Savivaldybė atsiprašė politiko A. Zuoko: pargabeno paimtus daiktus | Kas vyksta Kaune

Savivaldybė atsiprašė politiko A. Zuoko: pargabeno paimtus daiktus

BNS 2019/08/06 09:45
Delfi nuotr.

Vilniaus savivaldybės darbuotojai antradienio rytą grąžino Jono Meko fondui praėjusią savaitę paimtus menininko daiktus.

„Daiktai atvežti ir iškrauti, jie perduoti „BNA grupei“, iš kurios patalpų jie buvo paimti. Ten ir grąžinti“, – BNS antradienio rytą sakė J. Meko fondo direktorius Edgaras Stanišauskas.

Apie 100 dėžių su įvairiais J. Meko daiktais – žurnalais, knygomis, vaizdo įrašais – praėjusią savaitę savivaldybei perdavė tarybos narė Agnė Zuokienė. Politikė pasidalino įtarimais, kad jos ir vyro, buvusio mero Artūro Zuoko valdomos įmonės ir asmeninėse patalpose rasti kai kurie daiktai galėjo būti iš savivaldybės įsigytos Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijos. Ją prižiūri savivaldybės įsteigtas J. Meko vizualiųjų menų centras (JMVMC).

Savivaldybei nuosavybę patvirtinančius dokumentus pateikė privatus J. Meko fondas, nuomojantis patalpas iš Zuokų – pagal sudarytą susitarimą, savivaldybė daiktus grąžino, administracijos direktorius Povilas Poderskis atsiprašė fondo ir A. Zuoko už „šiek tiek skubotus“ veiksmus.

E. Stanišauskas teigia, kad daiktai nenaudojamose patalpose sandėliuoti kelerius metus, puoselėjant planus kurti J. Meko kino centrą. Fondo atstovai tikina, kad daiktai neturi didelės meninės vertės, todėl ir nebuvo eksponuojami.

BNS jis sako, kad po kilusio sąmyšio dėl J. Meko daiktų, svarstoma, kur juos būtų galima eksponuoti.

„Susižiūrėsime, pagalvosime, kur galime padaryti parodą, nes daiktai dabar jau garsūs“, – teigė jis.

Anksčiau savo darbus tarp J. Meko daiktų atpažino keli menininkai, jie sutiko, jog kūriniai kartu su kitais daiktais būtų perduoti J. Meko fondui.

Fondo savivaldybei pateiktame paaiškinime nurodoma, kad vienas iš fondo steigėjų ir buvęs jo vadovas Kristijonas Kučinskas, tuomet Niujorke viešėjęs pas J. Meką, per pusmetį skaitmeninio jo kino juostas, vaizdo kasetes, knygas ir žurnalus, o tai padarius, J. Mekas atidavė fondui kino žurnalus bei knygas apie kiną kaip nereikalingą medžiagą. Pažymima, kad krovinyje „nebuvo jokių J. Meko ar kitų „Fluxus“ menininkų originalių meno darbų“.

Aiškinantis situaciją su J. Meko daiktais, savivaldybė nuo pareigų mėnesiui nušalino JMVMC direktorių Gintarą Sodeiką, tolimesni sprendimai dėl jo sprendimai dėl G. Sodeikos bus priimami po kelių savaičių merui Remigijui Šimašiui grįžus iš atostogų. Savivaldybės atstovai neatmetė, kad nenustačius pažeidimų, G. Sodeika bus grąžintas į pareigas ir jam išmokėta kompensacija už nušalinimo laiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA