2020-ųjų Seimo rinkimų finišo tiesioji: oficialiai baigtas II-ojo turo balsavimas | Kas vyksta Kaune

2020-ųjų Seimo rinkimų finišo tiesioji: oficialiai baigtas II-ojo turo balsavimas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sekmadienį, 20 val., skelbiama 2020 m. Seimo rinkimų II turo pabaiga, rinkimų apylinkės uždaromos. Gyventojai balsus II ture atidavė 1914 apylinkėse 68-iose apygardose. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, II-ajame Seimo rinkimų ture rinkimų dieną balsavo 27,36 proc. rinkėjų.

Iš ankstiniuose balsavimuose pilietinę pareigą atliko net 11,29 proc. rinkėjų, šiek tiek mažiau nei I-ajame rinkimų ture, kai iš anksto balsavo 11,64 proc. rinkėjų. Iš viso II-ajame rinkimų ture balsavo 38,65 proc. rinkėjų.

Seimo nario mandato vienmandatėse apygardose pakartotiniame balsavime siekė 136 kandidatai.

Kauno mieste ir rajone dvikovos įvyko tarp 18 kandidatų, iš kurių tik devyni gaus Seimo nario mandatą. Šilainių apygardoje II ture rungėsi TS-LKD atstovė Jurgita Šiugždinienė ir LVŽS kandidatė Ligita Valalytė. Kalniečių – Arvydas Anušauskas (TS-LKD) ir Aušra Papirtienė (LVŽS).

Savanorių apygardoje rinkėjai balsavo už Paulių Lukševičių (TS-LKD) arba Marių Matijošaitį (Laisvės partija). Petrašiūnų-Gričiupio apygardos biuletenyje gyventojai rinkosi tarp Kazio Starkevičiaus (TS-LKD) ir Gedimino Vasiliausko (LVŽS).

Panemunės apygardoje kardus sudėjo gerai žinomas Aurelijus Veryga (LVŽS) ir Gintarė Skaistė (LS-LKD). Aleksoto-Vilijampolės apygardoje susigrūmė Vytautas Juozapaitis (TS-LKD) ir Karolina Žekaitė (LVŽS). Centro-Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje kauniečiai galėjo balsuoti už Gabrielių Landsbergį (TS-LKD) arba Audronę Jankuvienę (LVŽS).

Kauno Rajono Raudondvario apygardoje rinkėjai rinkosi tarp Ramintos Popovienės (Lietuvos socialdemokratų partija) ir Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio (LR liberalų sąjūdis). Garliavos apygardoje kandidatavo ir rinkėjų balsų laukia Justinas Urbanavičius (TS-LKD) ir Paulius Visockas (Lietuvos socialdemokratų partija).

Šiemet rinkėjai II ture galėjo balsuoti iš anksto nuo spalio 19 iki 24 dienos. Iš anksto balsus atidavė net 260951 rinkėjų, tai sudaro 11,29 % visų rinkėjų. Iš šių – 159367 rinkėjai balsavo išankstiniuose punktuose, 12326 balsavo specialiuose punktuose, kur balsus galėjo atiduoti saviizoliacijoje esantys asmenys. Dar 89258 rinkėjai balsavo namuose.

Rinkėjų aktyvumas mažesnis, nei pirmajame ture

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė nuotolinės konferencijos metu informavo, jog 20 valandos duomenimis, balsavo 27,36 proc. rinkėjų, užsienyje 52,14 proc., o iš viso Lietuvoje ir užsienyje 27,78 proc. rinkėjų. Iš anksto balsavo 11,29 proc rinkėjų. Bendras rinkėjų aktyvumas rinkimų dieną – 38,65 proc.

L. Matjošaitytė pastebi, jog lyginant su pirmuoju rinkimų turu, balsavusių aktyvumas yra šiek tiek mažesnis. 2020 pirmame ture 20 val., neskaitant iš anksto balsavusių, balsavo 35,52 proc. rinkėjų. 2016 20 valandos duomenimis dalyvavo 31,84, iš viso 2016 II ture dalyvavo 38,10 proc. rinkėjų.

2012 19 valandos 30,2, iš viso II ture dalyvavo 35,92 proc. rinkėjų.

Danės rinkimų apygardoje, Jūreivių rinkimų apylinkė sulaukė beveik 90 proc. rinkėjų įrašytų į rinkėjų sąrašus. Molėtų-Širvintų, Kiauklių rinkimų apylinkė 81,77 proc. Garliavos, Akademijos rinkimų apylinkė sulaukė 59,69 proc. rinkėjų, o Garliavos, Kačerginės rinkimų apylinkėje balsavo net 52,44 proc. rinkėjų.

Policija pradėjo 2 ikiteisminius tyrimus

Kaip pranešė Policijos departamento komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis, šiandien, rinkimų dieną (iki 20 val.) gautas 31 pranešimas, daugiausiai pranešimų gauta iš Vilniaus apskr. – 15, Tauragės apskr. – 6, Kauno apskr. – 4, Klaipėdos ir Alytaus apskr. – po 3. Pradėtų ikiteisminių tyrimų nėra.

Išankstinio balsavimo metu buvo gauti 35 pranešimai, pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai (trukdymas pasinaudoti rinkimų teise Tauragės apskr. ir bandymas apvogti sostinės Lukiškių aikštėse įrengtą išankstinio balsavimo punktą).

Daugiausiai pranešimų gauta dėl neleistinos agitacijos, galimų rinkėjų pavežimų ar papirkimų, dėl viešosios tvarkos pažeidimų, neblaivių asmenų, kaukių nedėvėjimo, rinkimų stebėjimo pažeidimų.

Policijos vertinimu, rinkimai praėjo pakankamai ramiai, ypatingų įvykių neužfiksuota, policija aktyviai reagavo į gaunamus iškvietimus, pagal iš anksto sudarytus maršrutus dirbo ir patruliavo prie rinkiminių komisijų.

Baltosios pirštinės – rinkimai įvyko skaidriai ir sklandžiai

Per rinkimų dieną „Baltosios pirštinės“ iš piliečių sulaukė virš 80 pranešimų apie galimus pažeidimus, 200 galimų pažeidimų fiksavo organizacijos stebėtojai rinkimų apylinkėse ir jų išorėje. Bent šešis kartus rinkimų stebėtojai kreipėsi į Lietuvos policiją dėl galimo rinkėjų papirkimo ir pavėžėjimo.

Apie galimą papirkimą organizacija viso sulaukė 11 pranešimų, kurių dalis buvo nepagrįsti. Kaip rašoma „Baltųjų pirštinių“ pranešime, rinkimų apylinkėse dažniausiai pastebėtos netaisyklingai užplombuotos ar visai neužplombuotos balsadėžės, rinkimų komisijų nariai ne visada naudojo asmens duomenų apsaugą užtikrinantį rinkėjų sąrašo antdėklą, rinkėjai eidavo į balsavimo kabinas ne po vieną, rinkimų apylinkėse ir jų prieigose rasta agitacinės medžiagos, o viduje kartais nebuvo dėvimos asmens apsaugos priemonės.

Pirmojo turo klaida dėl balsavimo organizavimo saviizoliacijoje esantiems rinkėjams, panašu, kad buvo ištaisyta, tačiau „Baltąsias pirštines“ pasiekė pranešimai dėl negalėjimo pasinaudoti rinkimų teise užsienyje.

Dešimtys Australijos lietuvių kreipėsi, nes negavo biuletenių arba juos gavo per vėlai, kad nėra galimybių jų balsų laiku pristatyti į atsakingą užsienio atstovybę. Organizacijos teisininkai VRK pateikė grupinį skundą, siekiant, kad kitų rinkimų metu būtų atsižvelgta į Pasaulio lietuvių balsavimo problemas.

Rinkimų dieną piliečiai pranešė apie agitacijos draudimo pažeidimus. Dažniausiai pranešama apie skleidžiamą ar matomą politinę reklamą socialiniuose tinkluose, internetiniuose portaluose, taip pat rinkėjai kreipiasi dėl lauko reklamos stendų, kurie gali likti ir agitacijos draudimo metu.

„Baltųjų pirštinių“ komanda aktyviai konsultavo rinkėjus įvairiais klausimais – gauta beveik 100 skambučių. Rinkėjai teiravosi dėl F5 formos pildymo, agitacijos internetinėje erdvėje ir lauko stendų su politine reklama, balsavimo patekus į saviizoliaciją, savo rinkimų apylinkės adreso, buvo rinkėjų, nežinojusių, kad jų apygardoje nėra antrojo rinkimų turo.

Palyginus pranešimų apie galimus pažeidimus skaičius su pirmuoju rinkimų turu, galima daryti išvadą, kad rinkimai įvyko skaidriai ir sklandžiai. Nepriklausomų rinkimų stebėtojų ataskaitos rodo, kad antrajame ture galimų pažeidimų fiksuojama tik kas penktoje apylinkėje. Pirmojo turo metu problemų rasta kas trečioje apylinkėje.

RINKIMŲ REZULTATAI REALIU LAIKU>>>

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA