Lietuva pamatys neeilinį gamtos reiškinį: susiformuos „ugnies žiedas“ arba „mirties žvaigždė“ | Kas vyksta Kaune

Lietuva pamatys neeilinį gamtos reiškinį: susiformuos „ugnies žiedas“ arba „mirties žvaigždė“

delfi.lt 2021/06/09 17:14
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Birželio 10 dieną Šiaurės pusrutulio gyventojai turės ypatingą progą stebėti unikalų dangaus kūnų reiškinį – žiedinį arba dalinį Saulės užtemimą. Lietuvoje bus matomas dalinis Saulės užtemimas.

Saulės užtemimai įvyksta tuomet, kai Mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, taip užstodamas Žemę ir taip sukurdamas užtemimo efektą – visišką arba dalinį, priklausomai nuo to, kurioje Žemės vietoje yra užtemimo stebėtojas, praneša NASA.

Visiško Saulės užtemimo metu, kai Mėnulis yra pakankamai toli nuo Žemės, Mėnulis atrodo mažesnis nei Saulė danguje. Todėl pilnai neužstoja Saulės ir taip susiformuoja tarsi juodas diskas ir aplink jį esantis „ugnies žiedas“. Šis Saulės užtemimas dar vadinamas „mirties žvaigžde“, o dalinis užtemimas susiformuoja Mėnuliui skriejant danguje pro Saulę, taip suformuojant į „velnio ragus“ panašų vaizdą, ypač – Saulei kylant arba leidžiantis.

Birželio 10 dieną vyksiantį pilną Saulės užtemimą stebėti galės dalyje Kanados, Grenlandijos, Rusijos gyvenantys žmonės. Kitiems teks pasitenkinti daliniu Saulės užtemimu.

Dalinis Saulės užtemimas susiformuoja tuomet, kai Saulė, Mėnulis ir Žemė neišsidėsto idealiai vienoje tiesėje. Tuomet galima stebėti, kaip ant dalies Saulės paviršiaus susiformuoja tamsus šešėlis.

Dalinį Saulės užtemimą galės stabėti rytinės JAV ir Šiaurinės Aliaskos gyventojai, taip pat didžioji dalis Kanados ir Karibų teritorijos gyventojų, dalis Europos, Azijos, Šiaurinės Afrikos gyventojai.

Remiantis astronomija.info ir timeanddate.com duomenimis, birželio 10 dieną žiedinis užtemimas prasidės 11 val. 11 min. (Lietuvos laiku) vakarinės Atlanto vandenyno dalyje. Užtemimo maksimumas 13 val. 41 min. tarp Grenlandijos ir Kanados. Užtemimo pabaiga – 16 val. 11 min. Rytų Sibire.

Lietuvoje bus galima stebėti dalinį Saulės užtemimą. Vilniuje jis prasidės 13 val. 00 min., o baigsis 15 val. 07. Maksimumo metu (14 val. 04 min.) bus užtemdytas ketvirtadalis Saulės disko.

Specialistai įspėja, kad Saulės stebėjimas – pavojingas procesas akims. Saulės užtemimus stebėti galima tik naudojantis specialiomis priemonėmis. Bet kokie mėgėjiški bandymai žiūrėti į Saulę gali pažeisti akis ar net grėsti aklumas.

Viena iš profesionalių priemonių stebėti Saulę – teleskopas arba binoklis su apsaugine plėvele arba filtrais.

Geriausia Saulės užtemimus stebėti transliacijų internetu metu ar nuotraukų galerijose.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA