Baltarusijai išsiųsta Lietuvos protesto nota | Kas vyksta Kaune

Baltarusijai išsiųsta Lietuvos protesto nota

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/10/27 13:06
Astravo atominė elektrinė / DELFI / Kiril Čachovskij nuotr.

Spalio 27 dieną išsiųsta protesto nota Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai dėl skuboto Astravo atominės elektrinės paleidimo, keliančio grėsmę Lietuvos, Baltarusijos ir Europos Sąjungos piliečių saugumui.

Notoje yra griežtai smerkiamas Baltarusijos institucijų sprendimas pradėti branduolines reakcijas nesaugioje jėgainėje ir atverti kelią elektros energijos gamybai, ignoruojant Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) keliamus saugos reikalavimus. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad branduolinių objektų sauga ir saugumas yra itin svarbūs ES santykiams su Baltarusija, rašoma URM pranešime žiniasklaidai.

„Branduolinės saugos standartų ir aplinkosaugos reikalavimų įgyvendinimo Baltarusijos atominėje elektrinėje klausimu Europos Sąjunga laikosi vieningos pozicijos, išsakytos Europos vadovų tarybos, Europos Parlamento ir Užsienio reikalų tarybos lygmenimis, raginant Baltarusiją neatidėliotinai įgyvendinti aukščiausius saugos standartus, aplinkosaugos reikalavimus ir Europos Sąjungos atsparumo testų rekomendacijas“, – pažymi užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Užsienio reikalų ministerija, kartu su kitomis Lietuvos institucijomis, toliau tęs veiksmus Europos Sąjungoje, tarptautinių konvencijų bei kituose tarptautiniuose formatuose, siekdama sprendimų dėl nesaugios atominės elektrinės Baltarusijoje keliamų grėsmių mažinimo.

„Lietuva kategoriškai nesutinka su tokiu skubotu paleidimu“, – po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su keliais ministrais antradienį žurnalistams sakė jo patarėja Asta Skaisgirytė.

Baltarusija branduolinę elektrinę stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Rugpjūčio pradžioje AE statanti Rusijos korporacija „Rosatom“ pradėjo branduolinio kuro įkrovimą į pirmąjį reaktorių.

Lietuvos bendrovė „Litgrid“ pirmadienį pranešė gavusi pranešimą iš Baltarusijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Belenergo“ apie ketinimus lapkričio 1-10 dieną pradėti gaminti elektrą Astravo AE.

Lietuva yra priėmusi įstatymą, kad Astravo elektra negali patekti į šalies rinką, ir ragina kaimynines šalis boikotuojant jėgainės elektrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA