Per ilgąjį savaitgalį 11 tūkst. automobilių apsukusi policija: dabar kontroliuosime kitais būdais | Kas vyksta Kaune

Per ilgąjį savaitgalį 11 tūkst. automobilių apsukusi policija: dabar kontroliuosime kitais būdais kruviniausios nakties epitetas netinka

DELFI, Kas vyksta Kaune, BNS 2021/01/04 12:07
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naujųjų metų naktis neretai tituluojama kruviniausia metų naktimi. Šiemet naujuosius Lietuva ir pasaulis turėjo sutikti gerokai ramiau, vis tik kaip lietuviai laikėsi karantino reikalavimų ir kokie pažeidimai fiksuoti — apie tai laidoje „Delfi rytas“ pirmadienį pasakojo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

Vakarėliai vyko

Pašnekovas laidoje pasakojo, kad Naujųjų metų sutikimo naktis buvo tikrai kitokia, nei yra įprasta.

„Naujųjų metų naktis buvo tikrai kitokia, nei įprasta. Policijos pajėgos stebėjo centrines savivaldybių aikštes, kuriose įrengtos kalėdinės eglutės. Ką matėme, kad tos aikštės buvo tikrai labai ištuštėjusios, tų žmonių praktiškai nebuvo, arba buvo tik vienetai. Kalbant apie viešąsias erdves, galime teigti, kad ši naujametinė naktis buvo išskirtinė“, – sakė A. Paulauskas.

Jis teigė, kad šis faktas džiugina, nes žmonės išgirdo kvietimą likti namuose.

„O kalbant apie tai, kas vyko žmonių namuose, tai, visgi, ką matome, kad mūsų žmonių įpročiai nesikeičia, šventimas vyko, mūsų pareigūnams teko vykti ne į vieną šeimyninį konfliktą, barnius tarp neblaivių asmenų, tos veiklos pakako“, – naujametinį savaitgalį įvertino policijos atstovas.

A. Paulauskas konstatavo, kad tikrai ne visi išgirdo nurodymą Naujus metus pasitikti tik su vienu šeimos ūkiu.

„Tikrai ne visi tų nurodymų laikėsi. Naujametinę naktį fiksavome 35 pažeidimus, kai vakarėliai vyko, kai buvo susibūrę daugiau nei vieno namų ūkio gyventojai. Tokių pažeidimų fiksavome. Tuos vakarėlius ir jų dalyvius pažymėjome tais ne visai maloniais, bet naujametiniais pažeidimų protokolais“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

A. Paulauskas teigė, kad kaimynai buvo aktyvūs, skundė vakarėlius rengiančius gyventojus.

Apsuko apie 11 tūkst. automobilių

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas A. Paulauskas teigė, kad per ilgąjį Naujųjų metų savaitgalį šalies keliuose apsukta buvo apie 11 tūkst. automobilių.

„Eismo intensyvumas gal ir bijo kiek mažesnis nei įprasta, mes sekame ir matome, kad kai kurios dienomis jis nukrenta 80 procentų. Tačiau nežiūrint to per ilgąjį Naujųjų metų savaitgalį mūsų pareigūnai apsuko virš 11 tūkst. transporto priemonių. Tai rodo, kad nemaža dalis žmonių bandė patekti į kitas savivaldybes, kažkur vykti neturėdami tam pagrindo“, – sakė jis.

Laidos pašnekovas pabrėžė, jog noras pasivaikščioti kitoje savivaldybėje nėra pakankama priežastis keliauti į kitą savivaldybę.

„Tai nėra pateisinama priežastis kirsti savivaldybės ribas. Tai prašymas gyventojams susirasti tas pasivaikščiojimo vietas jų savivaldybėje“, – sakė jis.

Policijos pareigūnai, anot A. Paulausko, jau nuvargę nuo jau trečią savaitgalį galiojančių judėjimo ribojimų. Laukia ir dar vienas didelis iššūkis – judėjimo kontrolė praktiškai iki sausio 31 dienos. Tą sekmadienį nusprendė ministrų kabinetas.

„Kaip žinia, toliau vykdyti tuo intensyvumu šias priemones nelabai galime, nes mūsų resursai riboti. Laikyti nuolatos tuos policijos postus neišgalime nes policijos pareigūnams reikia to poilsio. Po to intensyvaus darbo turi būti suteiktas tam tikras skaičius ir poilsio dienų. Bet ką norime pasakyti, kad labai intensyviai ieškome būdų įdarbinti techninius sprendimus. Lietuvos keliuose yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros“, – sakė policijos atstovas.

Jis laidoje „Delfi rytas“ teigė, kad dar pirmadienį kalbėsis su IT specialistais, su kuriais ieškos greičiausių būdų sukurti mobiliąją aplikaciją, kuri atliktų policininko darbą – kontroliuoti transporto priemones, važiuojančias į kitas savivaldybes.

Papildyta 12.22 val.

Judėjimo kontrolės vietų ir laiko iš anksto neskelbs

Vyriausybei pratęsus judėjimo kontrolę tarp savivaldybių, šalies policija tai vykdys mobiliais postais – vairuotojai gali būti stabdomi bet kur ir bet kada.

„Policija gali atsirasti bet kur ir bet kuriuo metu. Be reikalo geriau nevažiuoti. Tolerancijos šįkart bus mažiau – nustatę pažeidimus, iškart taikysime atsakomybę“, – BNS pirmadienį sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Jo teigimu, iš anksto apie mobilių postų vietas bei kontrolės laiką nebus skelbiama.

Policijai vykdyti judėjimo kontrolę padės šauliai, karo policininkai, pasieniečiai ir kitų institucijų atstovai.

„Pareigūnų skaičius turbūt liks panašus, taip pat planuojama pasitelkti ir policijos partnerius, kurie dirbo iki šiol“, – teigė policijos atstovas.

Anot R. Matonio, lėšų poreikis priklausys nuo to, kiek laiko truks apribojimai.

„Tai priklauso nuo to, kiek laiko ribojimai bus – ar jie bus dvi savaites, ar iki mėnesio pabaigos“, – sakė R. Matonis.

(papildymo pabaiga)

Kauno apskrityje – įspūdingi skaičiai

Intensyvią judėjimo kontrolę įrodo ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato teikiami duomenys. Per tris savaitgalius patikros postuose Kauno apskrityje pareigūnai iš viso sustabdė beveik 364 tūkst. transporto priemonių, daugiau nei 12,5 tūkst. teko apsisukti.

Kauno apskrities policijos pareigūnai, kaip ir kolegos visoje šalyje, tris savaitgalius organizavo stacionarius kontrolės postus savivaldybių centrų prieigose, kuriuose kontroliuotos vykstančios transporto priemonės. Dalis įvažiavimų buvo užtverta techninėmis priemonėmis, pastatyti draudžiamieji ženklai, rašoma Kauno apskr. VPK pranešime žiniasklaidai.

Pareigūnams postuose į pagalbą pasitelkti Šaulių sąjungos atstovai, VST pareigūnai, kolegos iš Karo policijos, Lietuvos policijos mokyklos instruktoriai ir kursantai, policijos rėmėjai ir kt.

Iš viso per tris savaitgalius Kauno pareigūnai išaiškino net 305 Kelių eismo taisyklių pažeidimus, sustabdė beveik tris dešimtis vairuotojų, neturėjusių teisės vairuoti, 17 ieškomų asmenų (dauguma vengė karo prievolės), administracinio nusižengimo protokolus surašė pusšimčiui neblaivių vairuotojų. Dar 9 vairuotojų, sėdusių vairuoti išgėrus, atžvilgiu pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Kruviniausios nakties epitetas netinka

Policijos atstovas teigė, kad nereikia Naujųjų metų nakčiai klijuoti kruviniausios nakties titulo.

„Nežinau, toks epitetas priklijuotas tai nakčiai, gal ne visą laiką atitinka. Matome kartais, kad eilinis savaitgalis po pašalpų gavimo būna kruvinesnis nei Naujųjų metų naktis. Bet vienareikšmiškai tikrai negalėtume pasakyti, kad ta naktis pasižymi kažkokiu išskirtiniu agresijos protrūkiu“, – aiškino jis.

A. Paulauskas kalbėjo, jog dažnai eilinis savaitgalis po pašalpų gavimo būna net kruvinesnis.

„Praktiškai nefiksavome konfliktų viešose vietose. (…) Kalbant apie uždaras erdves, tų pažeidimų buvo. Bet dažnų atveju kitais savaitgaliais, labai dažnai tas susiję su pašalpų gavimu fiksuojama ir daugiau pažeidimų, jie kartais būna kruvinesni“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo A. Paulauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA