A. Veryga apie prastą koronaviruso situaciją: esame per daug atsipalaidavę | Kas vyksta Kaune

A. Veryga apie prastą koronaviruso situaciją: esame per daug atsipalaidavę

BNS 2020/08/24 14:00
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad situacija dėl koronaviruso plitimo Lietuvoje negerėja, o visuomenė yra pernelyg atsipalaidavusi. Spaudos konferencijoje užsiminta ir apie siūlymą trumpinti barų bei kavinių darbo laiką.

„Žiūrint į susirgimų rodiklius galiu tikrai pasakyti, kad esame per daug atsipalaidavę ir užsimiršę, ir užmiršę, kaip gyvenome per karantiną“, – žurnalistams pirmadienį teigė ministras.

„Situacija negerėja, ji epidemiologiškai išlieka tokia pat bloga“, – pridūrė A. Veryga.

Jis teigė, kad šalyje pastebimai daugėja ligos židinių, ir tikėtina, jog daugės ir toliau.

„Tarnybų žmonės dirba labai intensyviai, bet turime suprasti, kad kuo daugiau bus atvejų, tuo mažiau mes galėsime tuos atvejus atsekti, nes kiekvienu atveju tiriant židinį susiformuoja net ne dešimtys, o šimtai kontaktinių asmenų“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga prašė žmonių elgtis sąmoningai ir elgtis atsakingai: paaiškėjus, kad asmuo kontaktavo su užsikrėtusiuoju ar grįžus iš šalies, iš kurios parvykus būtina izoliacija, laikytis jos be papildomų paraginimų.

„Ne tarnybos turėtų būti labiausiai suinteresuotos, kad nesikartotų karantinas, o mes visi tokie turėtumėme būti“, – teigė jis.

A. Veryga teigė iš gaunamų žinučių susidaręs vaizdą, jog kai kurie parvykę žmonės izoliaciją laiko tarsi bausme, ir pabrėžė, kad tai – infekcijų kontrolės priemonė, skirta sustabdyti viruso plitimą.

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje nustatoma maždaug po 30–40 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų per parą.

Penki žmonės – reanimacijoje

Šalies ligoninėse nuo koronavirusu šiuo metu gydomi 37 žmonės, penki iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Apie tai pirmadienį žurnalistams pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma vienam žmogui, su deguonies kaukėmis gydoma 19 asmenų.

Šalyje iki šiol nustatyti 2673 koronaviruso atvejų, registruotos 85 mirtys.

Ketinama trumpinti barų, kavinių darbo laiką

Vyriausybei artimiausiu metu ketinama siūlyti trumpinti naktimis veikiančių barų, kavinių darbo laiką, teigia A. Veryga.

„Apie ką Vyriausybė tikrai diskutuos, tai dėl naktinių viešojo maitinimo įstaigų darbo laiko“, – žurnalistams pirmadienį teigė ministras.

Anot jo, tą bus siūloma daryti ir dėl tokiose įstaigose nustatytų koronaviruso reikalavimų nesilaikymų.

„Jų yra ir, matyt, Vyriausybė turės apsispręsti, trumpinti ar netrumpinti darbo laiką“, – sakė A. Veryga.

Jis kol kas neatskleidė, kiek ketinama siūlyti trumpinti darbo laiką, dėl to planuojama tartis su šiam sektoriui atstovaujančiomis asociacijomis.

„Vyriausybė apsispręs, nes čia yra toks politinis apsisprendimas. Mano nuomone, logikos leisti pradėti naktinę veiklą turbūt nėra, jeigu jau neleidžiam, tai neleidžiam jos visai – dauguma turbūt pradeda nuo dešimtos valandos“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Šiuo metu naktimis veikiančių kavinių ir barų darbo laikas nėra trumpinamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA