A. Bilotaitė ragina testuotis: nuo to gali priklausyti, kokie karantino ribojimai galios | Kas vyksta Kaune

A. Bilotaitė ragina testuotis: nuo to gali priklausyti, kokie karantino ribojimai galios griežtesnė judėjimo kontrolė - ten, kur sergamumas didelis

A. Bilotaitė apsilankė naujosios Migracijos departamento skyriaus patalpose

Antradienį Kaune viešėjusi vidaus reikalų ministrė ir Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) pirmininkė Agnė Bilotaitė dalyvavo naujų Migracijos departamento patalpų atidaryme bei žurnalistams atsakė į klausimus apie valstybės mastu numatomas pandemijos valdymo priemones. Ministrės teigimu, gyventojams būtina testuotis kuo aktyviau, nes tada duomenys, kuriais remdamiesi ekspertai tariasi dėl ribojimų, atitiks tikrovę.

Palaiko privalomą testavimą

„Aš manau, kad privalomas testavimas yra labai svarbus elementas norint išeiti iš pandemijos. Vienas itin svarbus dalykas yra vakcinavimas nuo koronaviruso, kitas – testavimas. Pakankamos testavimo apimtys mums leidžia matyti realų vaizdą“, – paklausus, ar toliau diskutuojama apie privalomą kai kurių gyventojų testavimą dėl koronaviruso, kalbėjo A. Bilotaitė.

Jos teigimu, dabar tikslas – rekomenduoti testuotis ir tai daroma. Tarkime, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) sistemos žmonės skatinami tirtis dėl koronaviruso, tą patį raginamos daryti savivaldybės.

„Žinoma, kita priemonė galėtų būti būtinas testavimas, kuris galėtų būti taikomas norint vykdyti tam tikrą veiklą, susijusią su didesne rizika. Tai yra susiję su mūsų visų saugumu“, – sakė A. Bilotaitė, pridėjusi, kad VRM tokio siūlymo neteikia, tačiau diskusijos vyksta ir priemonės yra siūlomos Vyriausybės lygmenyje.

Dėl konkrečių priemonių atsakymus ministrė žadėjo priėmus sprendimus, pažymėjusi, kad savivaldybių sergamumo situacijos keičiasi: „Labai raginu savivaldybes aktyviau testuotis, nes didesnis atliekamų tyrimų skaičius gali parodyti visai kitą vaizdą – tos savivaldybės, kurios padėtis dabar atrodo prastesnė, gali tapti geltonos arba raudonos.“

Didesnė kontrolė ten, kur sergamumas aukštas

Anot A. Bilotaitės, kol kas apie specialius švenčių ribojimus nediskutuota, tačiau šie klausimai bus apsvarstyti. Tai bus susiję su sergamumo rodikliais, o dėl judėjimo atlaisvinimų spręs Vyriausybė.

„Ekstremalių situacijų komisija vakar pasiūlė, kaip mes matytume šventes, nes savivaldybės atrodo labai skirtingai. Kai kuriose situacija ženkliai geresnė, o kai kur sergamumas didesnis negu 500 atvejų 100 tūkst. žmonių per pastarąsias 14 dienų. Manytume, kad tose savivaldybėse, kur sergamumas didesnis, būtų galima svarstyti apie griežtesnę įvažiavimo ir išvažiavimo kontrolę. Visgi pabrėžiu, kad sprendimus turės priimti Vyriausybė, tai tik mūsų pasiūlymas“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė.

Pasiteiravus, kaip bus sprendžiamas tranzito per „degančias“ savivaldybes klausimas, A. Bilotaitė patikino, kad bus ieškoma ribojimų taikymo mechanizmo, kuris gyventojams nesukeltų didelių rūpesčių.

„Ir dabar ribojant žmonių judėjimą atsižvelgiama į tam tikras objektyvias aplinkybes, kaip darbas, reikalai, kelionė pas medikus, ir pareigūnai tai supranta. Tvarka bus priimama tokia, kad kiltų kuo mažiau nesusipratimų ir nepatogumų gyventojams“, – tikino A. Bilotaitė.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad vasario pabaigoje Vyriausybė judėjimo ribojimus tarp savivaldybių nutarė pratęsti iki kovo 15 dienos. Tiesa, leista judėti „žiedinių“ savivaldybių ribose, tarkime, tarp besiribojančių Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių.

Svarstys apie parduotuvių atidarymą

A. Bilotaitė taip pat sakė negalinti pakomentuoti, kada ketinama patvirtinti sveikatos ekspertų siūlymus dėl visų parduotuvių atidarymo, nes šiuos sprendimus priima Vyriausybė.

„Ekspertų įžvalgos ir rekomendacijos yra aiškios. Manau, parduotuvių atidarymą galima svarstyti ir, tikriausiai, tai bus svarstoma. Mano pačios pozicija – kad šiuo metu galima kalbėti apie atidarymą tų parduotuvių, kurios turi atskirus įėjimus ir kuriose užtikrinamas 20 kv. m vienam žmogui plotas“, – dėstė vidaus reikalų ministrė.

Toks standartas, anot jos, galėtų būti įvestas, bet kalbant apie tolimesnius karantino švelninimus, „reikia tartis, dėliotis ir apie viską pagalvoti labai atsakingai“.

Migracijos departamentas darbą pradėjo naujoje vietoje

A. Bilotaitė antradienį Kaune viešėjo su džiugia pareiga – oficialiai atidarytos naujos Migracijos departamento patalpos A. Juozapavičiaus pr. 57. VRM Strateginės komunikacijos skyriaus patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad nuo šiol visos departamento paslaugos bus teikiamos čia, o vietiniuose policijos komisariatuose visame mieste ilgus metus veikę migracijos padaliniai panaikinti.

A. Bilotaitė apsilankė naujajame Migracijos departamento Kauno skyriuje

Naujajame Kauno skyriuje įrengta daugiau nei 20 asmenų priėmimo langelių, įdiegta eilių valdymo bei klientų aptarnavimo kokybės vertinimo sistema. Klientų aptarnavimo salėje – sėdimos vietos laukiantiesiems, sukurta žaidimų zona mažiesiems lankytojams, įrengti aktualius pranešimus teikiantys informaciniai ekranai.

Migracijos departamentas primena, kad, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės rekomendacijas suvaldyti koronaviruso infekcijos plitimą, asmenys laikinai aptarnaujami tik pagal išankstinę registraciją, kuri vykdoma specialiame interneto puslapyje, paspaudus mygtuką „Rezervuoti vizitą“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA