Dėl viruso mutacijos uždrausti visi keleiviniai skrydžiai iš JK į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Dėl viruso mutacijos uždrausti visi keleiviniai skrydžiai iš JK į Lietuvą

Asociatyvi / SAM nuotr.

Jungtinėje Karalystėje (JK) nustačius naują koronaviruso (COVID-19) mutaciją, dėl kurios, manoma, virusas greičiau plinta, daugelis šalių priima papildomus ribojimus. Sekmadienį šalies Vyriausybė uždraudė visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės, o paveiktų šalių ir regionų sąrašą papildė Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė. Tai numatyta pirmadienį pasirašytame ministro įsakyme, kuris įsigalios nuo gruodžio 22 d.

Kaip nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime, iš Jungtinės Karalystės atvykstantys arba per šią šalį keliaujantys žmonės privalės izoliuotis 10 dienų arba atlikti tyrimą dėl koronaviruso. Tyrimas su gautu neigiamu atsakymu galėtų būti atliktas ne seniau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą. Tyrimą galima atlikti ir atvykus į Lietuvą, tačiau izoliacija yra privaloma iki tol, kol bus gautas neigiamas koronaviruso tyrimo rezultatas.

Taip pat iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės atvykusiems žmonėms negalioja numatytos izoliacijos išimtys – izoliuotis arba atlikti tyrimą privalo visi iš šios šalies atvykę keliautojai. „Kas vyksta Kaune“ pirmadienį rašė apie Kaune įstrigusius ir į Jungtinę Karalystę grįžti negalinčius lietuvius bei užsieniečius – daugiau apie sudėtingą situaciją skaitykite čia.

Penktadienį paskelbtame paveiktų šalių ir regionų sąraše liko Europos ekonominei erdvei priklausančios valstybės – Slovėnija, Lichtenšteinas ir Šveicarija bei visos trečiosios šalys, o iš sąrašo išbraukta Lenkija. Visą paveiktų šalių sąrašą rasite čia.

Atsižvelgiant į sergamumą ir kitus rodiklius, šalys yra skirstomos į žaliąją, geltonąją, raudonąją ir pilkąją zonas. Lietuvai esant raudonojoje zonoje, paveiktomis šalimis laikomos tik pilkojoje zonoje esančios valstybės ir regionai.

Į pilkąją zoną patenka valstybės, kurios nepateikia duomenų Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrui (ECDC) arba kuriose per 7 dienas atliekama 300 ir mažiau tyrimų 100 tūkst. gyventojų. Į pilkąją zoną taip pat patenka ir visos trečiosios šalys (ne Europos ekonominės erdvės valstybės), kurios neįtrauktos į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro žemėlapius.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerija (URM) norinčius atvykti į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės ragina laikinai atsisakyti šių planų, laikytis Jungtinėje Karalystėje nustatytų reikalavimų dėl judėjimo šalies viduje ir likti ten, kur šiuo metu yra. Atkreipiamas dėmesys, kad daugelis Europos Sąjungos šalių taip pat laikinai sustabdė keliavimą iš JK į jų teritorijas, o sugrįžusiems lietuviams privaloma laikytis visų nuo gruodžio 16 d. įsigaliojusių sugriežtinto karantino priemonių.

SAM primena, kad iš paveiktos šalies grįžęs asmuo iš oro uosto, jūrų uosto ar kitos sausumos atvykimo vietos į izoliacijos vietą turėtų vykti nuosavu ar nuomotu transportu, paprašyti artimųjų ar draugų pagalbos. Jeigu keliaujama į izoliacijos vietą su artimaisiais ar draugais, svarbu dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines priemones ir laikytis saugaus 1-2 metrų atstumo. Naudotis viešuoju transportu nėra rekomenduojama.

Izoliacijoje esantys žmonės negali palikti izoliavimo vietos be sveikatos priežiūros specialisto leidimo, vykti viešuoju transportu į izoliavimo vietą ar iš jos, kai reikia atlikti tyrimus ar kitais atvejais, turint sveikatos priežiūros specialisto leidimą. Neturint galimybės į mobilųjį punktą nuvykti savo, artimųjų transportu arba taksi, asmuo gali kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybę, ar ji teikia pavėžėjimo paslaugą iki mobilių punktų.

Visą izoliavimo laiką žmogus negali priimti svečių, o maistu, vaistiniais preparatais ir kitomis būtinomis priemonėmis turi pasirūpinti nuotoliniu būdu arba paprašyti, kad tuo pasirūpintų šeimos nariai ar draugai, kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės, taip pat gali kreiptis į savivaldybės administraciją.

Izoliacijoje esantys žmonės privalo kasdien matuotis kūno temperatūrą ir stebėti savo sveikatos būklę dėl kosulio ir pasunkėjusio kvėpavimo simptomų pasireiškimo. Jeigu sveikata pablogėtų ar atsirastų ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai, reiktų kreiptis į Karštąją liniją 1808. Taip pat svarbu bendradarbiauti su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais ir jiems suteikti visą reikalingą informaciją židinio epidemiologinei diagnostikai atlikti.

SAM primena, kad keliaujantys vežėjų organizuojamais ir vykdomais tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais visų rūšių transportu privalo užsiregistruoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje ir prieš patekdami į transporto priemonę pateikti vežėjui užpildytos elektroninės anketos patvirtinimą (QR kodą), o kitais atvejais – ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento privalo užsiregistruoti NVSC.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA