Įvedus Kaune karantiną, kauniečiai skuba į pajūrį: ko tikėtis? | Kas vyksta Kaune

Įvedus Kaune karantiną, kauniečiai skuba į pajūrį: ko tikėtis?

Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Ilgasis Vėlinių savaitgalis daugeliui kauniečių jau suplanuotas – turintieji nuosavą būstą pajūryje skuba iš karantino suvaržymų ribojamo Kauno. Poilsiu pajūryje užsidariusiuose miestuose gyvenančius žmones vilioja vis dar pajūryje veikiantys viešbučiai ir poilsio namai. Palangos ir Neringos merai situaciją vertina atsargiai, kviečia laikytis būtinų reikalavimų.

Žmonių pajūryje daugės

Planuojama, kad artėjantį savaitgalį itin išaugs žmonių srautai į rudenine ramybe alsuojančius Baltijos pajūrio kurortus, tradiciškai daugiausiai žmonių rinksis Palangos ir Neringos kryptis. Sąlygos ne tik ilsėtis, bet ir dirbti iš pajūrio namų – itin palankios.

Kaune įvestas karantinas daugelį darbuotojų vėl sugrąžino prie nuotolinio darbo, kurį galima dirbti iš bet kurios vietos, svarbu – geras interneto ryšys. Dauguma šia savaitę atostogavusių moksleivių į mokyklas taip pat negrįš – daugelis mokyklų dėl fiksuotų susirgimų koronavirusu atvejų, ugdymo procesą po atostogų organizuos nuotoliniu būdu.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė kaunietė Inga, turinti būstą Šventojoje, išvyka prie jūros Vėlinių savaitgalį buvo suplanuota dar iki karantino. Tačiau planus šiek tiek sujaukė žinia apie artimoje aplinkoje koronavirusu susirgusį asmenį, su kuriuo bendravo moters paauglys sūnus.

„Stebėsime savijautą, bet jei požymiai neišryškės, greičiausiai važiuosime į pajūrį. Tikrai nėra jokių privalumų likti bute Kaune, svarbu, laikytis reikalavimų – dėvėti kaukes, išlaikyti atstumus“, – įsitikinusi moteris.

Pasak į Nidą savaitės pradžioje išvykusių kitų kauniečių, nedideliame pajūrio miestelyje žmonių pastebimai ėmė daugėti jau nuo trečiadienio, kuomet Kaune ir Vilniuje buvo įvestas karantinas. „Neabejojame, kad savaitgalį žmonių bus dar daugiau, o dalis greičiausiai ir liks dirbti iš savo būstų Neringoje, nes tiems, kam darbas ir mokslai vyksta nuotoliniu būdu, jokios būtinybės grįžti į žemyną nėra“, – sako su dviejų vaikų šeima bute Nidoje apsistojęs Remigijus.

Neringos meras situaciją vertina ramiai

Neringos meras Darius Jasaitis portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad šį savaitgalį Neringos kurortuose pokyčių nebus. Kadangi pajūrio kurortuose kol kas didesnių susirgimų COVID-19 protrūkių nefiksuojama, tad ir sąlygos čia nėra sugriežtintos.

„Žinoma, būtina laikytis visų higienos reikalavimų, paisyti atstumų“, – sakė jis. Meras pabrėžė, kad Neringa, kaip ir kiti kurortai laikysis visų Vyriausybės reikalavimų, tačiau žmonių atvykimą reguliuoti jiems yra sudėtingiau, nei kitiems. „Dauguma šaltuoju metų laiku atvykstančių žmonių Neringoje turi įsigiję antrąjį būstą, tad neturime jokios galimybės riboti jų patekimo į savo nuosavybę“, – sakė D. Jasaitis.

Jis juokavo, kad jei žmonės elgsis protingai, išlaikyti tinkamus atstumus vietos Neringos miškuose ir pajūryje tikrai užteks. „Oras puikus, šviečia saulė, žmonių pajūryje tikrai nedaug“, –  trečiadienio popietę komentavo jis. Meras atkreipė dėmesį, kad didžiausia žmonių koncentracija Neringoje yra Nidoje veikiančioje „Maxima“ parduotuvėje, todėl kvietė žmones būtinai laikytis visų reikalavimų – taisyklingai dėvėti kaukes, išlaikyti atstumus, laikytis higienos taisyklių.

Neringos meras D. Jasaitis/ R. Tenio nuotr.

Palanga laukia poilsiautojų antplūdžio

Kad šį savaitgalį papildomi karantino ribojimai neturėtų sutrikdyti planuojančių praleisti laiką Palangoje, portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Vienintelis ribojimas, kurio privalu laikytis Palangai, kaip ir kitiems ne raudonoje zonoje esančioms teritorijoms, yra Vyriausybės įvesti ribojimai atvirose ir uždarose erdvėse organizuojamiems renginiams ir susibūrimams viešose vietose.

„Išimtys numatytos aukšto meistriškumo sporto varžyboms ir kultūros renginiams, kai jie vyksta uždarose erdvėse, tačiau žiūrovų skaičius neviršija 300 asmenų, ir užtikrinamos šios sąlygos: žiūrovai renginį stebi tik iš sėdimųjų vietų, tarp žiūrovų išlaikomas 2 metrų atstumas (išskyrus šeimos narius). Žiūrovai viso renginio metu privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Šių sprendimų bus laikomasi ir Palangoje“, – komentavo meras.

Visgi Š. Vaitkus prašė atkreipti tiek gyventojų, tiek kurorto svečių, renginių organizatorių dėmesį į tai, kad epidemiologinė situacija visoje šalyje blogėja, todėl visuomenė turėtų elgtis sąmoningai bei atsakingai, saugoti ne tik save, bet ir aplinkinius.

„Jei įmanoma, raginu vengti nebūtinų susitikimų, atsisakyti renginių ar kitų susibūrimų. Taip pat – laikytis socialinio atstumo, imtis visų saugumo priemonių, susijusių su koronaviruso prevencija – nesiburti į grupes, dėvėti veido kaukes ar kitas apsaugos priemones, laikytis rankų higienos, socialinio atstumo“, – atsakymuose į portalo klausimus teigė Palangos meras.

Palangos meras Š. Vaitkus / DELFI nuotr.

Sergamumas kurortuose – minimalus

Liginant su sergamumu COVID-19 Kaune ir Vilniuje, kurie jau pateko į raudonąsias zonas, sergamumo statistika pajūrio kurortuose – minimali. Naujausiais oficialiai skelbiamais duomenimis Palangoje serga 59 asmenys, Neringoje – 3. Tačiau palyginus sergančiųjų skaičių su bendru gyventojų skaičiumi, Palangos duomenys yra net blogesni, nei Kauno, nes Palangoje statistiškai iš 100 tūkst. gyventojų serga 367 asmenys, kai Kaune – tik 336.

Sergamumo Lietuvos teritorijoje statistiką galite pasitikrinti čia.

Populiarioje apgyvendinimo paslaugų užsakymo platformoje booking.com artėjantį savaitgalį Palangoje galima rasti net 322 pasiūlymus, priklausomai nuo piniginės storio, trijų nakvynių apgyvendinimas dviems asmenims gali kainuoti ir 93 eurus, ir 445 eurus. Kitą savaitgalį apgyvendinimo Palangoje pasiūlymų dar daugiau – galima rinktis iš 432 variantų.

Pasak Palangos mero Š. Vaitkaus, dėl apgyvendinimo paslaugų teikimo kurortas ketina visų pirma paisyti Vyriausybės nurodymų. Priminsime, kad Neringoje pirmosios COVID-19 bangos metu įvedus karantiną apgyvendinimo paslaugų teikimas ne viešbučiuose ir poilsio namuose nebuvo stabdomas. Kokios politikos laikysis šio susirgimų pakilimo laikotarpius Neringos meras D. Jasaitis atsakyti negalėjo, teigė, jog bus įsiklausoma į Vyriausybės ir specialistų rekomendacijas.

Nacionalinės viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė E. Šiškauskienė / DELFI nuotr.

Kviečia suskubti išnaudoti kuponus

Nacionalinės viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad žmonės neturėtų baimintis apsistoti viešbučiuose, lankytis restoranuose, nes jų valdytojai laikosi visų saugumo reikalavimų, o dėl mažesnių lankytojų srautų tikrai yra pajėgūs užtikrinti reikalingas higienos normas.

„Matome, kad lapkričio mėnesį viešbučių užimtumas krenta drastiškai, nes iki šiol gerai veikė Vyriausybės taikyta priemonė – 200 eurų kuponai medikams, tačiau neramina, kad apie 20 tūkst. medikų vis dar nėra jais pasinaudoję“, – sakė asociacijos prezidentė.

E. Šiškauskienė ragino medikus suskubti išnaudoti šiuos kuponus poilsiui Lietuvos kurortuose, o jei dėl kažkokių priežasčių tolimesnė išvyka šiuo metu neįmanoma – kuponus naudoti poilsiui savo mieste. „Skamba netradiciškai, bet užsisakyti prašmatnią nakvynę savaitgalį Vilniuje ar Kaune, skaniai pavakarieniauti viešbučio restorane – tai gali tapti mini atostogomis net ir neišvykusi iš savo miesto“, – idėją netradiciškai praleisti pasirinktą lapkričio savaitgalį siūlo E. Šiškauskienė.

Pasak asociacijos vadovės, 200 eurų vertės kuponai medikų poilsiui galios tik iki lapkričio pabaigos ir jų pratęsti nebus galima, todėl būtų labai gaila, jei liktų nepanaudota likusi beveik 4 mln. eurų medikų poilsiui ir viešbučių verslui paremti Vyriausybės skirta suma.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA