„Vaikų linija“ ieško pastiprinimo Kaune | Kas vyksta Kaune

„Vaikų linija“ ieško pastiprinimo Kaune

Skirmantė Javaitytė 2020/10/02 10:44
A. Birštono nuotr.

Patyčios, prievarta, savižala, savižudybės krizė, brendimas, seksualumas ir daugybė kitų svarbių temų vaikus atveda į „Vaikų liniją“, kurioje apmokyti savanoriai teikia emocinę paramą. Siekiant, kad pagalba būtų suteikta kuo daugiau skambinančiųjų, šiuo metu Kaune stiprinamos pajėgos ir ieškoma apie 20 savanorių.

Ieško naujų

Pasak Kauno „Vaikų linijos“ koordinatorės Gerdos Meištaitės, įprastai nauji savanoriai yra renkami dukart per metus: rudenį ir pavasarį, tačiau pavasario planus šįmet pakoregavo karantinas. „Esamų savanorių pajėgumų ne visada užtenka, todėl šiuo metu ieškome savanorių papildymo“, – teigė G. Meištaitė. Ji informavo, kad šiuo metu Kaune yra apie 110 aktyvių savanorių ir ieškoma dar apie dvidešimties naujų.

Teikia emocinę paramą

„Vaikų linijos“ savanoriai teikia emocinę paramą vaikams ir paaugliams iki 18 m., telefonu bei internetu: laiškais ir internetiniais pokalbiais.

Savanoriais gali būti asmenys nuo 18 m. „Vienas iš pagrindinių kriterijų, kurį turėtų įvertinti kandidatas prieš savanorystę – laiko galimybės: ar tikrai ras laiko lankyti mokymus, supervizijas, vėliau – eiti į budėjimus, susirinkimus“, – akcentavo Kauno „Vaikų linijos“ koordinatorė G. Meištaitė.

Baigus mokymus kartą per mėnesį dar vyksta ir savanorių susitikimai, atvejų aptarimai.

Organizacijos atstovai / A. Birštono nuotr.

300 valandų

Savanorystės sutartyje savanoris įsipareigoja budėti „Vaikų linijoje“ 300 valandų. Pabaigęs mokymus kiekvieną mėnesį savanoris įsipareigoja skirti 12,5 valandų budėjimams. Įprastai savanoriams budėti tokį skaičių valandų užtrunka 1,5-2 metus.  Visi savanoriai vos baigę mokymus konsultuoja telefonu, o vėliau yra galimybė prisijungti prie emocinės paramos teikimo laiškais ar internetiniais pokalbiais.

Atsiliepė į kas antrą

Pašnekovė informavo, kad per 2019 m. savanoriai konsultantai dirbo daugiau kaip 31 tūkst. val., iš jų emocinę paramą daugiausiai teikė telefonu – 26 tūkst. 314 val., toliau pagal dažnumą rikiuojasi laiškai ir internetiniai pokalbiai. Pernai emocinę paramą iš viso teikė 369 savanoriai konsultantai.

„2019 m. „Vaikų linijoje“ atsiliepėme į 176 tūkst. 949 skambučius. Turėjome galimybę atsiliepti į kas antrą skambutį“, – apgailestavo G. Meištaitė.

Keičianti patirtis

Kas paskatino skirti savo laisvą laiką teikiant emocinę paramą vaikams, pasakoja dvi savanorės. Antrus metus „Vaikų linijoje“ savanoriaujanti Inga Binisevičienė prisijungė vedina didelio noro dalintis, padėti vaikams.

„Kadangi esu trijų vaikų mama, buvau įsitikinusi, kad ši „mamiška“ patirtis labai pagelbės bendraujant su vaikais. O gavosi atvirkščiai – tai vaikai mane moko: klausyti, išgirsti, suprasti, nevertinti, tiesiog būti čia ir dabar.

Supratau, kad ne visad reikalingas problemos sprendimas ar patarimas, o kalbėtis be žeminimo, smerkimo, nuvertinimo – itin svarbu. (…) Kaip tu jautiesi? Šio klausimo reikėtų dažniau paklausti kiekvieno šalia esančiojo“, – teigė I. Binisevičienė.

Ketvirtus metus organizacijoje savanoriaujanti Asta Garliauskienė atviravo, kad pradėjusi savanoriauti suprato, jog reikia dar daug mokytis: klausytis, užduoti klausimus, nepatarinėti, neteisti, nedaryti skubotų išvadų.

„Dar ir dabar mokausi labiau suprasti, o ne vertinti ar kritikuoti. Be to, realizuoju save, tampu laimingesnė, plečiu savo jausmų diapazoną – nebeliko vien gerai arba blogai“, – pasakojo A. Garliauskienė.

Bendruomenė / Organizacijos nuotr.

Vyks atrankos

Šiuo metu vyksta savanorių paieška ir netrukus prasidės atrankos bei mokymai. Įveikę atrankas savanoriai mokysis parengiamuosiuose kursuose, kurie trunka apie 3 mėnesius vieną kartą per savaitę, tos pačios dienos vakarą. Kad žmogus būtų pasiruošęs realiems pokalbiams su vaikais, mokymų procese yra įtrauktos ir supervizijos, kuriose jie praktikuojasi pokalbiuose įvairiomis temomis.

Savanorystės anketa pateikta čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA