Kaune – didžiausias ateities olimpinio sporto renginys Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kaune – didžiausias ateities olimpinio sporto renginys Lietuvoje

„Gamers“ nuotr.

Pernai padariusi pertrauką, gatvės šokių studijos „Gamers“ komanda grįžta į breiko sceną su nauja jėga. Jau šį šeštadienį kaulus pagal laužytus ritmus laužys keli šimtai šokėjų iš visos Lietuvos ir užsienio. Apie didžiausią breiko renginį šalyje – pokalbis su vienu „Give Me a Break“ sumanytojų ir įgyvendintojų Jurgiu JimmiSaito Binkausku.

Kelintą kartą jau organizuojamas „Give Me a Break“? Kaip keitėsi šio renginio koncepcija?

„Give Me a Break“ (#GMAB2020) organizuojamas antrajį kartą, pirmosios kovos vyko 2018-aisiais. Tai yra jau 15-as „Gamers“ rengiamas šokių kovų turnyras. Nuo pirmojo karto pasikeitė keletas detalių: padidinome teisėjų skaičių, atsisakėme kai kurių kategorijų skirstymo pagal amžių, pakeitėme jas į šou pasirodymų kategorijas.

„Give Me a Break“, rodosi, išaugo vietinių kovų marškinėlius. Kiek šokėjų ir iš kokių šalių laukiama renginyje?

Šiuo metu į kovas ir pasirodymus yra užsiregistravę 250 šokėjų. Dauguma jų – lietuviai ir latviai, tačiau taip pat turėsime svečių iš Estijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, Azerbaidžano ir Uzbekistano.

Keliose kategorijose varžysis breikeriai? Kodėl breiko renginiuose įprasta išskirstyti šį šokį į atskirus elementus?

Breikeriai savo įgūdžius pademonstruoti galės keturiose rungtyse: Breaking 1×1 Open (pažengusių kategorija), Breaking 1×1 Beginners (kategorija pradedantiesiems), Top Rock 1×1 (breiko „viršus“ – judesiai atliekami nededant rankų ant žemės) ir Footwork 1×1 (judesiai atliekami ant žemės, tačiau nenaudojant vadinamųjų power moves, kaip sukimasis ant galvos / rankų, kiti gimnastiniai / akrobatiniai elementai). Breikeriams tikrai nedraudžiama dalyvauti ir šou rungtyse (šypteli).

Renginio programa / „Gamers“ nuotr.

Kodėl šiemet programoje įtrauktos visų stilių iš anksto paruošto šou kategorijos? Kas rinks jų nugalėtojus?

Pagal nusistovėjusią tvarką, breikas yra labai atskirtas nuo kitų stilių. Renginiuose, kur vyksta skirtingų gatvės šokių stilių kovos, breikeriai per kitas kategorijas dažniausiai išeina pavalgyti, o kai jiems ateina metas šokti, kiti šokėjai jau irgi velkasi striukes.

Taip pat labai retas breiko treneris savo mokiniams ruošia šou programą, dažniausiai jie mokomi dalyvauti tik kovose, kas nekultivuoja aplinkos kurtis naujoms komandoms. Šou kategorija – tai pretekstas kitų stilių šokėjams atvykti į breiko renginį, o breiko mokytojams – paskatinimas savo mokiniams dažniau statyti choreografijas.

Kas teisėjaus breiko kategorijose? Kokie šių šokėjų pasiekimai?

Varžyboms teisėjaus penki Lietuvos ir aplinkinių šalių šokėjams puikiai žinomi breikeriai: Marek (Estija), Bura-Deny (Latvija), Rocky (Lietuva), Skeeter (Baltarusija) ir Gena D (Ukraina). Visi yra laimėję ne vieną šokių turnyrą, aktyviai veda seminarus ir treniruotes, daug keliauja po pasaulį. Domisi ne tik breiku, bet ir kitais stiliais, todėl tikrai sąžiningai galės vertinti ir šokių kovas, ir šou pasirodymus.

Kodėl pakviesti penki teisėjai, kai įprastai gatvės šokių kovose teisėjauja trys?

Nes galim – kodėl ne? (juokiasi) Jei rimtai, nusprendėme, jog tokio masto renginyje, kokio norime, teisėjaujant trims šokėjams gali kilti nemažai ginčų dėl vertinimo. Visgi prizai nemaži, azartas didelis, pralaimėti nenori niekas, todėl dažnai vėlesniuose etapuose šokėjai mėgsta paburnoti ant teisėjų.

Turint didesnį sąstatą ir atsižvelgiant į tai, kad renginyje ant suolo sėdi ne tik skirtingų šalių, komandų, stilių, bet ir trijų skirtingų kartų atstovai, durys bet kokiems ginčams savaime užtrenkiamos. O kovų dalyviai gali būti visiškai ramūs, jog bus įvertinti sažiningai.

Kiek žmonių dirba ir kokie rėmėjai prisideda organizuojant „Give Me a Break“?

Organizaciniuose reikaluose viskam vadovaujame trise: Rokas Liupševičius, Vykintas Šukys ir aš, kiti studijos treneriai prisideda tiek kūrybiškai, tiek įgyvendinant „Give Me a Break“. Labai smagu, kad į renginį savanoriauti drąsiai prašosi studijos mokiniai bei vyresni, breiko scenoje taip aktyviai nebesireiškiantys breikeriai.

Renginys tikrai nevyktų be rėmėjų, jų turime labai įvairių. Pradedant JAV įmone „Generation BBOY“, prisidėjusia specialiai breikui skirtomis kepurėmis, ar po truputėlį startuojančiu Kauno siuvėju „Augas Bags“, dovanojančiu savo išskirtinio patvarumo gaminius, baigiant didelėmis įmonėmis, kaip „Taler“ ar „Red Bull“.

Taip pat labai smagu, jog renginio operatoriais sutiko tapti „Open Heads“ – buvusio breikerio Julijaus Nosovo vadovaujama agentūra. Džiaugiamės ir užsimezgusiais ryšiais su tarptautine breikerių komanda „Nothing 2 Lose Squad“ – Open ir Beginners 1×1 laimėtojai turės progą be atrankos sudalyvauti mėnesio pabaigoje jų rengiamose varžybose Baltarusijoje.

Liūdina tik faktas, kad šis remėjų sąrašas – pakankamai kuklus palyginus su tuo, kiek įvairiausių įmonių siuntėme rėmimo pasiūlymą. Dauguma net nepasivargino atrašyti.

Ar šiuo metu Lietuvoje dar yra periodiškai rengiamų panašaus lygio breiko kovų? Breikas pridusęs, ar bėdų su šio klasikinio gatvės šokio populiarumu nėra?

Išdidžiai galime teigti, kad šis „Give Me a Break“ – didžiausias breiko renginys Lietuvoje. Kitos studijos po truputį ima pavyzdį, rengia savo varžybas, tačiau jos vyksta gerokai mažesniu mastu.

Renginių trūkumui didžiausią įtaką daro tai, kad jiems suorganizuoti darbo reikia daug, o finansinės naudos geriausiu atveju – nulis, todėl mažai kas apsiima didelėmis varžybomis. Tikimės, jog breiką įtraukus į olimpinių žaidynių programą, susidarys terpė, kurioje varžybas visi galės rengti dažniau.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad didelės sėkmės jaunimo olimpiadoje sulaukęs breikas pasibeldė į didžiąją olimpiadą. Po Pasaulio sportinių šokių federacijos sparnu priglaustam gatvės šokiui duris atvėrė 202-ųjų Paryžiaus olimpiada.

„Give Me a Break“ šokių kovų atrankos ir šou vasario 15 d. vyks KTU elektronikos rūmų salėje (Studentų g. 50, Kaunas), kovos ir apdovanojimai – „Gamers“ šokių studijoje (Žemaičių g. 31, Kaunas). Žiūrovams renginys nemokamas, daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA