Judėjimo ribojimų pokyčiai: kur galima važiuoti? | Kas vyksta Kaune

Judėjimo ribojimų pokyčiai: kur galima važiuoti?

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2021/03/26 12:15
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ministrų kabinetas penktadienį nusprendė pratęsti karantiną visam balandžio mėnesiui ir jau nuo šeštadienio 11 dienų visoje Lietuvoje sugrąžinti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių. Kokios išimtys galios šiuo metu?

Judėjimo ribojimai dalyje šalies savivaldybių, kuriose atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų neviršijo 200 ribos, buvo panaikinti nuo nuo kovo 16 dienos 00:00 valandos. Visgi, beveik 2 savaitėms jie bus grąžinti.

Ministrų kabineto penktadienį patvirtiname karantino keitimo dokumente nurodoma, kad dėl galimo padidinto asmenų judėjimo tarp savivaldybių ir kylančios didesnės kontaktų rizikos asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimas atnaujinamas laikotarpiu nuo 2021 m. kovo 27 d. 00:00 val. iki 2021 m. balandžio 6 d. 24:00 valandos.

Šiuos karantino pakeitimus pajus tik savivaldybės, kuriose judėjimo ribojimai jau buvo panaikinti. Karantino sąlygos nesikeis šalies savivaldybėse, kuriose judėjimo ribojimai taip ir nebuvo atšaukti. Visoje šalyje galios tos pačios taisyklės.

Bus leidžiamas judėjimas tarp žiedinių savivaldybių

Ministrų kabinetas keisdamas karantino dokumentą nurodė, kad ir toliau bus leidžiamas judėjimas tarp žiedinių savivaldybių.

„Judėjimas „žiedinėse“ savivaldybėse – kai asmenys, gyvenantys besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, juda tarp nurodytų besiribojančių savivaldybių, jiems judėjimo apribojimai netaikomi. Jei nesate deklaravęs gyvenamosios vietos vienoje iš minėtų besiribojančių savivaldybių, rekomenduojame su savimi turėti dokumentus, kurie pagrindžia faktinę gyvenamąją vietą (pvz.: būsto nuomos sutartį)“, – karantino taisykles anksčiau aiškino policija.

Be to, judant „žiedinėse“ savivaldybėse ir toliau taikomi visi karantino reikalavimai. Transporto priemonėje, išskyrus miesto, tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto priemones ar transporto priemones, kuriomis vykstama į darbo vietą ar iš jos, vienu metu leidžiama būti ne daugiau kaip 2 asmenų arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių grupėmis.

Kokios išimtys galios?

Kaip ir anksčiau, judėjimo ribojimams galios ir išimtys. Bus leidžiamas judėjimas tarp savivaldybių, jei: vykstama į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimų giminaičių mirties, į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje.

Taip pat jei vykstama į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų. Kirsti kitų savivaldybių ribas bus galima dėl sveikatos priežiūros paslaugų taip pat dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykti į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtina.

Šis ribojimas taip pat netaikomas vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje jie turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.

Policijos postas Kaune

Socialiniai palaikymo burbulai

Dar sausio mėnesio pabaigoje Vyriausybė leido sudaryti socialinius palaikymo burbulus. Socialinis palaikymo burbulas yra vieno asmens namų ūkio bendravimas su kito namų ūkio nariais, siekiant palaikyti vienišus žmones, patiriančius emocinį stresą.

Palaikymo burbulą sudaryti gali du namų ūkiai arba šeimos, jeigu vienoje iš jų yra: ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo, vienas asmuo ir jo nepilnamečiai vaikai, neįgalus nepilnametis arba nuolatinis priežiūros dėl negalios reikalaujantis suaugęs žmogus.

Palaikymo burbulo nariams leidžiama judėti iš vienos savivaldybės į kitą, jeigu jie yra skirtingose savivaldybėse. Abu palaikymo burbulą sudarantys namų ūkiai įsipareigoja daugiau neturėti jokių artimų kontaktų už burbulo ribų.

Jeigu palaikymo burbulas sudaromas su žmogumi, kuris priskiriamas rizikos grupei, rekomenduojama dėvėti apsaugines veido kaukes, išlaikyti 2 metrų atstumą, vėdinti patalpas bent kartą per valandą.

Primename, kad karantinas visoje Lietuvoje pratęstas iki balandžio 30 dienos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA