Buvusio Kauno klinikų paciento dėka išgelbėtas ligonis Šveicarijoje | Kas vyksta Kaune

Buvusio Kauno klinikų paciento dėka išgelbėtas ligonis Šveicarijoje

NTB nuotr.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Biuras) skelbia apie dar vieną sėkmingai įvykusį tarptautinį organų donorystės procesą. Pasibaigus ilgajam šventiniam savaitgaliui, antradienį (liepos 8 d.) Biurą pasiekė žinia iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų – registruotas potencialus donoras.

Donoro artimieji, suvokdami savo sprendimo kilnią prasmę, priėmė labai svarbų sprendimą – sutiko dovanoti mirusio artimojo organus transplantacijai. Tai suteikė viltį pasveikti ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio šalių klinikose laukiantiems recipientams.

Vienas inkstas, širdis bei ragena, medikams įvertinus organų atitikimą pagal visus medicininius parametrus, buvo sėkmingai transplantuoti LSMU Kauno klinikų recipientams. Lietuvoje neradus tinkamo recipiento donorinių kepenų transplantacijai, jos buvo pasiūlytos kitų šalių recipientams.

Tarptautinės donorystės esminis principas yra tas, jog užsienio šalims donoriniai organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems recipientams dėl medicininių parametrų jie yra netinkami. Į tarptautinės donorystės procesą šį kartą įsijungė Šveicarija, kurios recipientui ir buvo pasiūlytos Lietuvos donoro kepenys.

Liepos 8 d.,11 val., Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, kuriuo donorinės kepenys buvo transportuotos į Šveicariją (Ciurichą).

„Turime pasidžiaugti, jog Lietuva, aktyviai dalyvaudama tarptautinės organizacijos FOEDUS IT veikloje, kurios tikslas – sudaryti kuo palankesnes sąlygas tarptautiniams donorinių organų mainams tarp Europos valstybių, turi galimybę ne tik įsivežti, bet ir pasiūlyti kitų šalių recipientams donorinius organus, kurie pagal medicininius parametrus netinka nei vienam recipientui mūsų šalyje“, – teigia Biuro direktorius Artūras Bagotyrius.

Šiais metais į Lietuvą įvežta – širdis ir kepenys iš Latvijos, o išvežta – trejos kepenys į Šveicariją, viena širdis bei vieni plaučiai į Vokietiją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA