Minint liūdną sukaktį Kaune vyks ekskursija ir nemokamas koncertas | Kas vyksta Kaune

Minint liūdną sukaktį Kaune vyks ekskursija ir nemokamas koncertas

BNS 2019/07/14 11:19
Asociatyvi / J. Ivanausko nuotr.

Kaune ir Šiauliuose sekmadienį minimos getų likvidavimo 75-osios metinės. Šiam įvykiai atminti skirti renginiai Kaune prasidėjo dar ketvirtadienį, o sekmadienio vidurdienį vyks pagrindinis minėjimas prie geto vartų paminklinio akmens A. Kriščiukaičio ir Linkuvos gatvių sankirtoje.

Čia žmonės būriuosis 12 val. Minėjimo metu aktoriai Lukas Alsys ir Gustė Žigutytė Pupkevičienė rodys teatrinį etiudą, gros Kiryat-Ono jaunimo orkestras (Izraelis), kalbės buvę Kauno geto kaliniai ir Holokaustą išgyvenusiųjų ainiai. Renginį vedantysis dr. Linas Venclauskas.

Po minėjimo, 13 val., numatoma ekskursija po buvusią Kauno geto teritoriją, Demokratų aikštėje bus atidengtos naujai pastatytos stelos. O vakare, 17 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje rengiamas koncertas. Ant scenos pasirodys Kiryat-Ono jaunimo orkestras, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir tenoras Rafailas Karpis.

Nacistinės Vokietijos pareigūnų sukurtas Kauno žydų getas egzistavo nuo 1941 metų rugpjūčio 15 dienos iki 1944 metų liepos 12 dienos Vilijampolėje tarp Neries upės rytuose, dabartinio Raudondvario plento pietuose, Panerių gatvės vakaruose ir Varnių gatvės šiaurėje. Žymią dalį dabar čia užima Sąjungos aikštė.

Vienu metu gete gyveno apie 30 tūkst. žmonių, dauguma jų buvo deportuoti į koncentracijos stovyklas ar sušaudyti IX forte. Likviduojant getą žuvo apie 2 tūkst., į koncentracijos stovyklas išvežta apie 6 tūkst. žmonių. Iš 37 tūkst. Kauno žydų Holokaustą išgyveno mažiau nei 3 tūkstančiai.

Šiauliuose paminėjimo renginiai taip pat prasidės sekmadienio vidurdienį prie paminklinio akmens Trakų ir Ežero gatvių kampe, žyminčio Šiaulių žydų geto vartus. Čia vyks atminties renginys, bus skaitomos kalinių pavardės, vyks „Gyvųjų maršas“. Maršo dalyviai žygiuos iki Šiaulių geležinkelio stoties.

Šiaulių geto likvidavimo renginiai vyks ir pirmadienį. Tada numatoma prie Šv. Ignaco bažnyčios atidengti memorialinę lentą pasaulio tautų teisuoliui kunigui Jonui Borevičiui atminti. Žuvusių pagerbimas vyks ir Kužių masinių žudynių vietoje Šiaulių rajone.

Šiau­lių ge­tas buvo vie­nas iš tri­jų di­džiau­sių ge­tų Lie­tu­vo­je, jis įkur­tas 1941 me­tų rugp­jū­tį. Iš čia žydai vežti į Kužius, kur nužudyta apie 5 tūkst. žmonių. 1944 metų liepos 15 dieną getas pradėti likviduoti, apie 3000 žydų pervežti į Štuthofo koncentracijos stovyklą. Po Antrojo pasaulinio karo Šiauliuose liko tik 350–500 žydų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA