Lietuva už kelis šimtus milijonų pirks naujus JAV sraigtasparnius | Kas vyksta Kaune

Lietuva už kelis šimtus milijonų pirks naujus JAV sraigtasparnius

BNS 2019/10/18 13:03
Asociatyvi / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Lietuvos krašto apsaugos sistemos vadovybė nusprendė už maždaug 300 mln. eurų įsigyti šešis naujus amerikietiškus sraigtasparnius UH-60M „Black Hawk“, dalį pirkimo sumos gali padengti pačios Jungtinės Valstijos.

Jie pakeis kariuomenėje iki šiol naudojamus tris sovietmečiu pagamintus „Mi-8“, BNS penktadienį patvirtino Krašto apsaugos ministerija.

Naujieji universalūs kariniai sraigtasparniai būtų naudojami paieškos ir gelbėjimo darbams, Lietuvos kariuomenės ir šalyje dislokuoto vokiečių vadovaujamo tarptautinio NATO bataliono užduotims vykdyti.

Krašto apsaugos ministerija teigia, kad artimiausiu metu pradės derybas su JAV Vyriausybe dėl galimybės įsigyti sraigtasparnius, sutartį siekiama pasirašyti iki 2020 metų pabaigos.

Planuojama, kad pirmieji sraigtasparniai Lietuvą pasiektų 2024 metų pabaigoje.

Anot ministerijos, JAV Vyriausybė šiuo metu ieško galimybių, kaip galėtų paremti šį pirkimą iš amerikiečių saugumo paramos lėšų.

„Įsigydama sraigtasparnius tiesiogiai iš JAV Vyriausybės, Lietuva gaus ne tik universalų karinį sraigtasparnį, bet ir mokymo, atsarginių detalių bei reikalingos įrangos paketą. Taip pat yra didelė tikimybė, kad per įvairius JAV paramos saugumo srityje fondus sulauksime papildomos finansinės paramos“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Jame teigiama, kad JAV Pensilvanijos gvardijos vadovybė pažadėjo Lietuvai prisidėti rengiant ir apmokant naujų sraigtasparnių įgulas ir technikos specialistus.

„Ilgametis ir intensyvus bendradarbiavimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija bei jos parama ateityje padės užtikrinti geresnį sąveikumą su JAV kariuomene pratybų ir tarptautinių operacijų metu“, – teigė krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Nauji sraigtasparniai perkami argumentuojant, kad „Mi-8“ skraidymo resursas netrukus baigsis, o prieš kelerius metus įsigyti sraigtasparniai „Dauphin“ yra daugiausiai skirti paieškai, gelbėjimui ir aplinkos apsaugos stebėsenai, bet ne kitoms užduotims.

Krašto apsaugos ministerija teigia, kad senų „Mi-8“ išlaikymas yra brangus, jie dažnai genda, o remontas yra rizikingas dėl komplikuoto atsarginių dalių tiekimo iš Rusijos.

Lietuva taip pat baigia derinti sandorio detales dėl 200 amerikietiškų šarvuotų visureigių JLTV įsigijimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA