Aplinkai žalos pridarę pažeidėjai šiais metais smarkiai tuštino kišenes | Kas vyksta Kaune

Aplinkai žalos pridarę pažeidėjai šiais metais smarkiai tuštino kišenes

DELFI nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnų išaiškinti pažeidimai juos padariusiems asmenims šiemet jau kainavo 1 091 024 eurus. Už aplinkai padarytą žalą per aštuonis mėnesius atlyginta 939 360 eurų, likusi suma – sumokėtos baudos.

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnyba šiais metais nuo sausio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. iš viso gavo 14 595 pranešimus.

Apie galimus pažeidimus buvo 7 304 pranešimai, pavyzdžiui, kreiptasi dėl žvejybos ir medžioklės pažeidimų, neteisėtų kirtimų, vandens transporto priemonių pažeidimų, vandens apsaugos juostų pažeidimų, taršos nuotekomis, atliekų netvarkymo ar deginimo.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnams išsiaiškinus pažeidimus, per šį laikotarpį už aplinkai padarytą žalą sumokėta 939 360 eurų. Pažeidimus padariusiems fiziniams ir juridiniams asmenims iš viso skirta baudų už 177 734 eurus, sumokėta 151 664 eurai (dalis šios sumos yra už praėjusius metus).

Iš jų administracinio nusižengimo bylose skirtų baudų suma – 120 714 eurų, per šį laikotarpį sumokėta 77 357 eurai.
Administracinėse bylose pagal Aplinkos apsaugos įstatymą dėl ekonominių sankcijų skyrimo už juridinių asmenų padarytus aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus skirta baudų už 57020 eurų.

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, sumokėti 74307 eurai – dalį šios sumos sudaro ankstesniais metais skirtos baudos.

Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatymo 54 straipsnyje nurodoma, kad juridiniai asmenys baudas moka į valstybės biudžetą. Šios lėšos sudaro Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšas (įplaukas) ir yra naudojamos Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos rėmimo programos įstatyme nustatyta tvarka.

Aplinkos apsaugos rėmimo programos įstatymo 3 straipsnyje išsamiai nurodoma, kas sudaro programos lėšas (įplaukas). Pvz., jame minima, kad tai ir lėšos, nustatyta tvarka išieškotos už aplinkai ir valstybiniams gamtos ištekliams padarytą žalą pažeidus aplinkos apsaugos įstatymus ar kitus aplinkos apsaugą reglamentuojančius teisės aktus.

Taip pat lėšos iš sumokėtų Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse ir Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse nustatytų baudų už aplinkos apsaugos įstatymų ar kitų aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus, taip pat lėšos iš juridinių asmenų (įskaitant užsienio valstybių juridinius asmenis ir kitas organizacijas, taip pat šių juridinių asmenų ir organizacijų padalinius) sumokėtų baudų už aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA