Paaiškėjo, kurias Europos sostines plotu aplenks triskart išsiplėtęs Kaunas | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kurias Europos sostines plotu aplenks triskart išsiplėtęs Kaunas

Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Jei bus įgyvendintas Kauno savivaldybės užmojis prie miesto teritorijos prijungti Garliavos, Akademijos, Karmėlavos ir Lapių miestelius bei dar 95 rajono teritorijoje esančius kaimus, Kaunas taps vienu didžiausių Europos miestų ir teritorijos dydžiu aplenks ne vieną Europos sostinę.

Pagal dabartinį planą Kaunas išsiplės tris kartus, nes prisijungęs beveik 300 kvadratinių kilometrų kaimiškų teritorijų užims 454 kv. km ir savo dydžiu prilygs Oslui. Tiesa, lyginant su Norvegijos sostine Naujojo Kauno kvadratiniame kilometre gyvens dvigubai mažiau gyventojų – vos 785.

Kauno rajono sąskaita išaugęs Kaunas 53 kv. km „praaugs“ Vilnių ir taps didžiausiu miestu Lietuvoje. Negano to, Kaunas stipriai išsiverš ir kitų Europos sostinių kontekste, aplenks Rygą, Taliną, Minską, Stokholmą, Kopenhagą, Amsterdamą, Vieną ir kitas sostines. Palyginimui, Rygą Naujasis Kaunas „apšoks“ apie 150 kv. km, Minską – 100 kv. km, o Taliną – net 300 kv. km.

Dabartinis Kaunas pagal užimamą teritoriją (157 kv. km) gali būti sulyginamas su Talinu (159 kv. km), tačiau tarp gyventojų tankumo rodiklių šiuose miestuose – gana ryškus skirtumas. Jei Kaune kvadratiniame kilometre šiuo metu gyvena kiek daugiau, nei 1800 gyventojų, tai Taline – daugiau, kaip 2800, t.y. visu tūkstančiu daugiau, o tai galimai nulemia ir panašiai išsivysčiusių valstybių miestų ekonominius rodiklius. Pavyzdžiui, Taline jau daugiau, kaip 10 metų viešasis transportas yra nemokamas. Išplėstame Kaune, lyginant su Talinu, gyvens 3,5 karto mažiau gyventojų ir miestas taps bene mažiausiai gyventojų turinčiu (todėl skurdžiausiu) didmiesčiu Europoje.

Gyventojų tankumo situacija ir kitose Europos sostinėse: Rygoje viename kvadratiniame kilometre gyvena 2282, Prahoje – 2638, Varšuvoje – 3372 gyventojai. Tik Minske, kurį ketina pralenkti Kaunas gyventojų tankumas yra ženkliai didesnis – beveik 6 tūkst. kvadratiniame kilometre. Virš 5 tūkst. gyventojų tankumą yra pasiekę tokie megapoliai, kaip Londonas ar Maskva.

Tiesa, pagal planuojamą teritorijos dydį Kaunui ne tiek jau toli ir iki Londono – už JK sostinę Naujasis Kaunas bus mažesnis tik 3,8 karto.

Už Kauną didesniais miestais išliks Helsinkis, Berlynas, Praha, Kijevas ir dar keli miestai. Pagal gyventojų tankumą Kaunas taps bene rečiausiai apgyvendintu didmiesčiu Europoje, kuriame atitinkamai skaičiuojant vienam gyventojui ženkliai išaugs miesto priežiūros ir išlaikymo mokesčiai.

Visą sąrašą planuojamų prie Kauno prijungti teritorijų galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA