Mitingo „Vėžys – ne sloga“ dalyviai siunčia jautrią žinutę: mes norime gyventi | Kas vyksta Kaune

Mitingo „Vėžys – ne sloga“ dalyviai siunčia jautrią žinutę: mes norime gyventi

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Svarbią žinią nešantys ir taikų mitingą rengiantys organizatoriai siekia atkreipti dėmesį į onkologinių ligonių gydymo sąlygas Lietuvoje. „Vėžys – ne sloga, o mes norime gyventi“, – jautrią žinutę siunčia mitingo iniciatoriai.

[galerija kiek=”12″]

Šį ketvirtadienį, spalio 17 dieną, prie Seimo susibursiantys bendraminčiai, siekiantys paskatinti geresnių sąlygų onkologiniams ligoniams kūrimą Lietuvoje, nori atkreipti visos Lietuvos dėmesį į opią onkologinių ligų problemą.

Taikaus mitingo iniciatorė Vaiva Mickuvienė teigia, kad idėja organizuoti „Vėžys – ne sloga“ susibūrimą kilo rugpjūčio 25 dieną, išgirdus žinią apie geriausios draugės diagnozę – antros stadijos vėžys. Šis supurtymas paskatino atsiversti liūdną Lietuvos onkologinių ligonių statistiką.

„Lietuvoje šiuo metu yra apie 80 tūkst. vėžiu sergančių ligonių, o anapilin kasmet iškeliauja dešimtadalis – apie 8 tūkst. žmonių. Perspektyva 2040 metams maždaug aiški – bent 1 milijonas lietuvių iš trijų bus po išsikankinimo sudorotas onkologinės ligos“, – skaudžią realybę atskleidžiančiais duomenimis dalinosi V. Mickuvienė.

Kartu su V. Mickuviene mitingą rengianti onkologinių ligonių grupė „Vėžys – ne sloga“ ragina ketvirtadienį susirinkti prie Seimo ir palaikyti onkologinius ligonius. Kviečiami visi šiuo metu kovojantys su liga, jų artimieji, netektį dėl šios ligos išgyvenę žmones, sėkmingai ligą įveikusieji ir visi, kuriems rūpi ši opi problema.

„Ateikite, pasidalinkite savo patirtimi ir pasiūlymais, būkime solidarūs, palaikykime vienas kitą – kartu mes stipresni! Dalinkitės šia žinia ir pakvieskite visus, ką palietė ši liga“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė V. Mickuvienė.

Tarp mitingo dalyvių organizatoriai taip pat tikisi išvysti asmeninės patirties su šia liga neturinčius žmones, kurie nori išreikšti solidarumą kovojantiems už savo gyvybę.

Igno Krupavičiaus LRT ryto laidoje apsilankiusios mitingo „Vėžys – ne sloga“ organizatorės Seimo narė Dovilė Šakalienė ir Vaiva Mickuvienė nurodė, kad nuo 50 iki 55 žmonių Lietuvos gyventojų kasdien sužino vėžio diagnozę.

„Lietuvos žmonės stokoja informacijos apie tai, ką daryti susirgus vėžiu, kur gauti paslaugas, bei susiduria su tų paslaugų prieinamumo stoka. Ir ne tik medicininių – teisinių, socialinių, psichologinių, kartais net ir materialinių, žmonės ne visada turi už ką atvažiuoti tos chemijos susilašinti. Kitos problemos susijusios su žmonių sąmoningumo lygiu apie onkologines ligas. Nuo vieno kraštutinumo, kad tai yra mirties nuosprendis, mes puolėme prie kito – kad tai yra lengva, lėtinė liga“, – LRT studijoje teigė šiuo metu remisijoje esanti Dovilė Šakalienė.

Į mitingą „Vėžys – ne sloga“ taip pat vyksta Kauno gyventojai. Tarp jų – onkologiniai ligoniai ir kepures bei skaras nuo chemoterapijos plaukus praradusiems ligoniams siuvančių merginų grupė. Mitingo dalyviams kepures taip pat pasiuvo kaunietės, o kiekvienas dalyvis po baltą kepuraitę gaus dovanų.

Organizatoriai ragina mitingo dalyvius pasipuošti baltomis kepuraitėmis arba įsisegti levandos spalvos kaspinus. Tai – šio mitingo simbolis. Balta spalva simbolizuoja viltį, o levandos spalvos kaspinai – visų vėžių tipus.

Daugiau informacijos apie mitingą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA