Generalinė prokuratūra nenuleidžia rankų: P. Gražulio laukia nauji nemalonumai | Kas vyksta Kaune

Generalinė prokuratūra nenuleidžia rankų: P. Gražulio laukia nauji nemalonumai

BNS 2020/11/30 15:12
Petras Gražulis / DELFI nuotr.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė pakartotinai prašanti Seimo leisti baudžiamojon atsakomybėn patraukti parlamentarą Petrą Gražulį ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Panaikinti Seimo nario teisinę neliečiamybę generalinis prokuroras prašė dar pernai birželį, bet tąkart prašymas atmestas.

Prokuratūros teigimu, 2016 metais pradėto pernai rugsėjį nutraukto ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario iš vienos privačios bendrovės galėjo siekti gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą, taip pat siūlydamas Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

„Prokuroro vertinimu, tokiais veiksmais Seimo narys sistemingai, ilgą laiką naudojosi savo, kaip aukščiausios valdžios atstovo, statusu ir įtaka, menkino užimamų pareigų prestižą, Seimo bei Seimo nariu autoritetą, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintus principus ir taip sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę neturtinę žalą“, – teigia prokuratūra.

Anot jos, duoti parodymus kaip specialusis liudytojas Seimo narys P. Gražulis atsisakė. Tam, kad Seimo narys būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, būtina panaikinti jo teisinę neliečiamybę.

Tuo metu pats parlamentaras teigia neabejojantis, kad šįkart Seimas jo neliečiamybę panaikins, tačiau teisėsaugos bylą dėl galimo piktnaudžiavimo ir toliau vadina politiniu susidorojimu.

„Žinau, kad panaikins. Galiu pasakyti taip – eisiu antrą kartą sėst už Lietuvą. Sovietmečiu sėdėjau, dabar antrą kartą sėdėsiu, nes vėl tapom sovietine Lietuva“, – BNS pirmadienį sakė P. Gražulis.

Jis sako nežinantis, kuo yra kaltinamas: „Aš pats nežinau, už ką esu kaltinamas. Buvau kaltinamas, kad kažkokia listerija buvo, pasirodo, jos nebuvo. Kuo dabar kaltinamas, tiesiog nesuprantu, nežinau.“

P. Gražulis tvirtina, kad byla siekiama su juo politiškai susidoroti. „Nieko naujo, Evaldas Pašilis prokuroras, tai vyksta ir toliau politinis persekiojimas“, – kalbėjo P. Gražulis. Jis savo kaltės nepripažįsta.

Panaikinti P. Gražulio neliečiamybę generalinis prokuroras į Seimą kreipėsi dar pernai birželį, tačiau tuomet parlamentas prašymą atmetė. Prokuratūros teigimu, išnaudojus visas turimas tyrimo galimybes, pernai rudenį ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo buvo nutrauktas.

Anot prokuratūros, pakartotinai kreiptis dėl P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo leidžia tai, kad parlamentaras prisiekė iš naujo po šiemet vykusių Seimo rinkimų.

Teisėsauga įtarė, kad P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Prokurorai teigė, kad padėdamas įmonei Seimo narys ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ gavo turtinės naudos.

P. Gražulis tuo metu kaltinimus neigė ir tvirtino, kad ši byla yra politinis susidorojimas. Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas, atliko Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA