Įspėja epidemiologė – koronaviruso pikas dar tik artėja | Kas vyksta Kaune

Įspėja epidemiologė – koronaviruso pikas dar tik artėja

BNS / Ignas Jačauskas 2020/04/06 17:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Koronaviruso pikas Lietuvoje gali būti pasiektas artimiausiomis savaitėmis, sunkių koronaviruso atvejų ir mirčių nuo jo daugės, įspėja Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė.

Pasak jos, keletą dienų fiksuoti mažesni naujų susirgimų skaičiai sukėlė klaidingų vilčių, kad epidemijos pikas Lietuvoje gali būti pasiektas.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad nusiraminti yra per anksti. Šis virusas plinta tikrai nestandartiškai, epidemijos pikas tikrai, mūsų nuomone, dar nepasiektas, jis gali būti pasiektas galbūt artimiausiomis savaitėmis. Tai reiškia, kad artimiausiomis savaitėmis turėsime ir gerokai daugiau susirgimų“, – per spaudos konferenciją Vyriausybėje pirmadienį sakė L. Ašoklienė.

Anot jos, Europoje mirštamumo nuo COVID-19 procentas siekia 8 proc., Lietuvoje jis kol kas siekia 1,5 procento.

„Bet vystantis epidemijai, labai tikėtina, kad mes turėsime daugiau sunkių formų, daugiau mirties atvejų, tiesiog mes jų neišvengsime“, – tvirtino specialistė.

Ji sakė, kad pikas priklausys nuo pačių gyventojų, kaip efektyviai ribojamas jų judėjimas.

Vyriausioji epidemiologė taip pat ragino neskubėti švelninti karantino sąlygų, o svarstant tokias galimybes, įvertinti ir riziką paslaugų tiekėjams užsikrėsti patiems ar užkrėsti kitus.

„Ribojimo priemonės – jos turėtų būti tęsiamos. Ir kol nebūsime įsitikinę, kad epidemijos plitimas mažėja, tik tada, mano nuomone, galėtumėme svarstyti apie ribojimo priemonių mažinimą“, – pabrėžė ji.

Lietuvoje patvirtinti 843 koronaviruso atvejai, mirė 14 žmonių. Ligoninėse gydomi 138 asmenys, 19 jų – sunkios būklės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA