A. Veryga apie antrąją koronaviruso bangą: tikėtis, kad mus aplenks, naivu | Kas vyksta Kaune

A. Veryga apie antrąją koronaviruso bangą: tikėtis, kad mus aplenks, naivu

BNS, DELFI 2020/07/13 14:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienio rytą prognozavo, kad antroji koronaviruso banga gali prasidėti dar šią vasarą ir užsiminė, kada būtų svarstomas reikalavimas grąžinti kaukių dėvėjimą.

Mokslininkai prognozuoja, kad antroji koronaviruso banga gali prasidėti metų pabaigoje, gruodžio mėnesį. Tačiau A. Verygos teigimu, tai gali atsitikti kur kas anksčiau, apie tai ministras kalbėjo LRT radijo laidoje „LRT Aktualijų studija“.

Jis teigė, kad sistema ruošiasi galimai antrai bangai.

„Tikrai ruošiamės: ir sveikatos sistema, ir rezervai yra ruošiami. Tik tiek, kad mes taip drąsiai nespėliojame apie mėnesius. Nes užtektų labai nedaug ir mes su ta banga galima susidurti dar rugpjūtį“, – pirmadienį LRT radijo eteryje kalbėjo A. Veryga.

Jis teigė, kad visose prognozėse – gana daug nežinomųjų. Tad antroji banga gali priklausyti ir nuo orų, bendravimas persikels į uždarą erdvę.

Ministras laidoje dar kartą pakartojo, kad ruošiasi galimai antrai bangai ir kalba eina tikrai ne apie gruodžio mėnesį, o apie daug ankstesnį laikotarpį.

A. Veryga teigė, kad koronaviruso suvaldymą Lietuvoje vertino kaip stabilų – užfiksuojama tik po keletą įvežtinių atvejų. Tačiau šalyje dar nebuvo dienos, kada nebūtų buvęs nustatytas nė vienas naujas viruso atvejis.

Pavojų kelia kurortai

Pavojų, kad Lietuvoje kils antroji koronaviruso banga, lemia didelis sergamumas tarp lietuvių populiariuose kurortuose, sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Matome aplinkui valstybes, kurios nėra tikrai labai toli ir tai yra mėgstami mūsų bendratautiečių kelionės maršrutai, ir į dalį tų šalių tikrai yra ne vienas šimtas išskridusiųjų poilsiauti – kalbu apie Bulgariją ir kitas šalis, kurios yra populiarios kaip turistinės vietos: ir Kroatijos situacija yra po truputį blogėjanti. Tikėtis, kad mus dėl kokių stebuklingų priežasčių virusas aplenks, matyt, būtų naivu“, – BNS pirmadienį žurnalistams sakė A. Veryga.

Vis dėlto, pasak jo, daug lems tai, kaip pavyzdingai sugrįžusieji iš paveiktų šalių laikysis saviizoliacijos reikalavimų.

„Labai viskas priklausys nuo to, kaip žmonės parvykę, kiek jie laikysis reikalavimų arba rekomendacijų dėl saviizoliacijos, kiek atsakingai neapsilankys kokiose nors šventėse, renginiuose ir neužkrės“, – sakė ministras.

„Galime ir nesulaukti (augimo – BNS), bet prielaidos visos iš tikrųjų susilaukti augimo yra, nes virusas, kaip matome, plinta pasaulyje, įsibėgėjame, o Lietuva yra tikrai atvira šalis kol kas ir tikrai galime sulaukti labai greitai“, – sakė jis.

Vis dėlto griežtinti reikalavimų parvykstantiesiems A. Veryga kol kas neplanuoja.

„Jie pakankamai griežtai dabar yra reguliuojami – yra šalių sąrašas, iš kurių parvykus izoliacija yra privaloma, tikrai stebime epidemiologinius rodiklius ir kartais sureaguojame ne kartą per savaitę, o dažniau, kaip buvo praėjusią savaitę dėl Bulgarijos, Rumunijos įtraukimo į sąrašą dėl privalomos izoliacijos“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad testavimo apimčių plėsti nėra prasmės, nes jis vis viena nepakeistų poreikio saviizoliuotis, be to, neigiamas testas gali žmonėms sukelti klaidingą įspūdį, kad pavojaus nebėra.

„Testavimas karantinavimo nekompensuoja arba nepanaikina – vis tiek izoliacija išlieka kaip pagrindinė priemonė – išlaukti, ar pasireiškia simptomai, ar ne“, – sakė A. Veryga.

Kaukių dėvėjimas gali sugrįžti

Reikalavimo dėvėti kaukes grąžinimas būtų svarstomas, jeigu sergamumas koronavirusu pasiektų tokį, nuo kurio rekomenduojama izoliuotis – daugiau kaip 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Dabar dar reikalo jokio nėra, bet jeigu mes pasiektumėme tokius rodiklius, kaip skaičiuojame kitoms šalims, iš kurių parvykus rekomenduojama saviizoliacija, tai yra, bent 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tokiu atveju, manau, tikrai būtų grįžtama prie prievolės dėl kaukių dėvėjimo“, – BNS sakė ministras.

Pasak jo, tai nebūtinai reikštų, kad būtų vėl skelbiamas karantinas. Pirmiausia reikalavimai dėvėti kaukes atsirastų viešajame transporte, pardavimo ir susibūrimo vietose.

„Esame pasiruošę, jeigu reikia, grąžinti tam tikras priemones – esu minėjęs, kad pirmiausia grįžtumėme prie tų, kurios mažiausiai kenkia žmonių gyvenimui ar ekonomikai: tai kaukės, atstumai ir panašūs dalykai“, – sakė ministras.

Sergamumo koronavirusu vidurkis Lietuvoje šiuo metu siekia 1,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA