Žlugo balsavimas dėl V. Pranckiečio atstatydinimo (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Žlugo balsavimas dėl V. Pranckiečio atstatydinimo (papildyta)

BNS 2019/10/15 19:01
Delfi nuotr.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išlaiko postą – antradienį balsavimas dėl jo atstatydinimo žlugo, jame dalyvavus vos keliems parlamentarams.

[galerija kiek=”8″]

Slaptame balsavime valią pareiškė vienuolika Seimo narių iš 141. „Už“ atleidimą balsavo trys Seimo nariai, septyni buvo „prieš“, vienas biuletenis rastas negaliojantis.

V. Pranckiečiui atstatydinti iš parlamento vadovo pareigų reikėjo, kad „už“ balsuotų mažiausiai 71 parlamentaras.

Balsuoti atėjo tik dalis opozicinių Seimo frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovų.

Valdantieji, protestuodami prieš antradienį sušauktą nenumatytą posėdį šiuo klausimu, procedūroje nedalyvavo. Jie ginčija paties posėdžio teisėtumą.

Parlamento vadovo V. Pranckiečio iniciatyva Seimo valdyba antradienį sušaukė nenumatytą plenarinį posėdį dėl jo atstatydinimo, nors valdantieji šį balsavimą planavo ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamus balsus.

Valdantieji laikosi pozicijos, kad nenumatytą posėdį sušaukusi parlamento valdyba buvo sukviesta pažeidžiant Seimo statutą, nes tai padaryta plenarinio posėdžio metu, todėl ir nenumatytas Seimo posėdis negali būti teisėtas.

Dėl to „valstiečių“ atstovas Arvydas Nekrošius kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Pagal Seimo statutą, parlamentarai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienio vakarą žurnalistams tvirtino, kad prie Seimo pirmininko atleidimo klausimo bus grįžta, kai tik bus Etikos komisijos išvada.

„Valstiečiai“ kadencijos pradžioje į Seimo pirmininkus savo deleguotą V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, postą pagal koalicijos partnerių susitarimą perleidę „socialdarbiečiams“.

V. Pranckiečiui atsisakius atsistatydinti, antradienį 53 Seimo nariai pirmajai vicepirmininkei Rimai Baškienei įteikė pareiškimą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu, siūlydami jį atleisti iš pareigų.

Dokumentą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu pasirašė 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys.

Vėliau dauguma jų atsiėmė parašus, kad sužlugdytų valdantiesiems netinkamu laiku surengtą atstatydinimo procedūrą, bet tuomet nepasitikėjimą V. Pranckiečiu parėmė opozicijos atstovai, motyvuodami, jog nori, kad „greičiau tas cirkas baigtųsi“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA