VDU mokslininkas laimėjo prestižinį NASA konkursą: vyksta dirbti į Kaliforniją | Kas vyksta Kaune

VDU mokslininkas laimėjo prestižinį NASA konkursą: vyksta dirbti į Kaliforniją

VDU nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkas dr. Tomas Drevinskas laimėjo prestižinį JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) paskelbtą konkursą podoktorantūros stažuotei. Mokslininkas dvejus metus dirbs Kalifornijos technologijos institute, Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje.

Stažuotės metu VDU Gamtos mokslų fakulteto Instrumentinės analizės atviros prieigos centro vyresnysis mokslo darbuotojas dr. T. Drevinskas sieks sukurti visiškai automatizuotą autonominį analizės aparatą, kuris veiks po vandeniu.

Pranešime spaudai rašoma, kad tokį prietaisą planuojama išsiųsti į vandeninguosius pasaulius – Jupiterio ir Saturno palydovus (Europą, Enceladą, Ijo) ieškant gyvybės pėdsakų. Laimėta stažuotė yra didelis pasiekimas: tai ne tik fakultete vykdomų darbų, bet ir Lietuvos mokslo tarptautinis įvertinimas vystant aukštąsias ir kosmines technologijas.

Tomas Drevinskas GMF Instrumentinės analizės laboratorijose pradėjo dirbti 2008 m., dar studijuodamas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakultete. Vytauto Didžiojo universitete jis parengė savo diplominį darbą. Vadovaujant akademikui habil. dr. Audriui Maruškai, T. Drevinskas apgynė VDU daktaro disertaciją „Bekontakčių kapiliarinio formato detektorių kūrimas ir panaudojimas cheminei ir aplinkos analizei“.

Tuo laikotarpiu jis studijavo radioelektroniką, įgijo informatikos magistro laipsnį, domėjosi programavimu, dirbtiniu intelektu, neuronų tinklų informacinėmis technologijomis, aktyviai dalyvavo daugelyje mokslo tyrimo projektų. Tai sudarė galimybes sėkmingai plėtoti analizės sistemų kūrimo ir vystymo kryptį, atlikti daugiakrypčius ir tarpkryptinius mokslo tyrimus GMF Instrumentinės analizės atviros prieigos centre.

Gauti rezultatai buvo publikuojami aukštų reitingų tarptautiniuose mokslo žurnaluose, tokiuose kaip „Analytical Chemistry“ (JAV chemikų draugija), „Electrophoresis“, „Analytical Methods“, „Analytical and Bioanalytical Chemistry“ ir kituose. Sukonstruoti autonominiai miniatiūrizuoti analizės prietaisai šiuo metu yra patentuojami. Publikacijos tarptautinėje mokslo spaudoje patraukė užsienio ekspertų dėmesį.

Darbais susidomėjo ir NASA mokslininkai Amerikoje. Jaunam mokslininkui pavyko laimėti prestižinę podoktorantūros tyrimų stipendiją NASA laboratorijose Amerikoje. Tai ypatingas laimėjimas, svarbus ne tik universitetui, bet ir Lietuvos mokslo prestižui. Ilgalaikės stažuotės pasaulinės reikšmės svarbiausiuose mokslo centruose turėtų būti vienas iš mokslo vystymo
prioritetų.

Jaunam mokslininkui tikslinga dalyvauti keliose tokiose stažuotėse. Tiesioginė patirtis, įgyta šalyse, pirmaujančiose mokslo ir technologijų srityje, išspręstų daugybę vietinių mokslo ir studijų problemų. Ji yra esminė ir naudinga plėtojant šiuolaikinį daugiakryptį mokslą bei studijas.

Rekomenduotina ne viena, o kelios tokios ilgalaikės stažuotės – jos suteikia tyrėjams ir mokslininkams brandos, ryšių su pirmaujančiais mokslininkais, lemia naujas kryptis Lietuvos moksle. Tai efektyviai paspartintų pačios mokslo ir studijų sistemos tobulinimą Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA