V. Landsbergis: Lietuvoje per daug pykčio ir psichozės | Kas vyksta Kaune

V. Landsbergis: Lietuvoje per daug pykčio ir psichozės

BNS 2021/06/08 12:33
Gitanas Nausėda antradienį Seime skaito antrąjį savo metinį pranešimą / DELFI nuotr.

Pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis sako, kad Lietuvoje labai trūksta ramaus siekio susitarti, tai jis išgirdęs ir metiniame prezidento Gitano Nausėdos pranešime.

„Kalba labai turininga ir kelianti daug klausimų, tai nėra čia jokių debatų šioje erdvėje, ir dėl tų klausimų tų debatų irgi šiek tiek nėra arba jie tokie žurnalistiniai, o kad susirinktų ir kalbėtų įtakingiausi politikai, ir ieškotų bendrų nuostatų, to šiek tiek trūksta, apie tai ir prezidentas kalbėjo“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V. Landsbergis.

„Man apskritai Lietuvoje kai ko trūksta – ramaus siekio susitarti. Yra per daug pykčio ir psichozės, ir tą ne vien aš matau, daug kas mato, šiek tiek apie tai prezidentas pakalbėjo. Bet (…) reiktų susirinkti siauresniame ratelyje ir kalbėti konkrečiau. Nežinau, kas galėtų inicijuoti tokius pokalbius, įtakingiausių valstybės žmonių pokalbius apie Lietuvos problemas, tikras vidines dvasines problemas“, – komentuodamas prezidento metinį pranešimą sakė V. Landsbergis.

Šalies vadovas G. Nausėda pranešime teigė, kad visuomenės sveikatos krizė „virto sugyvenimo, pasitikėjimo krize“, o politikai klumpa „bevaisių rietenų, neįsiklausymo pasirinkimuose“.

Paliestos aktualios problemos

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus komentuodamas metinį pranešimą teigė, kad G. Nausėda „apėmė labai platų ruožą, palietė visas aktualiausias problemas“.

„Vidaus reikalai jo (G. Nausėdos) pranešime vis tiek ryškėjo, išryškėjo visos viduje esančios problemos, kurios jaudina mūsų visą tautą. Pozityvus, labai platus (pranešimas), mano bendras vertinimas yra teigiamas“, – reziumavo V. Adamkus.

Ginčas dėl atstovavimo EVT jau kenkia valstybės reputacijai

Valdančiųjų konservatorių ir prezidento G. Nausėdos ginčas dėl atstovavimo šaliai Europos Vadovų Taryboje (EVT) jau kenkia šalies reputacijai, sako kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Pasak jos, konstituciniai argumentai dėl atstovavimo yra prezidento pusėje.

„Mano nuomone, konstituciniai argumentai dėl dalyvavimo, nepriklausimai nuo asmenybių, patinka ar nepatinka, yra prezidento pusėje, politiniai argumentai reikalauja konstruktyvaus dialogo ir bendro sprendimo, o viešojoje erdvėje matome atvirai demonstruojamą nepakantumą, iš abiejų pusių, ir tai jau tikrai kenkia valstybės reputacijai“, – antradienį žurnalistams Seime sakė D. Grybauskaitė.

Buvusi šalies vadovė buvo atvykusi išklausyti G. Nausėdos antrojo metinio pranešimo. Paprašyta pakomentuoti pranešimą D. Grybauskaitė atsakė, jog stengiasi „nevertinti prezidento ir jo kalbų“.

„Noriu tik pasakyti, kad metai buvo sudėtingi, visiems, tame tarpe ir prezidentui: pandemija ir užsienio politikos iššūkiai, ir atsiradusios įtampos tiek šalies viduje, tiek prie mūsų sienų su bent dviem agresyviomis kaimynėmis“, – pažymėjo kadenciją baigusi prezidentė.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, prezidentas ar premjerė Ingrida Šimonytė, konservatoriai ėmė kelti pernai laimėję Seimo rinkimus.

Premjerę į viršūnių susitikimus deleguoti norintys konservatoriai argumentuoja, kad ten svarstomi klausimai yra daugiausia susiję su Vyriausybės kompetencija, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Šios iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei D. Grybauskaitei anksčiau patys užleido vietą EVT ir niekada iki šiol nekėlė šio klausimo.

Prezidentas G. Nausėda sako, kad ketina ir toliau atstovauti Lietuvai visuose viršūnių susitikimuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA