Kauno startuoliui „BitDegree“ – šansas susižerti milijoną eurų | Kas vyksta Kaune

Kauno startuoliui „BitDegree“ – šansas susižerti milijoną eurų

„BitDegree“ nuotr.

Kaune įsikūrusios „BitDegree“ sukurta stipendijų sistema išrinkta tarp 23 finalistų pasidalinti bendrą 5 milijonų eurų prizinį fondą. Startuolio sprendimas siekia geriausio įvertinimo vienoje iš penkių Europos inovacijų tarybos (EIT) programos kategorijų – „Pagalba ir filantropija“.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, panaudodama tarpusavio keitimosi (P2P) principą ir blockchain technologiją teikti finansinę paramą, „BitDegree“ sukūrė pirmą pasaulyje skaidrią, su įgūdžių įgijimu susietą stipendijų sistemą. Dabar visi, stokojantys išteklių, gali teikti paraišką stipendijai gauti ir, radus rėmėją, gauti ne tik nemokamą prieigą prie internetinio kurso medžiagos BitDegree.org platformoje, bet ir finansinę paskatą už mokymąsi.

EIT inovatyvių veiklų „Horizontas 2020“ programa „Socialinės gerovės kūrimas panaudojant blockchain technologiją“ (angl. „Blockchains for Social Good“) sutelkia dėmesį į potencialiai neriboto mastelio, efektyvius ir paveikius, decentralizuotus blockchain technologiją naudojančius sprendimus, atliepiančius iššūkius, su kuriais susiduria socialinės inovacijos.

„BitDegree“ komanda / „BitDegree“ nuotr.

Toks užmojis reikalauja tarpdisciplininių kompetencijų. Tikimasi, kad programos dalyvių sukurti sprendimai bus nukreipti į pasaulinius ir vietinius iššūkius, turės įtakos teigiamiems pokyčiams visuomenėje bei pademonstruos, kaip sklandžiai ir skaidriai paskirstyti informaciją bei išteklius. Vasario 10 d. EIT programos finalistai pristatys savo sprendimus Briuselyje, o netrukus paaiškės ir nugalėtojai.

Skaidrus aukojimas švietimui

„BitDegree“ stipendijos, teigiama pranešime, griauna vyraujančius įsitikinimus, kad aukojami pinigai ir pagalbos priemonės nepasiekia tikrųjų gavėjų. Startuolio sprendimas pateikia konkrečių mokytis norinčių žmonių – jaunuolių ir suaugusiųjų – istorijas, kurias rėmėjai gali peržiūrėti ir finansuoti. Paremti studentą paprasta kaip susimokėti už pirkinius internetinėje parduotuvėje. Neišgalintys mokytis kokybiškuose internetiniuose kursuose gali prašyti paramos, kuria apmokami kursai ir laikas, praleistas mokantis, o ne dirbant.

Stipendijų sistemos architektūroje naudojama blokų grandinės (angl. blockchain) technologija sudaro sąlygas parodyti skaidrią finansavimo eigą bei mokymosi pasiekimus. Laiku baigus kursą, dalyviui išduodamas blockchain sertifikatas, kuris atrakina iki tol saugiai „įšaldytą“ jam skirtą pinigų sumą. Ši suma konvertuojama į kriptovaliutą, taip peržengiant finansinius barjerus bankų sąskaitos neturintiems studentams iš viso pasaulio. Studentui neįvykdžius įsipareigojimo baigti kursą iki nustatyto termino, paaukoti pinigai grįžta į rėmėjo sąskaitą.

Potencialas stiprinant visuomenės gerovę

Visi, turintys interneto prieigą, gali siekti kokybiško švietimo, tačiau tam tikros kliūtys ne vienam apsunkina šį priėjimą. Žmonės paprastai nesimoko dėl dviejų priežasčių: pirma, kokybiški internetiniai kursai būna brangūs pagal jų gaunamas pajamas; antra, žmogus neturi laiko mokytis, kadangi reikia dirbti, kad išlaikytų save ir šeimą.

Vienas „BitDegree“ įkūrėjų Danielius Stasiulis / „BitDegree“ nuotr.

Su „BitDegree“ stipendijomis ši problema išsprendžiama sumokant internetinio kurso kainą ir suteikiant pagal šalies, kurioje gyvena studentas, pajamų lygį apskaičiuotą stipendiją už mokymuisi skirtą laiką. Norintieji persikvalifikuoti ar pagilinti turimas kompetencijas gali tą daryti internetu ir įsilieti į pasaulinę ekonomiką arba rasti jų kvalifikaciją atitinkantį darbą ten, kur gyvena.

Platforma atvira visiems švietimo organizatoriams

„BitDegree“ jau įdiegė stipendijų sistemą savo platformoje BitDegree.org, kad pademonstruotų, kaip ji veikia iš tikrųjų. Organizacijos vizija – pritraukti tiek internetinio, tiek tradicinio švietimo rengėjus naudoti „BitDegree“ stipendijas ir suteikti besimokantiesiems galimybę gauti paramą.

Susidomėję partneriai jau dabar gali kreiptis dėl bendradarbiavimo. „BitDegree“ planuoja išvystyti technines galimybes automatizuoti trečiųjų šalių integravimą ir rėmėjams matomą stipendijų paraiškų sutelkimą.

„Horizontas 2020“ – paskata pralenkti pažangiausias naujoves

Švietimo srityje blockchain technologija kol kas daugiausia naudojama kvalifikacijos ir kreditų patvirtinimui. EIT „Horizontas 2020“ programa paskatino „BitDegree“ sugalvoti, kaip išnaudoti blockchain technologiją dėl visuomenės gerovės.

Galimybė megzti ryšius su bendrų tikslų siekiančiais pasauliniais lyderiais jau yra didelė pergalė „BitDegree“ komandai, kuri, laimėjusi prizą, jį investuotų į tolesnį projekto vystymą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA