Lietuviai vis dažniau investuoja į kapaviečių draudimą | Kas vyksta Kaune

Lietuviai vis dažniau investuoja į kapaviečių draudimą

BNS 2019/11/01 17:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje populiarėja kapų draudimas, gyventojams norint sumažinti nuostolius, kapavietes nuniokojus gamtos stichijoms, vagims ar vandalams.

Dažniau draudžiamos kapavietės, įrengtos naudojant brangias medžiagas.

„Jeigu vanduo paplauna paminklus, nors kartais būna ir visą kapą apsemia, viskas nuskęsta, arba kertami medžiai apgadina, dėl šalčio įskyla ne tik paminklai, bet ir jų detalės, išsikilnoja plokštės, reikia tvarkyti, o tai kainuoja“ – BNS sakė kapų priežiūros paslaugas Vilniuje teikiančios įmonės savininkė Vitalija Liutavičienė.

Lietuvoje kapavietes apdrausti galima šešerius metus. Tokią paslaugą teikia „Lietuvos draudimas“ ir „Ergo Lietuva“. Tačiau nė viena jų nedraudžia kapų atskirai, tai padaryti galima tik draudžiant turtą.

„Lietuvos draudimo“ Turto draudimo rizikos vertintojas Aivaras Tumėnas BNS sakė, kad per šešerius metus įmonė apdraudė beveik 1,5 tūkst. kapaviečių. Pasak „Ergo Lietuva“ turto draudimo ekspertės Ingos Žvirblytės, įmonė 2018 metais apdraudė beveik 2 tūkst. paminklų.

Bendrovė BTA taip pat ketino teikti tokią paslaugą – pernai šį draudimą porą mėnesių siūlė kaip akciją, bet ilgiau jos nepratęsė. Įmonė ateityje svarsto vėl teikti tokias paslaugas.

Visgi kapaviečių draudimas populiarus ne visur.

Birštono rajono Škėvonių kapinių prižiūrėtoju 15 metų dirbantis Valentinas Gataveckas BNS teigė žinantis vienintelį kapavietės draudimo atvejį – jos savininkas įtarė, kad išardytas paminklo pamatas.

„Net keista buvo, kad draudė. Naujiena. Net girdėjęs nebuvau apie tokius dalykus. Aplinkui kapą nėra jokių pavojų – nei medžių, nei vanduo apsemia“, – sakė kapinių prižiūrėtojas.

V. Gataveckas svarstė, kad kapinių prižiūrėtojai turėtų žinoti apie apdraustas kapavietes, kad incidento atveju greičiau informuotų šeimininkus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA