Kaune planuojama apmokyti sparčiai populiarėjančios srities specialistus | Kas vyksta Kaune

Kaune planuojama apmokyti sparčiai populiarėjančios srities specialistus

BNS / Paulius Viluckas 2020/09/27 13:53
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“ ruošiasi rengti informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų mokymus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – 723 asmenims planuojama suteikti kompetencijas, reikalingas pradėti dirbti IT srityje, arba jas kelti sektoriuje jau dirbantiems.

Pasak „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos ekspertės Agnės Perednės, IRT specialistų mokymuose galės dalyvauti visi, norintys įgauti kompetencijų, reikalingų dirbti IRT sektoriuje.

„Amžiaus apribojimų nėra. Mokymuose dalyvauti bus kviečiami dirbantys asmenys, kurie nori persikvalifikuoti ir pradėti programuotojo karjerą. Taip pat ir IRT srityje dirbančius žmones, kurie norės kelti savo kompetencijas“, – BNS sakė A. Perednė.

Pasak jos, nors Lietuvoje IRT krypčių studijos išlieka populiarios – jas aukštosiose mokyklose renkasi kas dešimtas abiturientas – taip pat būtina skatinti žmones pagalvoti apie persikvalifikavimą.

„IRT studijos išlieka pakankamai populiarios ir tai rodo, kad valstybės ir atskirų interesų dalininkų dedamos pastangos nukreipti daugiau stojančiųjų į IRT kryptį duoda teigiamus rezultatus, ir tai turėtų būti tęsiama bei plėtojama“, – sakė A. Perednė.

„Tačiau, siekiant plėsti stojančiųjų potencialą, reikia didinti mokinių susidomėjimą šiomis studijomis ir padrąsinti siekiančiuosius persikvalifikuoti, taip pat pritraukti daugiau užsienio studentų“, – pridūrė ji.

Anot „Investuok Lietuvoje“, anksčiau atliktos agentūros ir informacinių technologijų asociacijos „Infobalt“ studijos rodo Lietuvoje esantį IRT specialistų poreikį.

Prieš porą metų atlikta analizė taip pat yra atskleidusi, kad įstojusieji į IRT specialybes studijų nebaigia dažniau, nei bet kurios kitos srities studentai.

Pasak agentūros, 2018-2030 metais Europoje IRT specialistų įsidarbinimas augs 11 proc., palyginti su 2006-2018 metais, tuo metu Lietuvoje IRT specialistų skaičiaus augimas per tą patį laikotarpį turėtų būti penkis kartus spartesnis.

„Investuok Lietuvoje“ teigia, kad atlyginimai, mokami IRT sektoriaus specialistams, užpernai buvo 2,2 karto didesni nei Lietuvos vidurkis, su IRT susijusių profesijų – 1,4 karto didesni.

Nepaisant to, „Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas šį mėnesį BNS sakė, kad sektoriui smarkiai trūksta darbuotojų – jų šiuo metu būtų galima įdarbinti dar 13 tūkstančių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA