Medicininėms priemonėms atgabenti į Lietuvą pasitelkta karinių pervežimų oru platforma | Kas vyksta Kaune

Medicininėms priemonėms atgabenti į Lietuvą pasitelkta karinių pervežimų oru platforma

Asociatyvi / I. Budzeikaitės nuotr.

Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė, pasinaudodamos karinių pervežimų bendradarbiavimo platforma, priėmė sprendimą pasitelkti orlaivį „Boeing 747F“ medicininių apsaugos priemonių pervežimui iš Kinijos į Lietuvą.

Kaip rašoma KAM pranešime žiniasklaidai, orlaivis užsakytas pasinaudojant karinio Europos judėjimo koordinavimo centro (angl. Movement Coordination Centre Europe, MCCE) paslaugomis, gavus Susisiekimo ministerijos prašymą, nes šiuo metu yra didžiulis civilinių orlaivių pervežimo trūkumas.

Liuksemburgui priklausantis orlaivis medicininių apsaugos priemonių krovinį iš Kinijos į Lietuvos Vilniaus arba Kauno oro uostą, planuojama, atskraidins šį sekmadienį, balandžio 12 dieną. Dar vienas toks orlaivis krovinių pervežimui iš Kinijos užsakytas balandžio 16 dienai.

Europos judėjimo koordinavimo centras – tai NATO ir Europos Sąjungos šalių karinio bendradarbiavimo mechanizmas, leidžiantis dalyvaujančioms šalims efektyviai išnaudoti turimus pajėgumus, pirmiausiai, karių ir karinių krovinių pervežimams.

Esant civilinių transporto orlaivių trūkumui rinkoje, Lietuva nusprendė šį mechanizmą pirmą kartą panaudoti humanitariniams, Covid-19 pandemijos suvaldymo tikslams. Lietuva prie karinio Europos judėjimo koordinavimo centro prisijungė 2015 metais. Iš viso šio centro veikloje šiuo metu dalyvauja 28 NATO ir Europos Sąjungos valstybės, kurios tarpusavyje dalijasi turimais karinių pervežimo pajėgumais.

„Karinių pervežimo oru pajėgumų pasitelkimas medicininių apsaugos priemonių atsigabenimui į Lietuvą – tai dar vienas krašto apsaugos sistemos indėlis į bendrą mūsų valstybės kovą su Covid-19 pandemija. Mūsų kariai nuo pat karantino pradžios talkina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams oro uostuose ir Klaipėdos jūrų uoste, kartu su Valstybinės sienos apsaugos pareigūnais kontroliuoja atvykstančiųjų srautus Lietuvos pasienyje.

Nuo praėjusio savaitgalio keliasdešimt karo policininkų prisijungė prie miestuose patruliuojančių ir viešąją tvarką užtikrinančių policininkų, buvo organizuoti trys karinių oro pajėgų orlaivio „Spartan“ skrydžiai, skirti medicininio krovinio ir užsienyje užstrigusių Lietuvos piliečių parskraidinimui“, – teigia krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Atsiskaitymas už krovinio transportavimą tarp Krašto apsaugos ministerijos ir Liuksemburgo bus vykdomas ne finansiniais atsiskaitymais, o vadinamųjų ekvivalentinių kreditų EFH (angl. equivalent flight hour – orlaivio C130 „Hercules“ skrydžio valanda) apsikeitimo pagrindu.

Dalyvaudama MCCE programoje Lietuva turi galimybę sąjungininkams pasiūlyti pasinaudoti ne tik savo pajėgumais, pvz. orlaiviu C-27 „Spartan“, bet ir pasinaudoti sąjungininkų turimais orlaiviais. Todėl ir visi atsiskaitymai tarp sąjungininkų vykdomi ne eurais, bet skrydžio valandomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA