Jonavos 270-ojo gimtadienio šventės akimirkos – atskleidė vieningą bendruomenę | Kas vyksta Kaune

Jonavos 270-ojo gimtadienio šventės akimirkos – atskleidė vieningą bendruomenę

Organizatorių nuotr.

„Šventę kuriame kartu!“ – toks šūkis ir kvietimas suvienijo Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos bendruomenę ir miesto gyventojus sutinkant 270-ąjį Jonavos jubiliejų. Pirmoji rugpjūčio savaitė, tapusi nenutrūkstančių renginių maratonu, atskleidė, koks bendruomeniškas gali būti miesto gimtadienis.

Prie jo rengimo prisidėjo ne vienas šimtas jonaviečių, atsiuntusių nuotraukas parodai „Aš. Knyga. Jonava!”, kurių pagrindu buvo sukurta unikali šventinė ekspozicija, atskleidžianti gyventojų draugystę su knyga ir tai, ką jie skaito miestui pasitinkant 270 metų sukaktį.

Septintą dešimtmetį skaičiuojančio bibliotekos pastato kolonos, sutinkančios kiekvieną lankytoją, pražydo baltomis gėlėmis, kurias į mėlynas juostas ilgiau nei mėnesį kantriai pynė bibliotekos senjorų klubo „Polėkis“ rankdarbių meistrės, rašoma Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos pranešime žiniasklaidai.

Balta ir mėlyna pasirinkta neatsitiktinai – tai Jonavos herbe dominuojančios spalvos, kurios tarsi nušvietė įėjimą į miesto širdyje esančią biblioteką. Taip žingsnelis po žingsnelio priartėjome prie ilgai lauktos šventės.

Rugpjūčio 3-iąją ištarusi nuotaikingą LABAS miesto gimtadieniui, bibliotekos bendruomenė atvėrė duris šventinei savaitei, kurioje sau patinkantį renginį galėjo rasti ir mažas, ir brandaus amžiaus lankytojas. Jau pirmąją dieną Knygų terasoje retro popietę „Mūsų senovė“ surengė senjorų klubas „Polėkis“.

Damos su skrybėlaitėmis ir subtiliai pasipuošę džentelmenai skubėjo ne tik pasidalinti širdžiai mielomis melodijomis, bet ir savo gyvenimo istorijomis, kurių ne viena galėtų tapti įkvėpimu intriguojančio siužeto romanui.

Primename, kad naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ Jonavos 270-ąjį gimtadienį transliavo gyvai.

[susije_video kurie=””]

Rugsėjo 4-osios popietę bibliotekoje šurmuliavo į knygos „Jonavos valdos 1796 metų inventorius“ pristatymą susirinkę Jonavos gyventojai ir leidinio sumanytoją Vytautą Venckūną atlydėję kviestiniai svečiai. Šventinį renginį pradėjo Viešosios bibliotekos direktorė Skirmutė Gajauskaitė, sveikinimo žodį tarė Jonavos rajono savivaldybė mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis.

Gausiai susirinkę dalyviai išgirdo dar negirdėtų ir įdomių faktų apie tai, kur Jonavos istorijos pradžioje stovėjo miesto įkūrėjų dvaras ir kaip jis galėjo atrodyti. Savo įžvalgomis ir patirtimi rengiant miesto istorijos pažinimui reikšmingą leidinį dalijosi renginyje dalyvavę svečiai: architektūros istorikė Dalė Puodžiukienė, Vilniaus dailės akademijos dailėtyros instituto mokslo darbuotojas ir žurnalistas Vidmantas Jankauskas, profesorius Andriejus Edvardas Ancuta ir Jonavos krašto istorijos tyrinėtojas Vytautas Venckūnas.

Klausantis vakaro svečių tapo aišku, kad pristatoma knyga, išleista Jonavos viešosios bibliotekos ir rajono savivaldybės lėšomis, bus ne tik vertinga dovana miesto jubiliejaus proga, bet ir papildys krašto istorijai reikšmingų leidinių gretas, įkvėps naujiems tyrinėjimams ir kraštotyros projektams.

Visa Jonava žino, kad kiekvieną vasaros trečiadienį Knygų terasoje šurmuliuoja vaikai. Miesto gimtadienis – ne išimtis. Tik vaikų sugužėjo kur kas daugiau ir lyg spalvinga banga užklojo visą bibliotekos pievelę.

Todėl Knygų terasa tapo scena, kur Ieva Zasimauskaitė su muzikos studijos „Džimba“ dainininkėmis, smagiai šmaikštaujančiu triušiu ir mažaisiais bibliotekos lankytojais skambiai traukė visiems gerai pažįstamas vaikiškas dainas, suko ratus ir žaidė žaidimus su nuotaikingais personažais virtusiomis bibliotekos darbuotojomis.

Ketvirtadienio vakarą Knygų terasa prašuoliavo Pegasas, ant savo sparnų atnešdamas Jonavos rajono poezijos klubo „Šaltinis“ almanachą „Už tų langų“, skirtą Jonavos miesto 270-ajam jubiliejui. Eilėraščių rinkinio sutiktuvėse Leonoros Veselkienės atliekamos dainos lydėjo rajono poetų skaitomas savos kūrybos eiles ir kiekvieno iš jų palinkėjimą miestui.

„Šaltinio“ nariai ir vadovė Irena Nagulevičienė džiaugėsi sulaukę poezijos klubo garbės nario Petro Venslovos, atvykusio ne tik pasveikinti rajono poetų, bet ir kartu su jais pagerbti Paulių Širvį, kurio 100-ąsias gimimo metines sutiksime rugsėjį. Jo eilės atgijo aktoriaus balsu ir prikaustė susirinkusių žvilgsnius ir mintis, klausantis fragmentų iš P. Venslovos monospektaklio „Dialogas su Paulium“.

Sveikinimo žodžius skubėjo ištarti net iš Pakruojo atvykę literatų draugijos „Židinys“ nariai (vadovė Edita Kurauskienė), ištikimas „Šaltinio“ bičiulis Ukmergės poetas Kazys Klevinskas ir kiti poetiškai nusiteikusių šventės dalyviai.

Muzikos naktis Knygų terasoje – paskutinis savaitę trukusios šventės akcentas, subūręs Jonavos bardus ir kuriančius jaunuosius miesto atlikėjus. Nuo vaikystės lydima muzikos ir dainų Saulė Imbrasaitė, savo kūryba stebinanti ir pseudonimu „Bitės bate“ pasivadinusi Reda Venskauskaitė, ištikimas gitaros bičiulis bardas Andrius Šukutis, projektu „Keturi vėjai“ pasivadinę Erikas Imbrasas, Artiomas Ivanovas ir Gediminas Januškevičius po žvaigždėtu rugpjūčio dangum sukūrė visą dainų mozaiką.

Ketvirtuoju vėju tą vakarą tapusi publika šiltai sutiko ir renginio svečius: Justą Juškevičių, pakvietusį susirinkusius į kelionę garsu po jo fantazijos labirintus ir Kazimierą Likšą, sugrojusį paskutiniuosius akordus savaitę trukusioje miesto gimtadienio melodijoje.

Neliūdna, kai baigiasi renginiai, jei jie padrąsina, turtina, augina ir suvienija bendruomenę. Bibliotekos koridoriuose dar mėnesį laiko šypsosis 270 knygą mylinčių jonaviečių, Kraštotyros skyriuje lankytojų lauks dokumentų ekspozicija „Jonava laiko tėkmėje“, o virtualią parodą „Mūsų Jonava“ bet kuriuo metu galima išvysti bibliotekos tinklapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA