Paskutiniai reitingai prieš Seimo rinkimus: lemiamą dieną laukia intriga | Kas vyksta Kaune

Paskutiniai reitingai prieš Seimo rinkimus: lemiamą dieną laukia intriga

BNS 2020/09/19 12:38
R. Tenio, M. Mikulėno nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) populiarumas rugsėjį šiek tiek smuko, tačiau artėjant Seimo rinkimams reitingų lentelėje šios partijos žengia koja kojon.

Jei rinkimai vyktų kitą sekmadienį, už „valstiečius“ balsuotų 15,1 proc., už konservatorius – 14,9 proc. apklaustųjų, rodo šeštadienį laikraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama „Vilmorus“ apklausa. Liepą „valstiečiams“ savo balsą žadėjo 17,6 proc., konservatoriams – 17,2 proc. apklaustųjų.

Trečioje vietoje lieka Lietuvos socialdemokratų partija su 8,5 proc. balsų. Darbo partija gautų 8,4 proc., Liberalų sąjūdis – 5,5 proc., o vietoj „Tvarkos ir teisingumo“ įkurta „Laisvė ir teisingumas“ – 3,8 proc. apklaustųjų balsų.

Pasak „Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio, rezultatus skaičiuojant ne nuo visų respondentų, o nuo ketinančiųjų dalyvauti rinkimuose, šios partijos patektų į parlamentą, perkopusios 5 proc. barjerą.

Skaičiuojant tik apsisprendusių rinkėjų atsakymus, „valstiečiai“ gautų 21 proc., konservatoriai – 20,8 proc. balsų, socialdemokratai – 11,8 proc., „darbiečiai“ – 11,7, liberalai – 7,7 proc., „Laisvė ir teisingumas“ – 5,3 proc. balsų. „O likusios 11 partijų gauna mažai“, – teigė V. Gaidys.

Komentuodamas sumažėjusius lyderių reitingus V. Gaidys teigė, kad šiek tiek balsų nuo jų galėjo nubyrėti į apklausą įtraukus daugiau partijų – visas registruotas Seimo rinkimams. Be to, anot jo, nepadeda ir nuolatinė „valstiečių“ bei konservatorių tarpusavio kova.

„Dvi partijos – iš tikro negali pasakyti, kuri pirma, kuri antra, ir liepos mėnesį taip buvo, tik pirmųjų dviejų, lyderių, sumažėjo reitingai. Galėjo sumažėti ir pridėjus daugiau partijų, taip pat čia dvi partijos, kurios daugiausiai tarpusavyje demaskuoja, kovoja, ir anihiliuojasi tie reitingai, ir vieno, ir kito, tos kovos dėka“, – BNS sakė V. Gaidys.

Sociologas pažymėjo, kad rinkimuose gautų balsų skaičių lems ir rinkėjų aktyvumas. „Elektorato aktyvumas gali skirtis, „valstiečių“ lėtesnis nei Tėvynės sąjungos“, – teigė V. Gaidys.

Į priešrinkiminę apklausą buvo įtrauktos visos 17 rinkimams daugiamandatėje apygardoje registruotų partijų. Lietuvos socialdemokratų darbo partijai savo balsą žadėjo 3 proc., Laisvės partijai – 2,5 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai – 2,5 proc., Centro partijai-tautininkams – 1,9 proc., „Drąsos keliui“ – 1,3 proc., Lietuvos žaliųjų partijai – 1,2 proc. apklaustųjų.

Apklausos duomenimis, Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai gautų 0,9 proc., Nacionalinis susivienijimas – 0,7 proc., Krikščionių sąjunga – 0,7 proc., Lietuvos liaudies partija – 0,5 proc., partija – „Lietuva – visų“ – 0,4 proc. respondentų balsų.

18,1 proc. apklausos dalyvių sakė nežinantys, už ką balsuotų, o 8,8 proc. atsakė, kad nebalsuotų. Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą rugsėjo 4–12 dienomis dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu atliko „Vilmorus“.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA