai, bilietai platinami neturint jokių susitarimų ir leidimų tokiam koncertui, aiškinama, kaip bus testuojama, dirbs mokslininkų ir medikų komandos, kurios darys eksperimentus, dėl to ir šou pavadinimas toks.

„Organizatorius net nesivargina keisti prekės ženklo „Sound Traffik“, keisti „Facebook“ paskyros ir „YouTube“ kanalo. Asmuo tiesiog subankrotina įmonę, kurioje tuo metu yra nulis turto. Visi pinigai išimti, išleisti. Tada atsikračius įsipareigojimų kuriama nauja įmonė ir imamasi lygiai tos pačios veiklos su tuo pačiu prekiniu ženklu, tik kitu adresu ir kitu bendrovės pavadinimu“, – veikimo modelį dėstė S. Malinauskas.

V. Litvinenko vadovauta viešoji įstaiga „Sound Traffik“ buvo registruota Vilniuje 2011 m. Iki 2019 m. įstaiga organizavo įvairius muzikos renginius, kurie įvykdavo be didelių nusiskundimų. Pasak S. Malinausko, viskas pasikeitė 2019-ųjų pabaigoje, kai Helovino renginys atšauktas dėl nugriautų Profsąjungų rūmų. VšĮ „Sound Traffik“ nutarta likviduoti 2020 m. kovo 27 d., o B. Brejcha pasirodymą organizavo prieš pusantrų metų įsteigta VšĮ „Kultūra, menai, pramogos“, kurios direktorius – taip pat V. Litvinenko.

S. Malinauskas tikisi, kad teisėsauga pradės ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA