Dėl skrydžių ribojimų Kaune strigę JK piliečiai šokiruoti ambasados Vilniuje darbu | Kas vyksta Kaune

Dėl skrydžių ribojimų Kaune strigę JK piliečiai šokiruoti ambasados Vilniuje darbu

Asociatyvi / DELFI / K. Dagenytės nuotr.

Pirmadienio ryte Kaune dėl susisiekimo su Jungtine Karalyste užstrigę Anglijos piliečiai – šokiruoti. Į JK ambasadą Lietuvoje visą rytą buvo neįmanoma prisiskambinti, o nurodytame puslapyje užpildytos formos keliauja į „juodąją skylę“. Dėl asmeninių ir darbo reikalų mūsų mieste viešintys žmonės vis dar tikisi artimiausiu metu išskristi iš Lietuvos.

Atskirta nuo vaikų

Žinios apie 4 val. ryto stabdomus skrydžius iš JK Kaune gimusiai Kristei (vardas pakeistas, tapatybė redakcijai žinoma) sukėlė tikrą šoką. Aplankyti sunkiai sergančio tėčio, kuriam nuo pandemijos pradžios išsivystė staigi onkologinė liga, šeštadienį į Kauną atvykusi moteris sakė, kad jos skrydis atgal turėjo įvykti trečiadienį, tačiau žinios apie nutraukiamus skrydžius paskatino ankstinti išvykimo laiką.

„Supraskit, aš ne pramogauti atvykau. Namuose likę maži vaikai, o jei kažkas nutiks vyrui? Privalau kuo greičiau grįžti į Londoną. Be to, gruodžio 24 d. jau turiu dirbti, dėl privalomos saviizoliacijos grįžus iš Lietuvos, darbdavys leido tai daryti iš namų, tačiau čia Kaune tai – neįmanoma“, – sako moteris.

Vėlų sekmadienio vakarą jai pavyko įsigyti įsigyti bilietą iš Kauno į Lutoną su „Wizz Air“ bendrove, tačiau ankstyvą rytą skrydis buvo atšauktas, taip pat atšaukti ir kiti turėję pirmadienį vykti skrydžiai iš Vilniaus.

Pirmadienio rytą naujienų agentūrai BNS Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas patvirtino, kad visi šiandienos skrydžiai iš Lietuvos oro uostų į Jungtinę Karalystę jau atšaukti. Pasak jo, Vyriausybės sprendimu skrydžiai iš Lietuvos į JK nedraudžiami, tačiau T. Vasiliauskas sakė, kad nėra lėktuvų, kurie atskristų iš JK į Vilnių ar Kauną, todėl skrydžiai iš Lietuvos nevyks.

„Teoriškai draudimas riboja skrydžius tik iš JK į Lietuvą, tačiau realiai, logistiškai, kadangi draudžiama atvykti, tai oro bendrovės nesiunčia savo lėktuvo tiesiog iš kažkur į Lietuvą. Nors jie nedraudžiami, bet jie neįvyks“, – sakė T. Vasiliauskas.

Britas negali patikėti

Darbo reikalais Kaune viešėjęs britas Alenas (vardas pakeistas, tapatybė redakcijai žinoma) iš Karmėlavos oro uosto turėjo išskristi šįryt. Verslininką visų pirma labiausiai nustebinto oro bendrovių elgesys, kurios užuot ieškojusios alternatyvių sprendimų, tiesiog atšaukė tai, kas buvo suplanuota.

„Man čia truputį kvepia piktnaudžiavimu. Neabejoju, kad ne pačius geriausius laikus išgyvenančios oro bendrovės taip pat žiūri ekonominių interesų ir tiesiog nesiunčia tuščių lėktuvų, nes joms tai nepasimoka. Labai tikiuosi, kad JK vyriausybė ras sprendimus padėti grįžti savo piliečiams į tėvynę. Na, o oro bendrovės tikriausiai tikisi turėti iš to ekonominės naudos“, – sako britas.

Pasak jo, kol kas jis pratęsė kelias nakvynes Kauno viešbutyje, kuriame buvo apsistojęs. Taip pat nusiuntė oficialią elektroninę registraciją JK vyriausybės puslapyje, pagal kurią turėtų gauti atnaujintą informaciją, jei atsiras skrydžio iš Lietuvos galimybė.

„Lauksiu. Žinoma, labai nemalonu likti per šventes svetimame mieste. Namuose laukia vaikai, žmona. Esu šokiruotas, kad situacija gali taip akimirksniu pasikeisti“, – sako britas.

JK ambasadoje – tyla

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai pabandė susisiekti su JK ambasados Vilniuje atstovais žiniasklaidai, tačiau nusiuntus užklausą el. paštu, grįžo atsakymas su prašymu registruoti savo prašymą ambasados puslapyje patalpintoje formoje.

Suvedus klausimo pobūdį, kad domina informacija žiniasklaidai, atskriejo atsakymas, kad spaudos tarnyba yra nepasiekiama. Teko registruotis visiems piliečiams vienintele prieinama forma, kurią užpildžius net negauni atsakymo, kad tavo siunčiamą informaciją kažkas gavo.

Panašiai jaučiasi ir kalbinta Kristė, kuri sako užpildžiusi visas įmanomas formas, tačiau taip ir negavusi jokio atsakymo, ar kažkas su ja susisieks. „Sėdžiu kaip ant adatų, pasirengusi bet kurią sekundę lėkti į oro uostą Kaune ar Vilniuje. Netikiu, kad neatsiras jokio skrydžio iš Lietuvos. O rizikuoti skristi per kitus miestus irgi nesinori, sutrikę skrydžiai į JK iš visos Europos“, – sako ji.

Pasak moters, ji svarstė ir važiavimo sausumos transportu variantą, tačiau Anglijoje likęs vyras išsiaiškino, kad uždarytas ir jūrų transportas su JK. „Netikiu, kad nėra lėktuvų, juk skraido krovininis transportas, galų gale atskrenda lėktuvai iš kitų krypčių. Negi visoje Lietuvoje nebeliko nei vieno laisvo lėktuvo, kuris galėtų surinkti ir parskraidinti įstrigusius piliečius, nemanau, kad aš čia viena tokia“, – abejoja moteris.

Publikacijos autorei galiausiai pavyko prisiskambinti į JK ambasadą Lietuvoje telefonu, o bendruoju telefonu galiausiai atsiliepusi moteris patarė pildyti dar kitą formą, kurią, pasak jos pildo visame pasaulyje strigę Britanijos piliečiai. Atsidarius gov.uk svetainę rodoma net 226 pasaulio teritorijų, iš kurių į Jungtinę Karalystę iki švenčių norės grįžti dėl įvairiausių priežasčių užstrigę piliečiai.

Apie atšaukiamus skrydžius tarp JK ir Europos pirmadienį ryte paskelbė Vokietija, Ispanija, Lenkija, Latvija ir kitos valstybės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA