Penktadienio naktį išvysime ypatingą Mėnulį | Kas vyksta Kaune

Penktadienio naktį išvysime ypatingą Mėnulį

delfi.lt 2019/09/13 19:31
Asociatyvi / V. Kajokaitė nuotr.

Penktadienis, rugsėjo 13-a, o nakties danguje – pilnatis. Toks sutapimas gali gąsdinti prietaringus žmonės, mat vien skaičių 13 jau labai seniai lydi ne pačių geriausių asociacijų šleifas. Tačiau, kaip praneša NASA, ši pilnatis turi ypatingą reikšmę.

Pilnatis penktadienį, 13 dieną yra itin retas reiškinys. Paskutinis kartais, kai pilnatis sutapo su penktadieniu, 13 diena buvo 2000 metų spalio 13 dieną, penktadienį.

Tačiau rugsėjo mėnesio pilnatis nuo seno turi svarbų vaidmenį. Kaip praneša NASA, šiąnakt danguje šviesiantis Mėnulis yra vadinamas „Derliaus Mėnuliu“. Anot jų, rugsėjo mėnesio Mėnulis istoriškai buvo ypač naudingas ūkininkams, kurie derliaus sezonu pasitikėjo mėnulio šviesa. Nors Mėnulis tradiciškai kiekvieną vakarą kyla maždaug 50 minučių vėliau iki kol būna pilnatis, rugsėjo mėnesį mėnulis paprastai šiaurinėje JAV kyla tik po 25–30 minučių ir tik po 10–20 minučių vėliau Kanadoje ir Europoje.

Mėnulis taip pat pasirodys maždaug 14 proc. mažesnis dėl savo atstumo nuo Žemės, todėl rugsėjo mėnesį Mėnulis kartais vadinamas „Mikro Mėnuliu“. Tai yra visiška „Super Mėnulio“ priešingybė.

Daugiau nauejinų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA