G. Nausėda: Kruonio HAE nebus naudojama Astravo AE naudai | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: Kruonio HAE nebus naudojama Astravo AE naudai

R. Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda lankėsi Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (HAE), kur aptarė Astravo atominės elektrinės (AE) keliamas grėsmes, esminius Lietuvos elektros energetikos sistemos klausimus ir sinchronizacijos projekto eigą.

[galerija kiek=”8″]

„Nesaugios Astravo atominės elektrinės eksploatacija kels pavojų atsakingai vykdyti branduolinės saugos ir aplinkosaugos reikalavimus bei taps grėsme tiek savo, tiek aplinkinių šalių gyventojams – savo kaimynams. Vizito į elektrinę metu buvau patikintas, kad Kruonio HAE nebus naudojama Astravo naudai, Lietuva principingai vykdys priimtus įstatymus – nepirks elektros iš šalies, kurioje veiks nesaugi atominė elektrinė, nesuteiks Kruonio HAE rezervų ir paspartins sinchronizaciją su žemynine Europa“, – sakė Prezidentas.

Kaip rašoma Prezidentūros pranešime žiniasklaidai, šalies vadovo teigimu, Astravo AE yra nesaugiai plėtojama, saugos problemos neišspręstos, ES streso testų rekomendacijos iki paleidimo neįgyvendintos, todėl planai pakrauti branduolinį kurą į reaktorių neišsprendus kritinės svarbos klausimų yra neadekvatūs.

„Man buvo labai svarbu išsiaškinti, ar Astravo atominės elektrinės atveju Kruonio hidroakumuliacinė galėtų būti naudojama kaip rezervas. Tai gavau visus patikinimus, kad tiek technine, tiek teisine to žodžio prasme šis objektas nebus naudojamas kaip rezervas Astravo atominės elektrinės. Tai reiškia, kad Astravo statytojai turės rūpintis rezervo paieškomis kitur ir tai bus jų rūpestis“, – BNS sakė prezidentas.

G. Nausėda lankėsi Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje / R. Dačkaus nuotr.

Jis įvardijo Kruonio HAE kaip vieną iš svarbiausių Lietuvos energetikos sistemos elementų, projektų, o elektrinei tenka labai svarbus vaidmuo užtikrinant Lietuvos energetikos sistemos funkcionavimo patikimumą.

„Kalbėjome apie planus, kalbėjome, kaip keisis šio objekto veikla tiek įgyvendinant sinchronizacijos projektą, tiek ir pereinant prie kitų, alternatyviosios energijos, rūšių didinant vietinius generavimo pajėgumus“, – sakė prezidentas.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad, įvertinant keliamas grėsmes ir stiprinant Lietuvos energetinę nepriklausomybę, būtina dar labiau paspartinti sinchronizacijos projektų įgyvendinimą ir didinti vietinę generaciją bei mažinti elektros importą iš Rytų.

Vizito metu Prezidentas su energetikos ministru, įmonės „Ignitis grupė“ ir elektros perdavimo sistemos operatoriaus AB „Litgrid“ vadovais taip pat dalyvavo diskusijoje „Esminiai Lietuvos elektros energetikos sistemos klausimai“, kurioje aptarta sinchronizacijos projekto eiga ir iššūkiai, vietinės generacijos didinimas mažinant importą bei Kruonio HAE veikla nesaugių projektų regione kontekste.

Valstybės nacionaliniam saugumui užtikrinti didžiulę svarbą turinti Kruonio HAE – vienintelė tokio tipo elektrinė Baltijos šalyse. Tai yra strateginis energetikos objektas, skirtas elektros gamybai ir suvartojimui subalansuoti, taip pat avarijų energetikos sistemoje prevencijai ir jų likvidavimui. Kruonio HAE taip pat užtikrina antrinį avarinį Lietuvos elektros energetikos sistemos rezervą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA